Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
      Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Co zrobić, by przetrwały jak najdłużej?
      Trzy sposoby na pozbycie się pnia z ogrodu bez koparki. Tanie i skuteczne
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Umowa z Mercosur zostanie zaskarżona do unijnego Trybunału Sprawiedliwości?
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Powstaje zakład produkcyjny mięsa z laboratorium

Powstaje zakład produkcyjny mięsa z laboratorium

Hodowla 8 lipca 2021 12:48 ŁT Aktualizacja: 8 lipca 2021 12:51
Powstaje zakład produkcyjny mięsa z laboratorium
Źródło: fotolia.com - tilialucida
- Izraelski startup Future Meat Technologies zbuduje komercyjny zakład produkcyjny mięsa z laboratorium w Stanach Zjednoczonych - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Spis treści:

    - Izraelski startup Future Meat Technologies zbuduje komercyjny zakład produkcyjny mięsa z laboratorium w Stanach Zjednoczonych - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Chodzi o tak zwane „czyste mięso”, czyli wytwarzane w laboratorium prawdziwe mięso bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi). 

    Według informacji KIPDiP obiekt ma zostać uruchomiony w 2022 roku. Potencjał produkcyjny zakładu ocenia się na 500 kilogramów mięsa wyhodowanego w warunkach laboratoryjnych dziennie, co odpowiada pięciu tysiącom burgerów. 

    Przedstawiciele Future Meat twierdzą, że wiele wysiłku kosztowało ich wypracowanie biotechnologicznych metod produkcji pozwalających w ciągu zaledwie kilku lat obniżyć koszty hodowli laboratoryjnej mięsa ponad 1000 razy. Firmie zależało, aby przed wprowadzeniem ich „czystego mięsa” na rynek ceny detaliczne były zbliżone do cen produktów uzyskiwanych metodami konwencjonalnymi. Pierwsze komercyjne produkty Future Meat będą prawdopodobnie w swoim składzie zawierały 45 - 60 proc. kurczaka i jagnięciny (mięsa pozyskiwanego z laboratorium) oraz 40 - 55 proc. białek roślinnych. Firma tłumaczy, że wykorzystanie surowców roślinnych jest konieczne, aby taka produkcja stała się  opłacalna na cele komercyjnej sprzedaży.

    - Rozwój alternatywnego rynku mięsa to jeden z trendów, który już od dłuższego czasu przybiera na sile w skali globalnej. Ekspozycja konwencjonalnych firm drobiarskich na innowacyjne technologie pozyskiwania mięsa staje się coraz bardziej popularna. W projekty wyhodowania  mięsa w warunkach laboratoryjnych inwestują światowe koncerny mięsne (...). Tradycyjne firmy mięsne nie przechodzą także obojętnie obok możliwości zainwestowania w startupy zajmujące się wytwarzaniem roślinnych alternatyw dla tradycyjnego mięsa - podsumowuje KIPDiP. 

    Jaja produkowane z roślin przyszłością? 

    Izba podaje takżę informację o nowo powstałym roślinnym zamienniku tradycyjnych jaj konsumpcyjnych. Izraelski start-up YO-Egg opracował alternatywną wersję jajka sadzonego Sunny-Side-Up. Produkt składa się z dwóch części - białej, która zawiera przynną mieszankę kilku składników oraz żółtka. 

    - Analizując globalne trendy  opracowywania roślinnych wersji żywności pochodzenia zwierzęcego nie da się przeoczyć zjawiska rosnącego zainteresowania inwestowaniem w produkcję roślinnych zamienników jaj. Rynek ten robi się coraz ciaśniejszy. Globalny tradycyjny rynek jaj jest wart 227 miliardów dolarów, a firmy wytwarzające roślinne substytuty białek chcą zmienić ten wynik 

    - wyjaśnia KIPDiP zaznaczając, że w ubiegłym roku jajka wegańskie były najszybciej rozwijającym się segmentem produktów roślinnych.  

    ZOBACZ TAKŻE: KIPDiP: Koniec chowu klatkowego wcale nie jest przesądzony!

    Źródło: KIPDiP
    • Tagi:
    • mięso
    • KIPDiP
    • jaja
    ŁT
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Mięso z Niemiec i Dani było sprzedawane jako „polskie”

    1 września 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny jaj. Zapowiadają się solidne zmiany?

    26 sierpnia 2025
    Newsy

    Wynajęli ciężarówkę, zmienili tablice rejestracyjne i ukradli 18 ton mięsa

    1 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny jajek. Najgorsze jeszcze przed nami

    1 lipca 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Drób

    Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł

    19 maja 2025
    Hodowla

    2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja

    19 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Już jutro startuje AGRO SHOW 2025. Sprawdź, co w PROGRAMIE targów
    18 września 2025
    Bydło i mleko
    Rekordowa inwestycja w polskim gospodarstwie. Są największą taką farmą na świecie
    17 września 2025
    Analizy rynkowe
    Tyle hektarów ma przeciętny polski rolnik. Najnowsze dane z ARiMR
    17 września 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
    17 września 2025
    Drób
    Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
    16 września 2025
    Bydło i mleko
    Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
    14 września 2025
    Bydło i mleko
    Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
    13 września 2025
    Bydło i mleko
    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
    12 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności