Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Puree z dyni

Puree z dyni

Dla domu - Hotblog 11 listopada 2024 05:00 Aktualizacja: 12 listopada 2024 14:08
Puree dyniowe
Puree dyniowe
Źródło: Hotblog
To podstawa jesiennych wypieków i deserów. Są dwa sposoby jego przygotowania – przez pieczenie i przez ugotowanie (np. na parze). Po zblendowaniu można je zamrozić i wykorzystywać przez cały rok.
Spis treści:

    Dynię myję o mocno pomarańczowym, mączystym miąższu, wydrążam łyżką środek z nasionami. Kroję na mniejsze plastry i obieram ze skórki. Jeśli dynia ma być pieczone - układam w naczyniu żaroodpornym i przykrywam pokrywką lub folią aluminiową. Piekę w temperaturze 180ºC przez około 60 minut (czas uzależniony jest od rodzaju dyni i wielkości kawałków) - do miękkości (patyczek lub widelec powinien bez oporu wchodzić w wypieczony miąższ). Po upieczeniu dynię studzę, po czym obieram ze skórki. Miksuję blenderem lub malakserem do konsystencji puree.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jeśli dynia ma być gotowana, to po pokrojeniu w plastry i obraniu – kroję ją w kostkę – wielkość bez różnicy. Na spód garnka wlewam odrobinę wody i wrzucam dynię. Gotuję do miękkości, co chwilę mieszając, uważając, by się nie przypaliła, po czym miksuję. Takie puree jest podstawą licznych wypieków i deserów. Po zblendowaniu i wystudzeniu dzielę je na mniejsze woreczki i zamrażam. Celowo nie dodają do dyni cukru ani soli, bym mogła je potem wykorzystać do każdej potrawy – zarówno na słodko, jak i wytrwanie.

    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • puree
    • Hotka
    • jesień
    • hotblog
    • dynia
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    28 października 2025
    Hotblog

    Tłuczone ziemniaki z chrzanem

    27 października 2025
    Hotblog

    Ziemniaczki prawie jak z ogniska

    25 października 2025
    Hotblog

    Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

    23 października 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    22 października 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Nie zapominaj o tym zgłoszeniu. Rolnicy muszą to zrobić jeszcze w listopadzie
    10 listopada 2025
    Przepisy
    Za to działanie rolnik może od teraz zapłacić majątek. Sejm przegłosował zaostrzenie prawa
    10 listopada 2025
    Maszyny
    Jedna maszyna i 266 ciężarówek. Ta sieczkarnia zmiażdżyła rekord Guinnessa w zbiorze paszy
    10 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
    10 listopada 2025
    Dla domu
    Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
    9 listopada 2025
    Hotblog
    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami
    9 listopada 2025
    Dla domu
    Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
    8 listopada 2025
    Dla domu
    Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
    7 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności