Otwarte hotele, otwarte restauracje, sezon grillowy - nadzieje hodowców

Sytuacja na rynku żywca wieprzowego jest trudna. Hodowcy martwią się, co będzie dalej. Do utrzymywania produkcji zniechęca ich niska cena. Do tego dochodzi wzrost ilości importowanego mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W notowaniach w Polsce cena tuczników w wadze żywej wynosi średnio 4,65 zł/kg. Średnia cena za kl. E kształtuje się na poziomie 6,25 zł/kg.
ZOBACZ TEŻ - MNIEJ GOSPODARSTW UTRZYMUJĄCYCH ŚWINIE - CO SIĘ DZIEJE?
Co słychać u naszych zachodnich sąsiadów?
- Na rynek tuczników w Niemczech wpływa niesprzyjająca pogoda, rosnące ceny pasz, obostrzenia Covid-19 oraz zakażenia koronawirusem w zakładach mięsnych. Nawet przy nałożeniu się tych niekorzystnych okoliczności udało się zagospodarować nadwyżkę żywca, która pojawiła się w okresie świątecznym. Obecnie nie ma problemu z płynną sprzedażą żywca do niemieckich rzeźni, a cena skupu jest ustabilizowana. W dniu 5/05/2021 w notowaniach VEZG cena została utrzymana na poziomie 1,42 €/kg (wbc)
- informuje Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej.
ZOBACZ TEŻ - BIOASEKURACJA - JAK SOBIE Z NIĄ RADZĄ HODOWCY ŚWIŃ POD LUBAWĄ (warmińsko-mazurskie)?
Hodowcy oczekują impulsów do wzrostu cen skupu w związku ze spodziewaną mniejszą podażą świń do uboju w nadchodzących tygodniach. W niektórych krajach unijnych widać wyraźny rosnący trend. We Francji w kolejnym tygodniu zanotowano wzrost ceny tym razem o 5 centów. W Danii cenę podniesiono o 3 centy. W Holandii, pomimo presji ze strony Niemiec, nastąpił wzrost ceny skupu o 1 cent. Kraje, w których cen rosną, czerpią korzyści w eksportu do Chin i na inne rynki azjatyckie.