Jesienna kawa dyniowa
składniki na przyprawę:
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
pozostałe składniki:
- 1 espresso (ok. 35 ml)
- 150 ml spienionego mleka
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub cukru brązowego
- 1 łyżka puree z dyni
- bita śmietana - opcjonalnie
przygotowanie:
Składniki na przyprawę dokładnie mieszam i odstawiam. Zaparzam espresso (opcjonalnie przygotowuję mocną kawę rozpuszczalną). Podgrzane mleko spieniam spieniaczem (jeśli spieniam mleko ekspresem do kawy to już go nie podgrzewam). Puree z dyni mieszam z syropem klonowym, miodem lub cukrem, dodając 2/3 łyżeczki przyprawy. Dodaję 2 łyżki spienionego mleka i mieszam. Przecieram przez sitko o grubych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych kawałków dyni. Do masy dodaję spienione mleko, a na koniec espresso. Przelewam do szklanki. Wierzch dekoruję bitą śmietaną i posypuję resztą przyprawy.