Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
      Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
      Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Inspektorzy skontrolowali ponad 2,5 tys. upraw u rolników. Oto wyniki
      Artykuł partnera VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025. To największe wydarzenie rolnicze
      100 lat Poznańskiej Hodowli Roślin – Dzień Pola PHR 2025 z dronami i innowacjami
      Alarm suszowy w Europie: maj 2025 przynosi rekordowe niedobory wody w rolnictwie
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
      Wyłonią najlepszych mechaników maszyn rolniczych w Polsce
      John Deere ogłosił ważną decyzję. Chodzi o technologię związaną z dronami
      Wielozadaniowa maszyna do ciągników. Może m.in. kruszyć kamienie na polu [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zakłady wstrzymują skup zbóż. Co z cenami?
      Kolejne doniesienia z rynku wołowego. Koniec wysokich cen?
      Nie chcesz stracić ubezpieczenia w KRUS? O tej dacie musisz pamiętać
      Kluczowa data w czerwcu. Ci rolnicy mają coraz mniej czasu na formalności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną
      Szybko pozbędziesz się pędraków. Wybierz się na łąkę i zbierz tę popularną roślinę
      Wykonaj te zabiegi w maju. Brzoskwinie będą zdrowo i obficie owocować
      Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak uratować kolor barszczu?

Jak uratować kolor barszczu?

Dla domu - Hotblog 18 grudnia 2024 05:39
Jak uratować kolor barszczu
Jak uratować kolor barszczu
Źródło: Hotblog
Tradycyjna Wigilia nie może odbyć się bez czerwonego barszczu, podawanego najczęściej z uszkami. Co zrobić, by sztandarowa świąteczna zupa zachwyciła naszych gości?
Spis treści:

    Barszcz to zupa przyrządzana na zakwasie lub zaprawiona octem. Barszcze popularne są w krajach Europy środkowej i wschodniej.

    Barszcz przygotowywany z buraków ćwikłowych, zwany barszczem czerwonym, tradycyjnie uznawany jest za danie kuchni polskiej, ukraińskiej i rosyjskiej.

    Współcześnie barszcz przyrządza się na zakwasie z mąki albo wykorzystując kwas warzywny lub owocowy[. Może to być np. sok z kapusty kiszonej, sok z kiszonych buraków czerwonych. Dawne barszcze były robione na bazie owoców berberysu lub owoców żurawiny bądź agrestu.

    Tradycyjna Wigilia nie może odbyć się bez czerwonego barszczu, podawanego najczęściej z uszkami.

    Przygotowując go powinniśmy go gotować na bardzo małym ogniu i najlepiej pozostawić z warzywami na drugi dzień, aby nasiąknął ich smakiem i aromatem. Po doprawieniu smakuje na ogół wybornie. Niestety niejedną gospodynię ogarnia przerażenie, kiedy przygotowywany barszcz czerwony jest koloru… pomarańczowego lub brązowego. Jest na to jednak sposób. Intensywną buraczaną barwę łatwo odzyskać. Wystarczy obrać surowego buraka, zetrzeć go na tarce i włożyć do sitka, przez które przelewamy kilka razy barszcz.

    Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego.

    Historyczne wzmianki o tej potrawie wskazują na prawdopodobieństwo jej pochodzenia z V–VI wieku z terenów dzisiejszej Ukrainy. Według średniowiecznych przekazów, barszcz zbierano w maju, zanim jego łodygi zdążyły stwardnieć. Do przygotowania zakwasu wykorzystywano kwiaty, łodygi i liście tej rośliny. Zakwas uważano za świetne lekarstwo na kaca. Zazwyczaj jednak przygotowywano z niego zupę, łącząc go z bulionem mięsnym, żółtkami i śmietaną lub mąką jaglaną. Było to danie spożywane głównie przez biednych chłopów. Jeszcze w XV wieku – gdy rozpowszechniło się na terenach współczesnej Polski i Białorusi – ówczesna szlachta stroniła od niego postrzegając je pogardliwie jako pożywienie „wieśniaków”.



    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • Wigilia
    • porada
    • Hotblog
    • Boże Narodzenie
    • barszcz
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Korzenny deser świąteczny

    25 grudnia 2024
    Hotblog

    Zimowy sernik

    24 grudnia 2024
    Newsy

    Czego życzy minister rolnictwa Czesław Siekierski naszym Czytelnikom?

    23 grudnia 2024
    Dla domu

    Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

    23 grudnia 2024
    Hotblog

    Makowiec dla leniuszków

    21 grudnia 2024
    Dla domu

    Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

    20 grudnia 2024
    Hotblog

    Jak zrobić pyszne ciasto na świąteczne pierogi?

    19 grudnia 2024
    Dla domu

    Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    18 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Drób
    Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
    31 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Kolejne doniesienia z rynku wołowego. Koniec wysokich cen?
    31 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Zakłady wstrzymują skup zbóż. Co z cenami?
    31 maja 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną
    30 maja 2025
    Dla domu
    Szybko pozbędziesz się pędraków. Wybierz się na łąkę i zbierz tę popularną roślinę
    30 maja 2025
    Dla domu
    Wykonaj te zabiegi w maju. Brzoskwinie będą zdrowo i obficie owocować
    29 maja 2025
    Hotblog
    Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
    29 maja 2025
    Dla domu
    Spryskaj tym chwasty, a szybko się ich pozbędziesz. Stosuj miejscowo
    29 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy