Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Żeby kiszonka była wartościowa

Żeby kiszonka była wartościowa

Hodowla - Żywienie 10 czerwca 2017 07:00 Ksenia Pięta
Żeby kiszonka była wartościowa
Źródło: TOF, fotolia.com
Trwa zbiór traw przeznaczonych do zakiszania. Od czego zależy wartość pokarmowa zakiszanego materiału? Warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.
Spis treści:

    Trwa zbiór traw przeznaczonych do zakiszania. Od czego zależy wartość pokarmowa zakiszanego materiału? Warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.

    Hodowcy bydła doskonale wiedzą, jak ważne w ich gospodarstwach jest przechowywanie pasz objętościowych, aby zimą móc swoim zwierzętom w odpowiedni sposób zbilansować dawkę pokarmową. Kiszenie, wykonane w odpowiedni sposób, pozwala na zachowanie właściwej jakości składników i konserwację przez długi okres. Zaletą tej metody konserwacji jest to, że w małym stopniu zależy od pogody i może być wykonywana od wiosny do  późnej jesieni.

    - Kiszonka z traw i lucerny są paszami  dobrze sprawdzającymi się w żywieniu bydła. Charakteryzują się wysoką zawartością białka ogólne, a do dawki pokarmowej wnoszą również  włókno surowe nadające jej odpowiednią strukturę, co korzystnie wpływa na produkcję śliny i prawidłową pracę żwacza - mówi dr inż. Sylwia Grochowska, doradca żywieniowy w firmie PIAST PASZE Sp. z o.o.

    - Rolnicy powinni zwracać uwagę na korzystny skład runi łąkowej i z dbałością wykonywać odpowiednie zabiegi agrotechniczne. Ma to duży wpływ na  zawartość białka ogólnego w zielonce.  Odrębną kwestią jest termin zbioru. Trawy należy kosić od początku kłoszenia, a lucernę od początku kwitnienia. Jeśli łąki będziemy kosić w późniejszym terminie, musimy się liczyć z tym, że w kiszonce będzie więcej włókna surowego, a mniej białka ogólnego - tłumaczy. Jakość kiszonki z traw, a w tym zawartość białka i energii, zależy od szeregu czynników. - Kiszonka z traw jest zarówno źródłem białka (14-17%), jak i energii (> 6 MJ NEL). Zawartość włókna w  koszonej trawie powinna wynosić 22-24%, natomiast w  kiszonce, ze względu na  wyższą o  1,5-2% zawartość suchej masy włókna, powinno go być 23-26% - tłumaczy w swoim artykule „Apetyczna i pachnąca” Jan Burblis z DODR we Wrocławiu.

    Kiszonka z traw jest, obok kukurydzy, jedną z najważniejszych pasz, wykorzystywanych w chowie bydła mlecznego. - Kiszonka z traw i lucerny bardzo ładnie bilansuje się w dawce z kiszonką z kukurydzy, więc można je podawać razem przez cały rok - zaznacza Sylwia Grochowska. Cały proces rozpoczyna się od momentu ustalenia najlepszej fazy wegetacji roślin, które zostaną przeznaczone do zakiszania. Decyduje ona o zawartości składników pokarmowych i strawności materiału, ponieważ spadają one wraz ze wzrostem roślin. Wraz z dojrzewaniem, spada w nich także zawartość białka surowego, a wzrasta włókna surowego. Trawy, przeznaczone do kiszenia, powinno się zbierać dokonywać w terminie ich „dojrzałości kiszonkowej”. Jest to okres, w którym roślina zawiera dużo suchej masy i cukrów, przy umiarkowanej zawartości włókna.

    - Należy pamiętać, aby nie kosić traw zbyt późno, gdyż po upływie optymalnego terminu obniża się zawartość składników pokarmowych, a szybko rośnie zawartość włókna (0,5% na dzień). Dlatego też należy ją kosić, kiedy osiągnie wysokość ok. 30 cm (wysokość półlitrowej butelki od piwa). Czas optymalnego koszenia jest krótki i  wynosi w  przypadku traw 3-5 dni, natomiast w  przypadku traw z wsiewką koniczyny wydłuża się do 7-10 dni - opisuje Jan Burblis.

    Warto pamiętać, iż młoda zielonka ma większą zawartość cukrów potrzebnych do  fermentacji, co sprzyja produkcji kwasu mlekowego, niższa zawartość włókna natomiast ułatwia odpowiednie ugniecenie.

     

    Bardzo ważną sprawą jest to, aby nie być zbyt pazernym - otóż wiadomym jest, że chcemy kosić jak najniżej. W przypadku kiszonki jednak trzeba wziąć pod uwagę, że przy cięciu na wysokości niższej niż 5 cm, do zakiszanego materiału może się przedostać: ziemia - powodująca rozwój bakterii kwasu masłowego, niepożądanego w konserwacji; bakterie Clostridium, które potrafią zepsuć całą pryzmę oraz najniższe gatunki traw, które są mniej podatne na cięcie.  Zielonki świeże można kosić z jednoczesnym rozdrobnieniem i załadunkiem na środek transportu. W czasie rozdrabniania należy dodać środek konserwujący. W przypadku zielonek podsuszanych należy je skosić, rozgnieść i przetrząsnąć, a następnie podsuszyć na słońcu i zgrabić na wałki. Rozdrobnienie i dodanie konserwantów odbywa się wraz ze zbiorem i załadunkiem na transporter. Dobre rozdrobnienie materiału ogranicza wydajność maszyn, ale w późniejszym etapie, pozwala dokładnie ubić masę i wyprzeć powietrze z pryzmy. Mocne rozdrobnienie wpływa również na ilość niedojadów - pasza jest chętniej pobierana i lepiej trawiona przez bydło (w kiszonce z kukurydzy o długości sieczki 4 cm strawność związków bezazotowych wyciągowych jest na poziomie 83%, a przy sieczce 30 mm - tylko 70%).

    Kiszonkę można wykonać na pryzmie, w silosie lub w belach. Każda z metod jest dobra, jeśli zostanie odpowiednio przeprowadzona. W każdej z nich trzeba zwrócić uwagę na stworzenie dobrych warunków beztlenowych, czyli usunąć powietrze. Na pryzmie więc należy szybko i dokładnie przykryć materiał folią i obciążyć. Zarówno w przypadku pryzmy, jak i silosu lepiej posiadać kilka mniejszych niż jeden duży, ponieważ ma to zasadniczy wpływ na nagrzewanie się materiału na końcu zbiornika.

     

    Dobrym rozwiązaniem, pozwalającym na odseparowanie od warunków pogodowych, jest zakiszanie w belach. Już przeciągu 1-2 dni, a w przypadku sianokiszonki - 3-4 dni możemy mieć gotowe „zbiorniki”. Niestety, nie wystarczy tylko przejechać odpowiednią maszyną, tu także trzeba zwrócić uwagę na pewne kwestie.

    - Zielonkę należy po  ścięciu pozostawić, w  zależności od  warunków atmosferycznych, na 20-30 godzin w celu przewiędnięcia, tak aby uzyskać 40-50% suchej masy. Gdy istnieje niebezpieczeństwo przemoknięcia, należy zwinąć zielonkę w bele, zanim wystąpią straty wartości pokarmowych. Podwiędniętą zielonkę należy uformować w  zagrabione wały o szerokości 5-7 m (minimum z trzech pokosów skoszonych kosiarką rotacyjną o szerokości cięcia 1,6 m). Podczas zwijania bel należy dostosować prędkość prasy do  wielkości plonu. Przy temperaturze powietrza 20 °C, zabieg ten należy przeprowadzić w ciągu 2 godzin, przy temperaturze 15 °C - w ciągu 3 godzin, a przy 10 °C - w  ciągu 4 godzin - tłumaczy specjalista z DODR.

    Aby pomóc procesowi fermentacji, można zastosować konserwanty. Działania dodatków kiszonkarskich będą skuteczne, jeżeli cały proces zostanie prawidłowo przeprowadzony. Trzeba pamiętać, że nie zastępują one procesu fermentacji kwasu mlekowego, lecz go wspomagają. Po 6-7 tygodniach od zamknięcia zbiorników z zielonką, kiszonka nadaje się do skarmiania, a jej jakość zależy od człowieka i rzetelności wykonania.

    Fermentacja będzie przebiegać prawidłowo pod kilkoma warunkami:
    • Zakiszany materiał będzie zawierać taką ilość cukrów, który umożliwi obniżenie wartości pH do wielkości co najmniej 4,2 (minimum cukrowe)
    • Trawy i koniczynę łatwo jest zakiszać przy dobrej wartości paszowej, tzn. strawności przekraczającej 65%, zawartości suchej masy na poziomie 30-50% i zawartości białka poniżej 21%
    • Reguła praczki jest pomocna przy sprawdzaniu zawartości suchej masy. Jeśli podczas wykręcania roślin nie wydobywa się z  nich płyn, natomiast ręce stają się wilgotne, trawa ma pożądaną zawartość suchej masy na poziomie około 30 %
    • Gdy zawartość suchej masy osiągnie około 30% trawę formuje się tworząc pokosy. Należy pamiętać, że  materiał - przede wszystkim liście koniczyny - potrafi wyschnąć bardzo szybko i nie nadaje się wtedy do użytku
    • Docelowa zawartość suchej masy powinna wynosić 30-35%, jeśli materiał będzie zakiszany w  pryzmie lub silosie przejazdowym, bądź 45% w przypadku zakiszania w belach
    • Konieczne jest stworzenie dobrych warunków beztlenowych, co uzyskuje się przez dobre ugniecenie. Warunki beztlenowe są niezbędne w czasie fermentacji i po zakiszeniu.
    • Dostęp tlenu powoduje psucie się już gotowej kiszonki
    • Zakiszany materiał nie może zawierać zanieczyszczeń np. ziemi, obornika, co nie tylko obniża wartość smakową, ale wprowadza bakterie wywołujące wadliwą fermentację
    • Kluczowe jest utrzymanie w pryzmie optymalnej temperatury zagrzewania - 25-30°C. W pierwszym okresie zakiszania zielonki wykorzystują tlen do  procesów życiowych. Następnie utleniane są związki organiczne, głównie węglowodany
    • Tagi:
    • sianokiszonka
    • sianokiszonka z traw
    • jak zrobić wartościową sianokiszonkę
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Żywienie

    Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

    20 kwietnia 2025
    Newsy

    W sprawie tirów siana do powodzian zadzwoniłby do samego diabła

    20 września 2024
    Maszyny

    Bez przetrząsacza ani rusz. Przegląd marek i modeli [ZDJĘCIA]

    30 kwietnia 2023
    Maszyny

    Sezon zielonkowy za rogiem. Na jaki sposób zbioru postawić?

    5 kwietnia 2023
    Bydło i mleko

    Jak przechowywać kiszonki?

    12 grudnia 2022
    Bydło i mleko

    Stosując inokulanty unikniesz zagrzewania się TMR-u?

    22 czerwca 2022
    Bydło i mleko

    Trwają zielone żniwa. Dlaczego pierwszy pokos jest najważniejszy?

    3 czerwca 2022
    Inne

    Dobrze przygotowane i składowane bele to dobra jakość paszy

    19 grudnia 2021
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Co z tym wilkiem? Europa zmienia przepisy. A Polska?
    14 maja 2025
    Uprawa gleby
    Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy