Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
      Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
      Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Śliwkowa drożdżówka

Śliwkowa drożdżówka

Dla domu - Hotblog 26 września 2024 07:03
Śliwkowa drożdżówka
Źródło: Hotblog
Słodka propozycja na jesienny podwieczorek
Spis treści:
    • 450 g mąki pszennej
    • 10 g drożdży suchych (ewentualnie 20 g drożdży świeżych)
    • 25 g dobrej oliwy
    • 250 ml mleka
    • 2 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • około 0,5 kg śliwek

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 120 g mąki pszennej
    • 4 czubate łyżki cukru
    • 60 g masła, miękkiego lub roztopionego
    • kilka kropli olejku waniliowego

    Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami (jeśli używam śwież najpierw robię rozczyn: mieszam drożdże z 4 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru, po czym odstawiam do wyrośnięcia). Jajka roztrzepuje rózgą, dodaję ciepłe mleko (nie gorące!), oliwę, sól i cukier, a na koniec mąkę z drożdżami. Wyrabiam ciasto do momentu, by było miękkie i elastyczne, po czym przykrywam ręczniczkiem kuchennym i odstawiam w ciepłe miejsce, do podwojenia jego objętości. W tym czasie myję śliwki, a następnie je dryluję. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczam w naczyniu i wyrabiam ręką w celu otrzymania kruszonki. Wyrośnięte ciasto wykładam na blachę (ta porcja ciasta wystarczy np. na 2 blaszki typu keksówki). Odstawiam na kolejne 15-20 do ponownego wyrośnięcia, po czym układam na nim śliwki (skórką do dołu!) i posypuję kruszonką. Piekę w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto polewam lukrem.

    Więcej przepisów na HOTBLOG-u

    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • wypiek
    • przepis
    • Hotblog
    • Hotka
    • ciasto
    • jesień
    • śliwka
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Sok malinowy z nutką mięty. Idealny na lato i zimę

    12 października 2025
    Hotblog

    Malinowe kostki lodu - idealne na upalne dni i do drinków

    9 października 2025
    Hotblog

    Jogurtowy deser z malinami

    4 października 2025
    Inne hodowle

    Niezwykłe góralskie święto. Gdzie jeszcze zobaczysz jesienne redyki 2025? Terminy

    2 października 2025
    Hotblog

    Wąchały, dotykały i degustowały, czyli ziołowe warsztaty w Chojnie

    2 października 2025
    Prawo i finanse

    Jesienny start ubezpieczeń upraw. Państwo pokrywa nawet 65% składki

    30 września 2025
    Uprawy

    Czy jesień zastąpi wiosnę? Rewolucja w uprawie jęczmienia jarego

    30 września 2025
    Dla domu

    Dalie królowały podczas akcji "Zerwij swój bukiet"

    29 września 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
    20 października 2025
    Uprawy
    Za tę pszenicę firmy płacą więcej
    20 października 2025
    Prawo i finanse
    Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
    20 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
    20 października 2025
    Dla domu
    Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
    20 października 2025
    Dla domu
    Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
    19 października 2025
    Dla domu
    Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
    15 października 2025
    Hotblog
    Sok malinowy z nutką mięty. Idealny na lato i zimę
    12 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności