Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny jaj. Zapowiadają się solidne zmiany?
      Takiego rekordu w imporcie nawozów jeszcze nie było. Dominują zakupy azotu z Rosji
      Bronisze - kolejne korekty w cenach ziemniaków. Co się dzieje?
      Rekordowe ceny bydła! Ile płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
      Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Padła konkretna kwota pomocy dla producentów zbóż. Ile wynosi propozycja?
      Cukrownie za chwilę wystartują. Co działo się w nich przez ostatnie miesiące?
      Produkcja spirytusu uratuje sektor zbóż? Zamiast dla rolników - dopłaty do gorzelni?
      Najlepszy rolnik w regionie. Sieje odmiany, które się opłacają [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      42 tys. wnioskujących otrzymało wsparcie. ARiMR przelała ogromną kwotę
      Jeśli tego nie zrobisz, nie otrzymasz zwrotu za paliwo rolnicze. Zostało kilka dni
      To świadczenie należy się też rolnikom. Przysługuje aż 1500 zł miesięcznie
      Minister Stefan Krajewski zapowiada wsparcie dla rolników. Zobacz szczegóły
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Świetny sposób na darmowe sadzonki pelargonii. Ale musisz działać już teraz
      Bardzo popularna w polskich ogrodach. Przyrodnicy ostrzegają przed ryzykiem
      Nadchodzi zmiana pogody. Raz upał, raz burze z gradem. Gdzie będzie najgorzej?
      Jakie kwiaty można jeszcze zasadzić w sierpniu? Te będą kwitły najdłużej
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak uratować kolor barszczu?

Jak uratować kolor barszczu?

Dla domu - Hotblog 18 grudnia 2024 05:39
Jak uratować kolor barszczu
Jak uratować kolor barszczu
Źródło: Hotblog
Tradycyjna Wigilia nie może odbyć się bez czerwonego barszczu, podawanego najczęściej z uszkami. Co zrobić, by sztandarowa świąteczna zupa zachwyciła naszych gości?
Spis treści:

    Barszcz to zupa przyrządzana na zakwasie lub zaprawiona octem. Barszcze popularne są w krajach Europy środkowej i wschodniej.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Barszcz przygotowywany z buraków ćwikłowych, zwany barszczem czerwonym, tradycyjnie uznawany jest za danie kuchni polskiej, ukraińskiej i rosyjskiej.

    Współcześnie barszcz przyrządza się na zakwasie z mąki albo wykorzystując kwas warzywny lub owocowy[. Może to być np. sok z kapusty kiszonej, sok z kiszonych buraków czerwonych. Dawne barszcze były robione na bazie owoców berberysu lub owoców żurawiny bądź agrestu.

    Tradycyjna Wigilia nie może odbyć się bez czerwonego barszczu, podawanego najczęściej z uszkami.

    Przygotowując go powinniśmy go gotować na bardzo małym ogniu i najlepiej pozostawić z warzywami na drugi dzień, aby nasiąknął ich smakiem i aromatem. Po doprawieniu smakuje na ogół wybornie. Niestety niejedną gospodynię ogarnia przerażenie, kiedy przygotowywany barszcz czerwony jest koloru… pomarańczowego lub brązowego. Jest na to jednak sposób. Intensywną buraczaną barwę łatwo odzyskać. Wystarczy obrać surowego buraka, zetrzeć go na tarce i włożyć do sitka, przez które przelewamy kilka razy barszcz.

    Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego.

    Historyczne wzmianki o tej potrawie wskazują na prawdopodobieństwo jej pochodzenia z V–VI wieku z terenów dzisiejszej Ukrainy. Według średniowiecznych przekazów, barszcz zbierano w maju, zanim jego łodygi zdążyły stwardnieć. Do przygotowania zakwasu wykorzystywano kwiaty, łodygi i liście tej rośliny. Zakwas uważano za świetne lekarstwo na kaca. Zazwyczaj jednak przygotowywano z niego zupę, łącząc go z bulionem mięsnym, żółtkami i śmietaną lub mąką jaglaną. Było to danie spożywane głównie przez biednych chłopów. Jeszcze w XV wieku – gdy rozpowszechniło się na terenach współczesnej Polski i Białorusi – ówczesna szlachta stroniła od niego postrzegając je pogardliwie jako pożywienie „wieśniaków”.



    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • Wigilia
    • porada
    • Hotblog
    • Boże Narodzenie
    • barszcz
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Korzenny deser świąteczny

    25 grudnia 2024
    Hotblog

    Zimowy sernik

    24 grudnia 2024
    Newsy

    Czego życzy minister rolnictwa Czesław Siekierski naszym Czytelnikom?

    23 grudnia 2024
    Dla domu

    Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

    23 grudnia 2024
    Hotblog

    Makowiec dla leniuszków

    21 grudnia 2024
    Dla domu

    Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

    20 grudnia 2024
    Hotblog

    Jak zrobić pyszne ciasto na świąteczne pierogi?

    19 grudnia 2024
    Dla domu

    Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    18 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Tymi środkami nie będzie można odchwaszczać zbóż. Wracamy do orki?
    27 sierpnia 2025
    Newsy
    Eksport tego mięsa z Polski wzrósł o ponad 30 procent. I to rok do roku
    27 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Choroba masowo niszczy uprawy ziemniaka. Na jaką pomoc mogą liczyć rolnicy?
    27 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Kiedy zastosować jesienny nawóz na trawnik? Nadszedł kluczowy moment
    27 sierpnia 2025
    Dla domu
    Pachnie migdałami, jest superłatwa w uprawie. Teraz jest dobry czas na sianie
    27 sierpnia 2025
    Dla domu
    Świetny sposób na darmowe sadzonki pelargonii. Ale musisz działać już teraz
    26 sierpnia 2025
    Dla domu
    Bardzo popularna w polskich ogrodach. Przyrodnicy ostrzegają przed ryzykiem
    26 sierpnia 2025
    Dla domu
    Nadchodzi zmiana pogody. Raz upał, raz burze z gradem. Gdzie będzie najgorzej?
    26 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności