Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe ognisko rzekomego pomoru drobiu. Ile ptaków uśmiercono?
      Te zwierzęta przenoszą groźną chorobę. Czy liczba odstrzałów może być większa?
      Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł
      Zarzecki: Stabilność 100 tys. gospodarstw rolnych zagrożona. Apelujemy o zmiany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mokre Dni Pola w Pasterzowicach. Zaprezentowano najlepsze odmiany rzepaku
      Zwróć uwagę na pH, siarkę i chelaty
      Plantacje buraka cukrowego zagrożone. Nie tylko szarek komośnik niszczy uprawy
      Już czas pomyśleć o rzepaku na nowy sezon. Są rekomendacje
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tak prezentuje sie nowy ciągnik Landini siódmej serii [VIDEO]
      Nowa generacja "kompaktów" od Massey Ferguson. Chodzi o dwa modele ciągników
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
      KRUS: jest nowa składka za zwłokę
      Startuje jeden z najpopularniejszych naborów ARiMR. Pieniądze są m.in. na maszyny
      Co się opłaca w rolnictwie? Ekspert wskazuje na jedno
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Obficie i długo kwitną. Oto cztery idealne rośliny na skalniak
      Zdrowy przysmak w twoim ogrodzie. Jak uprawiać szczaw?
      Nowa konkurentka azalii? Jest niewymagająca i bujnie kwitnie
      Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

Dla domu Dec. 23, 2024, 6:28 a.m. Katarzyna Pryga
Bazą tradycyjnej, wigilijnej zupy grzybowej są zazwyczaj suszone borowiki szlachetne lub podgrzybki
Bazą tradycyjnej, wigilijnej zupy grzybowej są zazwyczaj suszone borowiki szlachetne lub podgrzybki
Źródło: Adobe Stock
Oto kolejne, obowiązkowe danie na stole wigilijnym. Wbrew pozorom, wigilijna zupa grzybowa nie musi być “nudna”. Można ją urozmaicić na wiele sposobów, a także modyfikować smak, gęstość, aromat i poziom kaloryczności.
Spis treści:

    Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że przepis na tradycyjną, wigilijną zupę grzybową nie wymaga specjalnych “ulepszeń”. W tym wypadku “im mniej, tym lepiej”. Przygotowanie dania również nie należy do skomplikowanych. Mimo tego, warto od czasu do czasu poeksperymentować z dodatkami i zaskoczyć domowników lub gości. Jedna, prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie tego kultowego dania. 

    Zupa grzybowa na Wigilię. O czym nie można zapomnieć? 

    Na idealny smak zupy grzybowej składa się wiele czynników - najważniejszym są oczywiście podstawowe składniki. Bazą zupy powinny być suszone grzyby dobrej jakości. W większości domów oczywistym wyborem są aromatyczne borowiki szlachetne (ze względu na zapach, ale i właściwości odżywcze). Równie dobra opcja to danie na bazie mieszanki suszonych borowików i podgrzybków. Fani mniej tradycyjnych dań polecają eksperymentowanie z rydzami, kozakami, a nawet maślakami jako bazą do dania.  

    Grzyby suszone należy odpowiednio wcześnie (najlepiej przez całą noc) namoczyć. Można również z powodzeniem wykorzystać grzyby mrożone. Należy jednak pamiętać o zabezpieczeniu czasu na rozmrożenie, koniecznie w temperaturze pokojowej. Kolejne etapy przyrządzania dania obejmują: podsmażenie całych (lub pokrojonych) grzybów na maśle (lub oleju) wraz z wybranymi dodatkami, przygotowanie wywaru (woda, zioła, wybrane warzywa), dodanie zawartości patelni do wywaru, gotowanie i zagęszczenie dania (np. śmietanką 30 proc. i mąką pszenną).  

    CZYTAJ TAKŻE: Jak zrobić pyszne ciasto na świąteczne pierogi?

    Jakie składniki dodać do wigilijnej zupy grzybowej? 

    Sekret tkwi w szczegółach. W przypadku tradycyjnego dania wigilijnego stosuje się zazwyczaj wywar warzywny, ale danie można oprzeć także m.in. na bulionie wołowym. Niektórzy preferują “czystą” zupę grzybową (wyłącznie na bazie suszonych grzybów), inni decydują się na dodatki warzywne – najczęściej stosowane to marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smak dania można dowolnie modyfikować ziołami i przyprawami. Klasyczne dodatki to m.in. czosnek, obsmażana cebula, ziele angielskie, liść laurowy, estragon. Warto również poeksperymentować z dodatkiem tymianku, oregano, lubczyku lub majeranku.

    O smaku dania mogą przesądzić także dodatki. Tradycyjną “grzybową” na Wigilię można podawać z łazankami, makaronem (kokardki, świderki, nitki) lub uszkami. Do mniej tradycyjnych, ale równie smacznych wersji tego dania poleca się m.in. kaszę gryczaną lub kaszę typu pęczak.  

    CZYTAJ TAKŻE: Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    Dania wigilijne. Nietypowe dodatki do zupy grzybowej 

    Bardzo ciekawy efekt można uzyskać łącząc grzyby ze śliwką. W tym wypadku bazą dania jest garść suszonych grzybów i suszonych śliwek bez pestek. Śliwki - podobnie jak grzyby - będą wymagać uprzedniego namoczenia i gotowania do miękkości.

    Podczas kuchennych eksperymentów można także zainspirować się poradami znanych, kulinarnych ekspertów. Sekretem udanej, wigilijnej zupy grzybowej Magdy Gessler jest m.in. dodatek alkoholu. Ekspertka poleca wersję dania na bazie bulionu wołowego i zakwasu na żur - “sekretny składnik” to ok. 50 ml wódki (alkohol wyparuje w trakcie przygotowywania potrawy). Inną opcję wybiera z kolei Robert Makłowicz. Ten lubiany specjalista kulinarny przekonuje, że smak tradycyjnej zupy grzybowej można podkręcić dodatkiem jednego kieliszka porto (słodkie wino). Jeszcze inne rozwiązanie proponuje Karol Okrasa. Ten ekspert kulinarny poleca wersję zupy grzybowej z dodatkiem pieczonego dorsza. Bazą zupy - oprócz suszonych podgrzybków - jest także żółty groch, zakwas kapuściany i zestaw warzyw (tu m.in. korzeń selera, czosnek, por). 

    CZYTAJ TAKŻE: Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

    • Tagi:
    • kuchnia
    • Wigilia
    • grzyby
    • zupa grzybowa
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    April 25, 2025
    Kulinaria

    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    April 18, 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    April 14, 2025
    Dla domu

    Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

    April 7, 2025
    Newsy

    Te gatunki grzybów mogą wyginąć. Powodem rolnictwo i wylesianie?

    April 2, 2025
    Kulinaria

    Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

    Feb. 6, 2025
    Dla domu

    Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

    Dec. 20, 2024
    Dla domu

    Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    Dec. 18, 2024
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
    May 20, 2025
    Choroby i szkodniki
    Plantacje buraka cukrowego zagrożone. Nie tylko szarek komośnik niszczy uprawy
    May 20, 2025
    KRUS
    KRUS: jest nowa składka za zwłokę
    May 20, 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Obficie i długo kwitną. Oto cztery idealne rośliny na skalniak
    May 20, 2025
    Dla domu
    Zdrowy przysmak w twoim ogrodzie. Jak uprawiać szczaw?
    May 20, 2025
    Dla domu
    Nowa konkurentka azalii? Jest niewymagająca i bujnie kwitnie
    May 20, 2025
    Kulinaria
    Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
    May 19, 2025
    Dla domu
    Idzie duża zmiana w pogodzie. Jak długo potrwa ocieplenie?
    May 19, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy