Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Dobra temperatura w kurniku - jakie efekty przynosi? [WIDEO]

Dobra temperatura w kurniku - jakie efekty przynosi? [WIDEO]

Hodowla - Drób 14 października 2020 12:22 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 15 stycznia 2021 10:40
Dobra temperatura w kurniku - jakie efekty przynosi? [WIDEO]
Źródło: Anna Kopras-Fijołek
Robert Drost z Żużeli w województwie opolskim od 6 lat zajmuje się produkcją drobiu,
Spis treści:

    Jeśli jest dobra temperatura, odpowiednia wentylacja przekłada się to na odpowiednie przyrosty i na zużycie paszy. Tej paszy zużywa się mniej i na końcu jest lepszy efekt ekonomiczny - podkreśla Robert Drost, właściciel fermy.

     

    Robert Drost prowadzi gospodarstwo wraz z żoną od 2000 roku. Ma 66 ha, 62 to grunty własne, 4 ha są dzierżawione. Kiedyś zajmował się produkcją trzody chlewnej i bydła, od 6 lat - produkcją drobiu. Dwa stare budynki inwentarskie zostały odnowione, przerobione na hodowlę kaczki pekin (ok. 9 tys. sztuk w każdym rzucie). Po 5 latach, w 2019 roku, został wybudowany nowy obiekt - tu utrzymywane są kaczki (po 14-15 tys. sztuk w jednym rzucie) lub brojler kurzy (po 30 tys. sztuk), w zależności od koniunktury.

    Rolnik przyznaje, że od momentu rozpoczęcia hodowli bardzo dba o zachowywanie właściwej temperatury w kurniku. - Zawsze odnoszę się do tych starych pomieszczeń, w których nie ma ocieplonych ścian i stąd mam doświadczenie. Widzę, ile energii jest tam potrzebnej, by nagrzać kurniki. Latem, przez to że kurniki nie mają odpowiedniej termoizolacji w ścianach i w suficie, szybciej się nagrzewają i wtedy potrzebna jest większa wentylacja - przyznaje gospodarz. - Budując nowy kurnik, staraliśmy się zachować wszystkie normy, by była właściwa izolacja ścian i sufitu. By straty ciepła były jak najmniejsze wtedy, gdy kurnik trzeba ogrzewać i by jak najmniej ciepła wchodziło z zewnątrz, kiedy kurnik trzeba wentylować.

    W ścianach znajduje się 15-centymetrowa warstwa styropianu, w suficie - 20 cm wełny. Zamontowane zostało ogrzewanie gazowe, które okazało się najtańsze w obsłudze. - Nagrzewnice, które posiadamy, są zamkniętą komorą spalania i - jak pokazuje moje dotychczasowe doświadczenie - bezawaryjne - mówi Robert Drost.

    Nad zachowaniem odpowiednich parametrów w kurniku - temperatury, wilgotności, wentylacją, przepływem powietrza - czuwa komputer sterujący klimatem. - Co najważniejsze dla mnie, na co stawiałem nacisk podczas realizacji inwestycji - mam pełen podgląd, pełne sterowanie z telefonu. Nie mieszkam tutaj, natomiast mogę wszystko kontrolować na odległość - obojętnie, gdzie jestem, czy w domu, czy na urlopie, czy u teściowej na kawie - uśmiecha się Robert Drost. - Zawsze mogę podejrzeć, jaka jest np. temperatura w kurniku.

    Dziś - w 26 dniu hodowli - „zadane” są 24 stopnie. Na monitorze widać temperaturę na zewnątrz - 20 stopni. W kurniku są dwa czujniki temperatury - z przodu i z tyłu obiektu. W tym momencie działają cztery sekcje wentylacji. Wloty powietrza otwarte są w 21 %. - Reguluje nam to cały czas czujnik podciśnienia - tłumaczy gospodarz. - Im więcej sekcji wentylacji się włącza, tym większe w budynku robiłoby się podciśnienie. Żeby je wyeliminować, otwierają się wloty. Cały czas jest to zrównoważone.

    Co na wprowadzone rozwiązania mówi jego ojciec, wcześniej zarządzający gospodarstwem? - Generalnie od samego początku może nie był przeciwny, ale śmiał się z tego i mówił: - I tak ci to nie będzie działało. (...) Jednak, jak widzimy, technika idzie do przodu, cała cyfryzacja nie tylko w telefonach, w ogóle w sprzęcie, ale również w budynkach inwentarskich, w rolnictwie. Działa to naprawdę dobrze- podkreśla właściciel fermy drobiu.

    Zachowanie właściwej temperatury jest bardzo ważne. - Jak wstawimy - obojętnie, czy brojlera, czy kaczkę - mamy pisklę, mamy paszę i na tym się sprawa nie kończy. Najważniejsza jest wymiana powietrza i odpowiednia temperatura, w danym dniu. To musi być zachowane - mówi Robert Drost. - To tak samo jak z ludźmi - jak oddychamy świeżym powietrzem, czujemy się lepiej. Tak samo jest z ptakami. Wszystkie normy muszą być zachowane. Jeśli jest dobra temperatura, odpowiednia wentylacja przekłada się to na odpowiednie przyrosty i na zużycie paszy. Tej paszy zużywa się mniej i na końcu jest lepszy efekt ekonomiczny.

     

    JAKUB KUŚWIK
    Fermo
               Na właściwy klimat w kurniku ma wpływ kilka aspektów - głównie system wentylacji, a także nagrzewnice i systemy chłodzenia.
                W tym obiekcie zastosowane są nagrzewnice z zamkniętą komorą spalania - dzięki nim dwutlenek węgla, który powstaje w wyniku spalania, jest odprowadzany na zewnątrz. Ma to duży wpływ na poprawę jakości powietrza dla zwierząt.
                Jeżeli chodzi o system chłodzenia, zastosowane jest tu zamgławianie. Nad każdym wlotem powietrza zamontowane są dwie dysze zraszające, do których tłoczona jest woda pod wysokim ciśnieniem. W efekcie tego powietrze, które tutaj wpada do budynku przez wloty, jest chłodzone i ptaki odczuwają znaczący komfort podczas dużych upałów. Jesteśmy w stanie zbić temperaturę o kilka stopni. Na każdej ścianie znajduje się tu ok. 50 dużych wlotów powietrza, w sumie mamy ich tutaj ponad 100. Wloty są sterowane poprzez serwomotory, które umiejscowione są centralnie na jednej i drugiej ścianie budynku. Serwomotorami zarządza komputer produkcyjny w sterowni.
                W tym budynku zastosowane są jedne z najnowszych rozwiązań. To hodowca programuje, jak ma działać wentylacja na poszczególnym etapie produkcji - jak ma się zmieniać temperatura z każdym kolejnym dniem tuczu, z jaką prędkością i kiedy mają uruchamiać się poszczególne sekcje wentylatorów, a także czy i w jakim stopniu mają się otwierać wloty powietrza. Zwalnia to go z ciągłej pracy na fermie, z nadzoru nad tymi parametrami. Zajmuje się tym komputer produkcyjny.
                Właściwa temperatura jest kluczowa do prawidłowego rozwoju i przyrostu wagi oraz do zapewnienia właściwego ogólnego dobrostanu. Dlatego efektywne zarządzanie temperaturą w obiekcie inwentarskim jest fundamentalnym aspektem w hodowli drobiu.

     

    ZOBACZ FILM - NOWOCZESNY KURNIK WEDŁUG ROBERTA DROSTA Z ŻUŻELI

    • Tagi:
    • gospodarstwo
    • produkcja drobiu
    • ferma drobiu
    • rolnik
    • kurczaki
    • kaczki
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone

    10 maja 2025
    Prawo i finanse

    Rolnicy zamiast żniwować mogą pójść do wojska. Samorząd rolniczy interweniuje

    9 maja 2025
    Prawo i finanse

    Rolnicy będą mogli przejść na bezrobocie? Ważne zmiany w przepisach

    30 kwietnia 2025
    Ekonomika

    Jak rolnicy oceniają sytuację w swoich gospodarstwach? Co z opłacalnością?

    22 kwietnia 2025
    Zboża

    Maliny, zboża, rzepak i tłoczenie oleju. Jak to się udaje jednemu rolnikowi?

    22 kwietnia 2025
    Przepisy

    Jeśli rolnik chce, by prawo do gospodarstwa miał tylko syn - powinien to zrobić

    22 kwietnia 2025
    Przepisy

    Ziarno prawdy o opłatach: dlaczego rolnicy płacą za siew?

    16 kwietnia 2025
    Sylwetki

    Jeden z najlepszych rolników. Zarabia na nietypowej uprawie [VIDEO]

    13 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy