Foccacia z warzywami
składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki majonezu
- 1,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka drobno pokrojonych warzyw, np. pora, papryki lub oliwek
- trochę ciepłej wody
- trochę oliwy z oliwek
wykonanie:
Mąkę mieszam z drożdżami, cukrem oraz solą. Następnie dodaję majonez oraz tyle wody, żeby powstało ciasto, które z łatwością odchodzi od dłoni. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 2 godziny. Po tym czasie mieszam ciasto z drobno pokrojonymi warzywami (często wykorzystuję do tego zalegające w lodówce resztki warzyw). Muszą one być suche - bez zalewy lub wody. Ciasto rozkładam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia na grubość ok. 2 cm. Wierzch smaruję oliwą i posypuję delikatnie solą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 20 minut.