Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
      Rolnik dostał ogromną karę za smród chlewni. PSL pokryje tę kwotę
      Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      W ZUS są lepsze i gorsze terminy przejścia na emeryturę. W KRUS też tak jest?
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
      Zbierz w lesie lub we własnym ogrodzie i zrób nawóz. Rośliny odwdzięczą się obfitymi plonami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Pieczarkarnia to nie fabryka śrubek. Maciej Maciejewski o uprawie pieczarek

Pieczarkarnia to nie fabryka śrubek. Maciej Maciejewski o uprawie pieczarek

Uprawy - Inne uprawy 17 grudnia 2023 07:00 Adrianna Grygiel
Pieczarkarnia to nie fabryka śrubek. Maciej Maciejewski o uprawie pieczarek
Źródło: AG
Pan Maciej uprawia pieczarki, odkąd ukończył szkołę rolniczą. Czy jest to opłacalny interes? Jakie trudności napotykają producentów? Jak wygląda produkcja przed świętami Bożego Narodzenia?
Spis treści:

    Pieczarki są najczęściej uprawianymi grzybami na świecie. Wykorzystywane są do przygotowania wielu dań, zwłaszcza tych świątecznych. Jak taki biznes wygląda od wewnątrz? Pan Maciej Maciejewski mieszka w Bachorzewie (powiat jarociński, województwo wielkopolskie), posiada pieczarkarnie i pracuje na powierzchni 2,5 tysiąca metrów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Interes założył ojciec. Przygoda z pieczarkami od lat 80. 

    - Ojciec w latach 80. postawił taką małą pieczarkarnię. Ja ukończyłem szkołę rolniczą i po nim to wszystko przejąłem. Robiłem także inne rzeczy - był sad i szparagarnia. Natomiast pieczarki były od zawsze i przy tym zostałem. 

    Uprawa pieczarek to dział specjalny produkcji rolnej. Na jakiej zasadzie prowadzi się taką działalność?

     - Generalnie, to tak jak uprawy pod osłonami, bo to odbywa się na małej powierzchni - tylko siedem tuneli. Za to metrów wychodzi bardzo dużo, bo pieczarki są hodowane na regałach. Każdy regał ma pięć półek.

    Różne gatunki pieczarek. Jakie hodowane są w Bachorzewie?

    Istnieją różne gatunki pieczarek. Jednak w sprzedaży dostępne są głównie dwie odmiany: mniejsza pieczarka dwuzarodnikowa (biała) oraz troszkę większa i ciemniejsza pieczarka portobello (brązowa). Pan Maciej aktualnie uprawia białą pieczarkę.

    - Próbowaliśmy kiedyś z brunatną, ale mamy problemy ze zbytem tego gatunku. Dobrze sprzedaje nam się za to biała pieczarka, bo robimy eksport. Pracujemy dla firmy holenderskiej, która swoją siedzibę ma w Wolsztynie. Nasz towar trafia więc na całą Europę, a także na Skandynawię. 

    Maciej bez problemu sprzedaje także swoje grzyby lokalnie. Każdy może podjechać do Bachorzewa i kupić produkt.

    - Na eksport kierujemy 80-90% pieczarek. Reszta idzie na krajowy rynek - hurtownie, sklepy i restauracje. 

    Jak uprawia się pieczarki?

    Maciej hoduje pieczarki na sztucznym podłożu.

    - To kostki o wymiarach 30x40 i wadze 20 kg. Na jedną halę kładziemy półtora tira, czyli około 1800 sztuk takiego podłoża. To jakieś 35 ton. Podłoże przyjeżdża do nas z województwa opolskiego. Współpracujemy z firmą Kania, która produkuje to podłoże, tak długo, jak my uprawiamy pieczarki.

    Okres od momentu ułożenia podłoża do wyrośnięcia pierwszych grzybów to około 3 tygodnie.

    Pan Maciej opowiedział, jak wygląda cały proces.

    - Trzeba otworzyć kostkę, która jest we folii. Następnie nakładamy okrywę torfową. Przez cztery dni dolewamy wody, a potem trzy dni czekamy. Kolejnym krokiem jest wykonanie szoku termicznego - pod wpływem zmiany temperatury grzybnia przestaje się rozrastać i zaczyna tworzyć owocniki. Po około 10 czy 11 dniach zaczynamy zbierać - wyjaśnia Maciej i dodaje - Generalnie powinniśmy zbierać trzy rzuty. Jednak ostatnio nam się nie udaje, bo wchodzą choroby. Rzut trwa tydzień i polega na tym, że wychodzą wszystkie grzyby. Musimy je wtedy zebrać do zera i za tydzień są już następne. W naszej pieczarkarni nie stosujemy żadnych środków chemicznych, pomijając oczywiście środki do dezynfekcji pustych hal uprawowych. 

    Problemy hodowców pieczarek. Czy taki interes się opłaca?

    Choroby pieczarek, to chyba jeden z największych problemów hodowców, który przynosi im duże straty - zwłaszcza finansowe.

    - Cały czas uważamy. Te choroby głównie przenoszone są przez małe muszki. Po ostatniej infekcji zdezynfekowaliśmy całą pieczarkarnie. W środku mamy naklejone lepy na muchy, a także lampy owadobójcze. Niestety, czasami, jakaś mucha dostanie się do środka. Wystarczy, że usiądzie na takiej pieczarce i koniec - mówi Maciej. 

    Czy branża pieczarkowa jest opłacalna?

    - Oczywiście różnie to bywa. Ostatnio, by powstrzymać chorobę, musiałem zatrzymać produkcję. Niestety, straty są wtedy duże. Założenie jednej hali to dość spory wydatek, mówimy tu o około 50 tysiącach. Dodatkowo ceny wszystkiego poszły w górę a nasz towar relatywnie mniej - tłumaczy rozmówca. 

    Maciej twierdzi, że nieciekawa jest też sytuacja na rynku.

    - Hodowcy pieczarek ze wschodnich regionów Polski, w wyniku agresji Rosji na Ukrainę, zaczęli wysyłać swoje produkty na zachód Europy zamiast do Rosji jak robili to wcześniej i zaniżyli nam - hodowcom z zachodu Polski ceny. Zdarza się więc, że muszę dołożyć do interesu. Mimo wszystko, mam ten zakład już wiele lat i staram się, by dalej prężnie działał. 

    Produkcja przed świętami Bożego Narodzenia. Pieczarkarnia to nie fabryka śrubek

    W okresie świątecznym wiele osób kupuje pieczarki, by wykorzystać je do przygotowania najróżniejszych potraw. W związku z tym, zapotrzebowanie na ten produkt jest znacznie większe. Jednak Pan Maciej przez cały rok uprawia taką samą ilość.

    - To prawda, że rynek przed świętami - czy Bożego Narodzenia czy Wielkanocnymi - jest bardziej chłonny. Niektóre pieczarkarnie zakładają na ten czas więcej pieczarek, bo na giełdzie jest wyższa cena. Ja tak nie robię. Pieczarka to żywy organizm i takiej produkcji nie da się zatrzymać. To nie jest fabryka śrubek, że można zgasić światło i powiedzieć - “Idziemy do domu, jutro będziemy pracować” - wyjaśnia Maciej i dodaje - Wszystkie pieczarki należy zebrać, więc potem wychodzi na to, że zamiast na pasterkę to trzeba iść do pieczarkarni i to samo w święta. My staramy się ustawiać uprawy tak, by raczej w święta i niedziele nie pracować. Co prawda, przed świętami mamy z jednej strony trochę łatwiej. Jest duży zbyt i grzyby sprzedają się bardzo szybko.

    Przeczytaj także: Szkody w wyniku klęsk żywiołowych. Do kiedy wnioski o rekompensaty?

    • Tagi:
    • pieczarki
    • pieczarkarnia
    Adrianna Grygiel
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

    7 kwietnia 2025
    Hotblog

    Królik w marchewce i pieczarkach

    31 października 2024
    Prawo i finanse

    Czy zużyte podłoże popieczarkowe będzie zakwalifikowane jako biomasa?

    25 marca 2024
    Hotblog

    Międzynarodowy Dzień Pizzy

    9 lutego 2024
    Owoce i warzywa

    Pieczarki na pizzy - gdzie kupisz najtańsze?

    9 lutego 2021
    Drób

    Słynie z produkcji jajek

    31 stycznia 2021
    Owoce i warzywa

    Pieczarki - ceny i przepis na sylwestrowy stół

    29 grudnia 2020
    Sylwetki

    Oto Wielkopolscy Rolnicy Roku!

    16 lipca 2020
    Warto wiedzieć
    Inne
    Zaskakujące, co dzieje się z cenami na targowiskach! Wszystko zależy od dostaw
    5 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze
    Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
    5 sierpnia 2025
    Newsy
    Szarańcza w Ukrainie zagraża polskim rolnikom? Jest reakcja ministra rolnictwa
    5 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
    5 sierpnia 2025
    Artykuł sponsorowany
    Uprawa gleby
    Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
    3 sierpnia 2025
    Inne uprawy
    Te warzywa możesz wysiać jeszcze w sierpniu. Jesienią zbierzesz świeże plony
    1 sierpnia 2025
    Uprawy
    Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
    1 sierpnia 2025
    Inne uprawy
    Posiej te warzywa po zbiorach cebuli. Będziesz zaskoczony obfitymi plonami
    31 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności