Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Pomidorowo-marchewkowe śledzie

Pomidorowo-marchewkowe śledzie

Dla domu - Hotblog 22 grudnia 2024 07:54 Aktualizacja: 22 grudnia 2024 12:50
Pomidorowo-marchewkowe śledzie
Pomidorowo-marchewkowe śledzie
Źródło: Hotblog
Śledź w wersji pomidorowo-marchewkowej zasmakuje każdemu, zwłaszcza męskiej części rodziny.
Spis treści:
    składniki:

    1 kg matiasów

    5 cebul

    2-3 średnie marchewki

    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

    4-5 łyżek ketchup

    3-4 ziarna ziela angielskiego

    3-4 liście laurowe

    sól

    pieprz

    cukier

    oliwa

    ocet

    opcjonalnie 1 garść rodzynek

    wykonanie:

    Śledzie kroję na kawałki, po czym moczę ok. 30 minut w mleku. Dokładnie odsączam (można je osuszyć ręcznikiem papierowym lub pozostawić na sitku około godziny). Marchewkę obieram i ścieram na tarce przez duże oczka. Cebulę obieram i kroję na piórka. Staram się, by zarówno cebuli, jak i marchewki było mniej więcej równo. W garnku rozgrzewam trochę oleju, dodaję marchewkę, podlewam szklanką wody i przyprawiam solą, pieprzem i cukrem. Podsmażam około 10-15 minut, po czym dodaję cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuję do miękkości uważając, by się nie przypaliło. Dodaję koncentrat i ketchup. Wszystko mieszam i doprawiam do smaku słodko-kwaśnego octem, solą, cukrem i pieprzem. W tym momencie można dodać rodzynki. Sos nie może być zbyt gęsty. Jeśli jest suchy i gęsty dodaję odrobinę wody. Trzeba pamiętać, żeby po dolaniu wody go zagotować. Sos odstawiam do przestygnięcia, po czym jeszcze raz go próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku. W misce układam warstwami, zaczynając od marchewki i na niej kończąc. Wierzch smaruję oliwą. Odstawiam w chłodne miejsce, przynajmniej na 24 godziny.

    Śledź należy do gatunku ławicowej ryby morskiej z rodziny śledziowatych.

    Śledzie miały olbrzymie znaczenie gospodarcze stanowiąc główny cel połowów w rybołówstwie morskim. W wyniku przełowienia w latach 90. XX wieku liczebność poszczególnych populacji znacznie się zmniejszyła, jednak nadal śledzie są bardzo ważnymi rybami użytkowymi. Znajduje w zastosowaniach kulinarnych od zamierzchłych czasów dzięki łatwości przechowywania go po zasoleniu. Spożywany jest również w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat.

    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • cebula
    • hotka
    • pomidor
    • przystawka
    • hotblog
    • marchewka
    • boże Narodzenie
    • śledź
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Sałatka ze szpinaku i pomidorków

    30 kwietnia 2025
    Hotblog

    Wiosenny sos z rzeżuchą nie tylko do jajek

    19 kwietnia 2025
    Dla domu

    Jak dbać o rozsadę? Kluczowe dla pomidorów czy papryki są te podstawowe zabiegi

    8 kwietnia 2025
    Dla domu

    Tych warzyw lepiej nie sadzić obok cebuli dymki. Zaszkodzą plonom

    2 kwietnia 2025
    Hotblog

    Zaskakujący gofr z... mięsem mielonym

    31 marca 2025
    Owoce i warzywa

    Posadź te rośliny obok pomidorów, a zbierzesz bogate plony. Sprawdź, zanim zasiejesz

    18 marca 2025
    Uprawy

    Nowe odmiany pomidorów. Co ciekawego znalazło się na liście?

    10 marca 2025
    Owoce i warzywa

    Sprawdzone pomidory do sadzenia? Top 7 odmian smacznych i łatwych w uprawie

    28 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie
    Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
    14 maja 2025
    Dla domu
    Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
    14 maja 2025
    Dla domu
    Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
    14 maja 2025
    Dla domu
    Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
    13 maja 2025
    Dla domu
    Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy