Kampania cukrownicza w Südzucker Polska S.A. Do zbioru ok. 10% plantacji
Taką informację przekazuje Zbigniew Izdebski, dyrektor ds. agrotechniki, w Südzucker Polska S.A.
Kampania cukrownicza w Südzucker Polska S.A.
Kampania cukrownicza 2023/24, zdaniem Izdebskiego, przebiega zgodnie z założonym planem i będzie prowadzona do końca stycznia.
- Sezon agrotechniczny możemy zaliczyć do udanych, plon cukru prawdopodobnie będzie lepszy jak w roku ubiegłym. Pozytywnie oceniamy prowadzony monitoring chorób, szkodników i reakcje plantatorów na nasze doradztwo. We wrześniu rozpoczęliśmy realizację pierwszych planowanych dostaw w celu zabezpieczenia potrzeb przerobowych czterech naszych cukrowni. Pierwsze dostawy miały słabszą polaryzację na poziom której wpłynęły między innymi: skrócony okres wegetacji oraz uruchomienie się ostatniej dawki azotu po kilku tygodniach deficytu opadów. W tej sytuacji bardzo pozytywnie oceniamy skoordynowanie zbioru z załadunkiem, transportem i przerobem buraków - komentuje dyrektor ds. agrotechniki, w Südzucker Polska S.A.
Zaznacza jednocześnie, że do połowy listopada koncern nie miał nadmiaru wykopanych buraków, co zaowocowało rosnącymi, dobrymi parametrami plonu i jakości.
- Pod koniec listopada nastąpiło załamanie pogody, a duże opady deszczu i śniegu spowolniły zbiór i pogorszyły jego jakość - relacjonuje Zbigniew Izdebski.
W związku z tym aktualnie (stan na początku grudnia) pozostaje jeszcze do wykopania ok. 10% plantacji. Niestety lokalnie duże opady śniegu i zalegająca okrywa utrudniają zakończenie zbiorów.
Südzucker Polska S.A. - przechowalnictwo buraków
Koncern formalnie od 20 listopada rozpoczął przechowalnictwo buraków, informując i przygotowując do tego plantatorów. - Większość pryzm przechowalniczych jest prawidłowo zlokalizowana i okryta zalecaną włókniną - zaznacza Zbigniew Izdebski. Wspomina przy tym o następującej rzeczy:
- Z uwagi na długą kampanię, podobnie jak w latach poprzednich, mamy założone doświadczenie, w którym testujemy różne warianty okrycia.
Dyrektor ds. agrotechniki, w Südzucker Polska S.A. podkreśla jednocześnie: - Mamy nadzieję, że dobra pogoda grudnia i stycznia pozwoli na wykopanie i przerobienie wszystkich korzeni buraka.
Czytaj także: