Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy narażeni na skrajne ubóstwo. Najnowsze dane GUS
      236 mld euro dla gospodarstw rolnych. Unia Europejska stawia na młodych rolników
      Nawet 2380 zł do hektara. Na horyzoncie nowa dopłata dla rolników
      Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zwierzęta rosną szybciej i są zdrowsze

Zwierzęta rosną szybciej i są zdrowsze

Hodowla - Trzoda chlewna 9 marca 2021 06:00 Anna Kopras-Fijołek
Zwierzęta rosną szybciej i są zdrowsze
Źródło: Stock Adobe
Optymalny mikroklimat to jeden z elementów, które zapewniają dobrą zdrowotność i wydajność zwierząt.
Spis treści:

    - Optymalny mikroklimat to jeden z elementów, które zapewniają dobrą zdrowotność i wydajność zwierząt. Jednym z jego parametrów jest temperatura powietrza. Warto zatem dołożyć wszelkich starań, by w budynkach inwentarskich utrzymywać optimum cieplne - mówi Klaudia Cierniak - Nawrocka, lekarz weterynarii, specjalista higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

     

    Michał Kazek postawił chlewnię na 224 lochy w wiosce Chlebno (gmina Łobżenica, Wielkopolska). W niedawno postawionym pomieszczeniu inwentarskim zastosowane zostały nowoczesne systemy dbające m.in. o zachowanie właściwej temperatury.

     

    ZOBACZ TEŻ - PORODÓWKA NA 224 LOCHY I DOKTORAT Z SOI [FILM]

    - W budynku mamy wentylację kanałową. Czerpnie powietrza są po zewnętrznej stronie, od strony północnej. Powietrze idzie pod kanałami i trafia do sektora porodowego. Pod korytem jest kratka, maciora dostaje bezpośrednio ochłodzone lub ogrzane (zimą) powietrze (latem)

    - mówi Maciej Kazek. Podkreśla, że odpowiednia temperatura w chlewni, w poszczególnych pomieszczeniach jest bardzo ważna ze względów produkcyjnych.

    - Zwierzęta rosną szybciej, są zdrowsze i dzięki temu osiągamy lepsze efekty ekonomiczne

    - dodaje właściciel gospodarstwa.

    Prawidłowe warunki utrzymania zwierząt są nie tylko jednym z wymogów otrzymywania dopłat, ale zapewniają również zwierzętom dobrostan. Ten z kolei pozytywnie wpływa na produkcyjność.        

     

    ZOBACZ TEŻ - 220 LOCH W CYKLU ZAMKNIĘTYM. BRACIA RAZEM ZAJMUJĄ SIĘ TUCZARNIĄ (FILM)

    W przypadku trzody chlewnej najwyższe temperatury otoczenia zapewniamy prosiętom w pierwszym tygodniu ich życia - od 30 do 32 stopni Celsjusza. Te temperatury możemy stopniowo obniżać, by otrzymać zakres ok. 24 stopni Celsjusza.

    - Przenosząc prosięta na odchowalnię, podwyższamy znowu temperaturę do ok. 28 - 30 stopni Celsjusza, co w pewnym stopniu zawsze minimalizuje stres odsadzeniowy, który zawsze towarzyszy podczas m.in. zmian miejsca pobytu zwierząt

    - dodaje lekarz weterynarii. W przypadku tuczników również rozpoczynamy chów od tych wyższych temperatur - od 18 stopni Celsjusza w systemie ściółkowym lub 20 stopni Celsjusza w systemie bezściółkowym. Temperatury te również stopniowo obniżamy do ok. 12 lub 18 stopni Celsjusza - wszystko zależy od sposobu utrzymania. Maciory preferują temperaturę od 15 do 18 stopni Celsjusza lub od 18 do 21 stopni Celsjusza. W systemie ściółkowym stosujemy zakresy niższe, w bezściółkowym - wyższe.

     

    ZOBACZ TEŻ -  W NOWEJ CHLEWNI PROSIĘTA MAJĄ KOMFORTOWE WARUNKI (FILM)

    MICHAŁ BIGOS

    specjalista ds. projektowania budynków inwentarskich

    Terraexim - Agroimpex

    Najważniejszym elementem, który wpływa na odpowiednią temperaturę w pomieszczeniach chlewni, jest system wentylacji. Kieruje nim sterownik klimatu. Zarządza on pracą wentylatorów i wlotów powietrza. Jeżeli ustawimy na sterowniku daną temperaturę, „pilnuje” on, by była ona utrzymana. W momencie, gdy temperatura rośnie, sterownik daje sygnał do wentylatorów, by zwiększyły obroty i do wlotów - by się bardziej uchyliły. Analogicznie jest w drugą stronę - gdy temperatura zaczyna spadać, prędkość wentylatorów maleje, wloty są przymykane. Sterownik klimatu może także kierować pracą urządzeń, które służą do ogrzewania chlewni. Standardowymi elementami, którymi możemy grzać w sekcji warchlakowej, porodowej, są nagrzewnice wodne. Kolejne to rurki twin i delta - dwułopatkowe lub trzyłopatkowe. One mają wydatki w zależności od temperatury zasilania wody z kotła grzewczego. Im większa temperatura, tym większy mają wydatek. Kolejnym elementem do ogrzewania na sekcji porodowej są maty grzewcze, ruszty grzewcze. Wyróżniamy dwa rodzaje: ruszta wodne, zasilane z kotła CO lub ruszta elektryczne. Na porodówce optymalną temperaturą są 22 stopnie. W miejscu, gdzie jest gniazdo dla prosiąt, ta temperatura powinna być wyższa - między 28 a 32 stopnie. W osiągnięciu tej wyższej temperatury pomagają właśnie ruszta grzewcze elektryczne lub wodne, a także budki - daszki dla prosiąt. Montuje się także promienniki ciepła - zazwyczaj używane są w nich lampy o mocy 175 Wat. One są często montowane właśnie w daszkach.

    Kolejnym elementem, na który też trzeba zwrócić uwagę, jest np. obniżanie temperatury. Urządzenia, za pomocą których możemy ją obniżyć w chlewni, to p.w. system zamgławiania, zraszania. Taki system składa się z wysokociśnieniowej pompy wraz z dyszami wysokociśnieniowymi, które umieszczamy nad wlotami powietrza. Systemem tym zarządza elektrozawór - dostaje on sygnał ze sterownika, jeżeli została przekroczona temperatura. Wtedy elektrozawór się otwiera i z dysz, pod wysokim ciśnieniem, jest puszczana mgiełka wody, która powoduje obniżenie temperatury. W okresie letnim taki system zraszania może obniżyć temperaturę o 5 stopni w porównaniu z temperaturą na zewnątrz.

    Kolejnym elementem, który coraz częściej zaczyna się stosować w Polsce, są chłodnice powietrza, tzw. aircoolery. System taki składa się z plastikowych paneli lamelowych, które od góry zraszane są wodą. Ciepłe powietrze, przepływając przez nie, zostaje nawilżone, a zatem - ochłodzone.

    Materiały izolacyjne, które stosuje się w chlewniach to głównie sufity podwieszane z pianki PIR. Takie płyty mają grubość od 3 do 12 cm. Montuje się je zazwyczaj na drewnianym stelażu. Pozwalają one ograniczyć wychładzanie zimą pomieszczeń, a latem zmniejszyć nagrzewanie.

    DARIUSZ PÓŁGĘSEK

    regionalny kierownik sprzedaży Polska Zachodnia

    PELLON

    Zadaniem systemu wentylacji jest doprowadzenie odpowiedniej ilości świeżego powietrza dla świń z zachowaniem odpowiedniej temperatury - w zależności od tego, w jakim wieku są świnie, jakie to są grupy produkcyjne, w zależności od tego, jaki to jest system utrzymania - ściołowy, bezściołowy, płytka czy głęboka ściółka, jaki to jest budynek, jak izolowany, jaki mamy system wprowadzania powietrza. Te wszystkie czynniki mają wpływ na to, żeby dobrać odpowiednią wentylację. Podstawową rzeczą jest zapewnienie odpowiedniej ilości świeżego powietrza przy zachowaniu odpowiedniej temperatury.

    Jeśli chodzi o systemy wentylacji - wyróżniamy dwa: grawitacyjny i mechaniczny, czyli wymuszony obieg powietrza. Przy dzisiejszym zagęszczeniu i obsadzie zwierząt w budynkach musimy "wymusić" ruch powietrza i dodać odpowiednie urządzenia. Dwa podstawowe elementy to wlot powietrza, jego odpowiedni dobór i wentylator, który ma wytworzyć podciśnienie i odprowadzić zużyte, nieświeże powietrze.

    Najczęściej stosowanym systemem jest na tę chwilę system tzw. podciśnienia - montujemy wloty powietrza w sufitach lub w ścianach, tudzież doprowadzamy powietrze wspomnianymi wcześniej kanałami. Do tego dobieramy odpowiedni wentylator, który ma wytworzyć podciśnienie, dzięki któremu dostarczymy odpowiednią ilość powietrza. Żeby dojść do tego, ile mamy tego powietrza doprowadzić, musimy wiedzieć, do jakich zwierząt je dostarczamy i w jakiej ilości. Dobieramy wydajność wentylacji zawsze do skrajnych warunków, czyli letnich upałów, kiedy potrzebujemy największą wymianę powietrza. Stosujemy prosty przelicznik - zakładamy, że chcemy dostarczyć metr sześcienny na kilogram żywej wagi zwierzęcia, na godzinę. Nasze systemy są wyposażone w system regulacji przepływu, dzięki czemu w okresach chłodniejszych, zimowych możemy tę wentylację zdławić, optymalizować, bo w tym okresie potrzebujemy mniejszą wymianą. 

    • Tagi:
    • wydajność
    • temperatura
    • tucz
    • trzoda chlewna
    • wentylacja
    • zdrowotność
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity

    18 grudnia 2025
    Newsy

    Zwierzęta z głodu zjadały własne odchody. Wkroczyła policja i weterynaria

    17 grudnia 2025
    Przepisy

    Koniec z papierowymi świadectwami? Nadchodzą duże zmiany przy transporcie zwierząt

    9 grudnia 2025
    Hodowla

    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie

    7 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują

    6 grudnia 2025
    Hodowla

    Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu

    4 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?

    2 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej

    28 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
    21 grudnia 2025
    Przepisy
    8400 hektarów dla rolników i państwowych spółek. Procedury w KOWR już trwają
    21 grudnia 2025
    Przepisy
    Już jutro kolejny pojedynek w sprawie Mercosur. Rolnicy walczą nie tylko na drogach
    21 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Tyle dzików odstrzelono w ostatnim czasie. Te dane mogą zaskoczyć
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Masz świnie w tym powiecie? Bruksela zgodziła się na poluzowanie obostrzeń
    19 grudnia 2025
    Drób
    Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
    18 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności