To może ochronić gospodarstwo przed pryszczycą. Nie każdy rolnik to stosuje

O tym jak potężnym zagrożeniem dla rolnictwa jest pryszczyca - piszemy niemal codziennie na naszym portalu.
Pryszczyca w Europie. Sytuacja jest poważna. Trwa nadzwyczajna mobilizacja w Polsce
Sytuacja jest bardzo poważna - na Węgrzech i w Słowacji wykrywane są kolejne ogniska, wybijane są tysiące zwierząt, co z kolei już mocno wpływa na cały rynek europejski - budząc jednocześnie obawy o cały system bezpieczeństwa żywnościowego i ciągłość łańcuchów dostaw.
Przypomnijmy: choroba potrafi przenosić się bardzo szybko - i na bardzo dalekie odległości. Stąd w całej Polsce - ma miejsce obecnie nadzwyczajna mobilizacja - by uchronić nasz kraj przed przedostaniem się wirusa.
Niemal codziennie odbywają się narady w ramach sztabów kryzysowych, trwają także całodobowe kontrole na naszych południowych granicach.
Jak ustrzec się przed pryszczycą? Ważne zasady
Jak zaznaczają przy tym wszystkim władze - w walce z pryszczycą konieczne jest dziś zaangażowanie wszystkich - służb, producentów, ale również całego społeczeństwa.
Kluczowe jest tu przestrzeganie podstawowych zasad bioasekuracji, które - jak zaznacza dziś wprost resort rolnictwa - bezwzględnie obowiązywać powinny wszystkich rolników, hodowców i osoby pośredniczące w transporcie zwierząt i towarów.
Oto wspomniane zasady:
- Zwierzęta wprowadzane do gospodarstwa muszą pochodzić z wiadomego źródła i być zidentyfikowane; zwierzęta spoza Polski muszą być zaopatrzone w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny (uwaga: dla trzody chlewnej świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny obowiązuje także w obrocie krajowym).
- Przed włączeniem nowo zakupionych zwierząt do stada, osobniki powinny być odizolowane przez okres min. 14, a optymalnie 21 dni.
- Pasze, ściółka przywożone do gospodarstwa muszą pochodzić z ustalonego źródła i być przechowywane w izolacji od zwierząt nie pochodzących z gospodarstwa.
- Należy ograniczyć do minimum kontakt zwierząt z gospodarstwa z innymi osobnikami, w tym na pastwiskach (ogrodzenia, pastuchy elektryczne).
- Koniecznie należy przestrzegać zasad mycia i dezynfekcji urządzeń i narzędzi mających kontakt ze środowiskiem przebywania zwierząt po każdym użyciu. Zalecamy nieużywanie narzędzi i sprzętu poza gospodarstwem.
- Należy bezwzględnie przestrzegać zasad higieny osobistej; przed i po obsłudze zwierząt, pasz lub ściółki konieczne jest mycie rąk i ich dezynfekcja (np. 0,2% roztworem kwasku cytrynowego) oraz całkowita zmiana obuwia i ubrania.
- W wejściach do budynków inwentarskich powinno się stosować maty (kuwety) ze środkiem dezynfekcyjnym (działającym na wirusa pryszczycy) i na bieżąco ten środek uzupełniać.
- Konieczne jest ograniczenie odwiedzin w gospodarstwach osób postronnych do niezbędnego minimum. Należy rozważyć w gospodarstwach prowadzenie rejestru wejść i wyjść osób oraz ruchu pojazdów (wjazdy i wyjazdy), co jest szczególnie ważne ze względu na nadchodzące spotkania w czasie Świąt Wielkanocnych
- W przypadku zaobserwowania objawów choroby zakaźnej, a w szczególności: podwyższonej wewnętrznej ciepłoty ciała 40-42 st. C, ślinotoku, kulawizny ze zmianami na racicach i szparach międzyracicowych lub zmian na wymionach – należy natychmiast zgłosić to lekarzowi weterynarii, policji lub władzom gminnym i zatrzymać jakiekolwiek przemieszczanie się zwierząt, rzeczy i osób z tego gospodarstwa.