Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
      Kupuję ziemię. Czy umowę przedwstępną powinienem potwierdzić u notariusza?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten żywopłot ubarwi twój ogród. Dwa razy w roku zmienia barwę na czerwoną
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Udoskonalanie stada trzody chlewnej to jedyna droga rozwoju

Udoskonalanie stada trzody chlewnej to jedyna droga rozwoju

Hodowla - Trzoda chlewna 7 października 2014 05:43 Tomasz Kołdubański Aktualizacja: 12 października 2015 15:20
Udoskonalanie stada trzody chlewnej to jedyna droga rozwoju
Źródło: fot. T. Kodłubański
Witonia i sąsiednie wsie to małe zagłębie hodowli trzody w północnej części woj. łódzkiego. Świnie rolnicy trzymają w tym rejonie z pokolenia na pokolenie, stada często przechodzą z ojca na syna. Tak jest również w przypadku rodziny Kaczorowskich z Anusina. Piotr Kaczorowski przejął od ojca gospodarstwo w 2005 roku.
Spis treści:

    Witonia i sąsiednie wsie to małe zagłębie hodowli trzody w północnej części woj. łódzkiego. Świnie rolnicy trzymają w tym rejonie z pokolenia na pokolenie, stada często przechodzą z ojca na syna. Tak jest również w przypadku rodziny Kaczorowskich z Anusina. Piotr Kaczorowski przejął od ojca gospodarstwo w 2005 roku.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Hodowla trzody była tu rozwijana już w latach 70-tych, gdy Jerzy Kaczorowski należał do POZM, a następnie do związku hodowców trzody POLSUS. Wtedy w gospodarstwie było od 10 do 20 loch.

    Powiększenie areału ziemi pod hodowlę

    Piotr Kaczorowski rozbudował stado w cyklu zamkniętym do liczby 50 loch, które dają przeciętnie 11 prosiąt w jednym rzucie. Prosięta są tuczone i sprzedawane jako materiał hodowlany producentom w okolicznych wsiach. Sztuki, które nie zostały sprzedane, idą do zakładów mięsnych w Bedoniu w okolicach Łodzi. Piotr Kaczorowski posiada własną małą mieszalnię pasz. - Przygotowuję sam około 7 ton pasz miesięcznie na bazie własnych zbóż oraz oleju sojowego, mączki rybnej, mleka, zakwaszaczy i śruty sojowej. Stosuję także koncentraty firm, które istnieją na naszym lokalnym rynku czyli: Neorol sp. z o.o., Josera Polska sp. z o.o. czy Sano. Staram się próbować produkty różnych firm specjalnie przeznaczonych dla loch i prosiąt - opowiada rolnik.

    Przygotowuję sam około 7 ton pasz miesięcznie na bazie własnych zbóż oraz oleju sojowego, mączki rybnej, mleka, zakwaszaczy i śruty sojowej. Stosuję także koncentraty firm, które istnieją na naszym lokalnym rynku czyli: Neorol sp. z o.o., Josera Polska sp. z o.o. czy Sano. Staram się próbować produkty różnych firm specjalnie przeznaczonych dla loch i prosiąt.

    Całkowity areał gospodarstwa w Anusinie wynosi 37 ha, z czego 17 ha to pszenica, pszenżyto i jęczmień. Przeciętna wydajność zbóż (na glebach w 40% I i II klasy i w 60% IV a i IV b), wynosi 7-8 ton z hektara. W sytuacji, gdy brakuje własnego ziarna, hodowca dokupuje je na rynku. Reszta upraw to rzepak ozimy na powierzchni 6 ha i buraki cukrowe, również na areale 6 ha. Kilka lat temu w gospodarstwie były także ziemniaki, jednak Kaczorowscy zrezygnowali z nich. - W zeszłym roku miałem bardzo dobre zbiory buraka cukrowego - 77 ton z ha. Wszystko sprzedaję do cukrowni w Dobrzelinie. Jest z tym pewna trudność, ponieważ cukrownia ta jest oddalona od naszej wsi o prawie 40 km i koszty transportu są spore. Poprzednio dostarczaliśmy buraki do nieczynnej już cukrowni w Leśmierzu oddalonej od Anusina o 17 km i to było dla nas znacznie wygodniejsze.

    Rzepak sprzedaje Kaczorowski do punktu skupu zakładów tłuszczowych w Kruszwicy w miejscowości Konary oraz do zakładów prywatnych w miejscowości Gnojno.

    Stado pod oceną

    Rolnik hoduje tylko sztuki rasy pbz bez domieszek ze względu na dobrą jakość mięsa. Młode są odsadzane od loch pomiędzy 4. a 5. tygodniem życia. Później w okresie tuczu przybierają na wadze średnio 700-800 gramów na dzień. - Mięsność moich tuczników to ok. 60%, a wybojowość dochodzi do 78% - wylicza hodowca. - Sprzedaję sztuki o wadze od 120 do 125 kg. Moje tuczniki mają 50 gramów wagi bitej ciepłej,więcej niż średni skup lokalny. Ceny w naszych okolicach nie są stabilne, co znacznie utrudnia planowanie sprzedaży. Przedział cen w skupie w powiecie łęczyckim wynosi od 4,90 do 5,10 zł/kg. Ostatnio sprzedawałem tuczniki po około 4,90 zł/ kg netto. Z powodu tych sporych wahnięć cen trudno jest sprzedać tucznika jak najkorzystniej w stosunkowo krótkim czasie. Można przetrzymywać sztuki tydzień, dwa, jednak później zaczynają się przerosty tłuszczu. Ostatnio mieliśmy dodatkowo niezaplanowane przestoje w sprzedaży z powodu zakazu wwozu mięsa do Rosji oraz na Ukrainę.

     Sprzedaję sztuki o wadze od 120 do 125 kg. Moje tuczniki mają 50 gramów wagi bitej ciepłej,więcej niż średni skup lokalny. Ceny w naszych okolicach nie są stabilne, co znacznie utrudnia planowanie sprzedaży. Przedział cen w skupie w powiecie łęczyckim wynosi od 4,90 do 5,10 zł/kg. Ostatnio sprzedawałem tuczniki po około 4,90 zł/ kg netto. Z powodu tych sporych wahnięć cen trudno jest sprzedać tucznika jak najkorzystniej w stosunkowo krótkim czasie. 

    Hodowla w Anusinie jest pod oceną Polskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej POLSUS, do którego należy także Piotr Kaczorowski. - Przeciętnie raz na trzy tygodnie przyjeżdża selekcjoner POLSUS-u i wykonuje aparatem ultradźwiękowym Piglog pomiary grubości słoniny i wysokości „oka” polędwicy, czyli określenie procentowego udziału mięsa w tuszy sztuk wybranych do badania. Potem sztuka jest ważona i na tej podstawie można określić tempo wzrostu czyli średnie przyrosty dzienne do dnia oceny przeliczone na 180. dzień życia osobnika - wyjaśnia hodowca.

    Ruszt lepszy niż ściółka

    Kaczorowski od przejęcia 10 ha ziemi od ojca systematycznie powiększał areał gospodarstwa. W roku 2009 dokupił 23 ha, a w roku 2011 jeszcze 4 ha ziemi. - Cała chlewnia tutaj obok mojego domu rodzinnego to pomieszczenie dla stada podstawowego o wielkości 9 x 24 m, a także porodówka i odchowalnia o wielkości 8 x12 m. Stado podstawowe trzymam na płytkiej ściółce, a porodówka i odchowalnia są na ruszcie plastikowym. Praca na ruszcie jest znacznie wygodniejsza, chociaż czasami obserwuję u młodych sztuk osłabienie stawów skokowych spowodowane znacznie twardszą niż na ściółce powierzchnią, po której chodzą młode sztuki. W kojcach grupowych znajduje się 40 sztuk trzody, co daje 45 m2 na jeden kojec - pokazuje hodowca.

    Tuczarnia o powierzchni 500 m2 jest oddalona o 1,5 km od gospodarstwa Kaczorowskich w Anusinie. Połowa powierzchni tuczarni jest na głębokiej ściółce, a połowa na ruszcie betonowym. Całość paszy dla tuczników rolnik kupuje w znanej firmie mającej swoją siedzibę w Łęczycy.

    Potrzeba doskonalenia stada

    W trakcie swojego gospodarowania Kaczorowski skorzystał z dofinansowania w ramach SAPARD, PROW 2004 - 2006 oraz PROW 2007 - 2013. - Z dofinansowania w ramach SAPARD zakupiłem ciągnik rolniczy Lamborghini, pług, rozrzutnik obornika i myjkę wysokociśnieniową. Z pieniędzy, które uzyskałem z PROW 2004 - 2006 w roku 2006 nabyłem prasę zgniotową i agregat uprawowo-siewny, a w ramach PROW 2007-2013 zbudowałem: zbiornik na gnojowicę, w roku 2011, dwa 70-tonowe silosy BIN na zboże w roku 2012 oraz wentylację mechaniczną w chlewni rok temu. Planuję też budowę nowego paszociągu.

    Kaczorowski planuje rozbudowę stada podstawowego. - Myślę o zwiększeniu liczebności stada podstawowego do 60-65 sztuk loch. Podstawowym problemem dla mnie jest słaba sprzedaż materiału hodowlanego. Hodowcy w tych okolicach nie są być może świadomi, że warto wymieniać materiał hodowlany, co powoduje lepsze przyrosty, większą mięsność oraz wybojowość sztuk w stadzie. Warto kupić lochy czystej rasy pbz i pokryć je knurami ras Duroc czy Pietrain. Po to, by uzyskać lepsze efekty w hodowli, konieczne jest stałe udoskonalanie stada podstawowego - radzi hodowca.

     Po to, by uzyskać lepsze efekty w hodowli, konieczne jest stałe udoskonalanie stada podstawowego 

    • Tagi:
    • Piotr Kaczorowski
    • Antusin
    • zagłębie
    • trzoda chlewna
    Tomasz Kołdubański
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania

    11 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]

    6 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem

    27 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?

    21 października 2025
    Trzoda chlewna

    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?

    17 października 2025
    Ceny rolnicze

    Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?

    16 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika lecą na łeb i szyję. Nowe informacje z punktów skupu

    9 października 2025
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    100 tys. zł z hektara? Czy ta uprawa przyjmie się w Polsce? [VIDEO]
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Przepisy
    Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
    16 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Dobrostan loch w praktyce
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności