Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Udoskonalanie stada trzody chlewnej to jedyna droga rozwoju

Udoskonalanie stada trzody chlewnej to jedyna droga rozwoju

Hodowla - Trzoda chlewna 7 października 2014 05:43 Tomasz Kołdubański Aktualizacja: 12 października 2015 15:20
Udoskonalanie stada trzody chlewnej to jedyna droga rozwoju
Źródło: fot. T. Kodłubański
Witonia i sąsiednie wsie to małe zagłębie hodowli trzody w północnej części woj. łódzkiego. Świnie rolnicy trzymają w tym rejonie z pokolenia na pokolenie, stada często przechodzą z ojca na syna. Tak jest również w przypadku rodziny Kaczorowskich z Anusina. Piotr Kaczorowski przejął od ojca gospodarstwo w 2005 roku.
Spis treści:

    Witonia i sąsiednie wsie to małe zagłębie hodowli trzody w północnej części woj. łódzkiego. Świnie rolnicy trzymają w tym rejonie z pokolenia na pokolenie, stada często przechodzą z ojca na syna. Tak jest również w przypadku rodziny Kaczorowskich z Anusina. Piotr Kaczorowski przejął od ojca gospodarstwo w 2005 roku.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Hodowla trzody była tu rozwijana już w latach 70-tych, gdy Jerzy Kaczorowski należał do POZM, a następnie do związku hodowców trzody POLSUS. Wtedy w gospodarstwie było od 10 do 20 loch.

    Powiększenie areału ziemi pod hodowlę

    Piotr Kaczorowski rozbudował stado w cyklu zamkniętym do liczby 50 loch, które dają przeciętnie 11 prosiąt w jednym rzucie. Prosięta są tuczone i sprzedawane jako materiał hodowlany producentom w okolicznych wsiach. Sztuki, które nie zostały sprzedane, idą do zakładów mięsnych w Bedoniu w okolicach Łodzi. Piotr Kaczorowski posiada własną małą mieszalnię pasz. - Przygotowuję sam około 7 ton pasz miesięcznie na bazie własnych zbóż oraz oleju sojowego, mączki rybnej, mleka, zakwaszaczy i śruty sojowej. Stosuję także koncentraty firm, które istnieją na naszym lokalnym rynku czyli: Neorol sp. z o.o., Josera Polska sp. z o.o. czy Sano. Staram się próbować produkty różnych firm specjalnie przeznaczonych dla loch i prosiąt - opowiada rolnik.

    Przygotowuję sam około 7 ton pasz miesięcznie na bazie własnych zbóż oraz oleju sojowego, mączki rybnej, mleka, zakwaszaczy i śruty sojowej. Stosuję także koncentraty firm, które istnieją na naszym lokalnym rynku czyli: Neorol sp. z o.o., Josera Polska sp. z o.o. czy Sano. Staram się próbować produkty różnych firm specjalnie przeznaczonych dla loch i prosiąt.

    Całkowity areał gospodarstwa w Anusinie wynosi 37 ha, z czego 17 ha to pszenica, pszenżyto i jęczmień. Przeciętna wydajność zbóż (na glebach w 40% I i II klasy i w 60% IV a i IV b), wynosi 7-8 ton z hektara. W sytuacji, gdy brakuje własnego ziarna, hodowca dokupuje je na rynku. Reszta upraw to rzepak ozimy na powierzchni 6 ha i buraki cukrowe, również na areale 6 ha. Kilka lat temu w gospodarstwie były także ziemniaki, jednak Kaczorowscy zrezygnowali z nich. - W zeszłym roku miałem bardzo dobre zbiory buraka cukrowego - 77 ton z ha. Wszystko sprzedaję do cukrowni w Dobrzelinie. Jest z tym pewna trudność, ponieważ cukrownia ta jest oddalona od naszej wsi o prawie 40 km i koszty transportu są spore. Poprzednio dostarczaliśmy buraki do nieczynnej już cukrowni w Leśmierzu oddalonej od Anusina o 17 km i to było dla nas znacznie wygodniejsze.

    Rzepak sprzedaje Kaczorowski do punktu skupu zakładów tłuszczowych w Kruszwicy w miejscowości Konary oraz do zakładów prywatnych w miejscowości Gnojno.

    Stado pod oceną

    Rolnik hoduje tylko sztuki rasy pbz bez domieszek ze względu na dobrą jakość mięsa. Młode są odsadzane od loch pomiędzy 4. a 5. tygodniem życia. Później w okresie tuczu przybierają na wadze średnio 700-800 gramów na dzień. - Mięsność moich tuczników to ok. 60%, a wybojowość dochodzi do 78% - wylicza hodowca. - Sprzedaję sztuki o wadze od 120 do 125 kg. Moje tuczniki mają 50 gramów wagi bitej ciepłej,więcej niż średni skup lokalny. Ceny w naszych okolicach nie są stabilne, co znacznie utrudnia planowanie sprzedaży. Przedział cen w skupie w powiecie łęczyckim wynosi od 4,90 do 5,10 zł/kg. Ostatnio sprzedawałem tuczniki po około 4,90 zł/ kg netto. Z powodu tych sporych wahnięć cen trudno jest sprzedać tucznika jak najkorzystniej w stosunkowo krótkim czasie. Można przetrzymywać sztuki tydzień, dwa, jednak później zaczynają się przerosty tłuszczu. Ostatnio mieliśmy dodatkowo niezaplanowane przestoje w sprzedaży z powodu zakazu wwozu mięsa do Rosji oraz na Ukrainę.

     Sprzedaję sztuki o wadze od 120 do 125 kg. Moje tuczniki mają 50 gramów wagi bitej ciepłej,więcej niż średni skup lokalny. Ceny w naszych okolicach nie są stabilne, co znacznie utrudnia planowanie sprzedaży. Przedział cen w skupie w powiecie łęczyckim wynosi od 4,90 do 5,10 zł/kg. Ostatnio sprzedawałem tuczniki po około 4,90 zł/ kg netto. Z powodu tych sporych wahnięć cen trudno jest sprzedać tucznika jak najkorzystniej w stosunkowo krótkim czasie. 

    Hodowla w Anusinie jest pod oceną Polskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej POLSUS, do którego należy także Piotr Kaczorowski. - Przeciętnie raz na trzy tygodnie przyjeżdża selekcjoner POLSUS-u i wykonuje aparatem ultradźwiękowym Piglog pomiary grubości słoniny i wysokości „oka” polędwicy, czyli określenie procentowego udziału mięsa w tuszy sztuk wybranych do badania. Potem sztuka jest ważona i na tej podstawie można określić tempo wzrostu czyli średnie przyrosty dzienne do dnia oceny przeliczone na 180. dzień życia osobnika - wyjaśnia hodowca.

    Ruszt lepszy niż ściółka

    Kaczorowski od przejęcia 10 ha ziemi od ojca systematycznie powiększał areał gospodarstwa. W roku 2009 dokupił 23 ha, a w roku 2011 jeszcze 4 ha ziemi. - Cała chlewnia tutaj obok mojego domu rodzinnego to pomieszczenie dla stada podstawowego o wielkości 9 x 24 m, a także porodówka i odchowalnia o wielkości 8 x12 m. Stado podstawowe trzymam na płytkiej ściółce, a porodówka i odchowalnia są na ruszcie plastikowym. Praca na ruszcie jest znacznie wygodniejsza, chociaż czasami obserwuję u młodych sztuk osłabienie stawów skokowych spowodowane znacznie twardszą niż na ściółce powierzchnią, po której chodzą młode sztuki. W kojcach grupowych znajduje się 40 sztuk trzody, co daje 45 m2 na jeden kojec - pokazuje hodowca.

    Tuczarnia o powierzchni 500 m2 jest oddalona o 1,5 km od gospodarstwa Kaczorowskich w Anusinie. Połowa powierzchni tuczarni jest na głębokiej ściółce, a połowa na ruszcie betonowym. Całość paszy dla tuczników rolnik kupuje w znanej firmie mającej swoją siedzibę w Łęczycy.

    Potrzeba doskonalenia stada

    W trakcie swojego gospodarowania Kaczorowski skorzystał z dofinansowania w ramach SAPARD, PROW 2004 - 2006 oraz PROW 2007 - 2013. - Z dofinansowania w ramach SAPARD zakupiłem ciągnik rolniczy Lamborghini, pług, rozrzutnik obornika i myjkę wysokociśnieniową. Z pieniędzy, które uzyskałem z PROW 2004 - 2006 w roku 2006 nabyłem prasę zgniotową i agregat uprawowo-siewny, a w ramach PROW 2007-2013 zbudowałem: zbiornik na gnojowicę, w roku 2011, dwa 70-tonowe silosy BIN na zboże w roku 2012 oraz wentylację mechaniczną w chlewni rok temu. Planuję też budowę nowego paszociągu.

    Kaczorowski planuje rozbudowę stada podstawowego. - Myślę o zwiększeniu liczebności stada podstawowego do 60-65 sztuk loch. Podstawowym problemem dla mnie jest słaba sprzedaż materiału hodowlanego. Hodowcy w tych okolicach nie są być może świadomi, że warto wymieniać materiał hodowlany, co powoduje lepsze przyrosty, większą mięsność oraz wybojowość sztuk w stadzie. Warto kupić lochy czystej rasy pbz i pokryć je knurami ras Duroc czy Pietrain. Po to, by uzyskać lepsze efekty w hodowli, konieczne jest stałe udoskonalanie stada podstawowego - radzi hodowca.

     Po to, by uzyskać lepsze efekty w hodowli, konieczne jest stałe udoskonalanie stada podstawowego 

    • Tagi:
    • Piotr Kaczorowski
    • Antusin
    • zagłębie
    • trzoda chlewna
    Tomasz Kołdubański
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?

    26 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej

    25 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”

    20 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej

    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania

    11 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]

    6 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem

    27 października 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    ARiMR ostrzega: w Polsce można za to stracić dopłaty. Chodzi o specjalny system upraw
    28 listopada 2025
    Przepisy
    Mercosur pędzi jak walec. Była tajemnicza awaria systemu. "Mamy czas tylko do 8 grudnia"
    28 listopada 2025
    Przepisy
    Groził nam paraliż na rynku? Ważne zmiany dla hodowców. Rząd podniesie te stawki od 2026 roku
    28 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
    27 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Kanibalizm u świń. Dlaczego świnie się podgryzają?
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności