Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Powstaje zakład produkcyjny mięsa z laboratorium

Powstaje zakład produkcyjny mięsa z laboratorium

Hodowla 8 lipca 2021 12:48 ŁT Aktualizacja: 8 lipca 2021 12:51
Powstaje zakład produkcyjny mięsa z laboratorium
Źródło: fotolia.com - tilialucida
- Izraelski startup Future Meat Technologies zbuduje komercyjny zakład produkcyjny mięsa z laboratorium w Stanach Zjednoczonych - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Spis treści:

    - Izraelski startup Future Meat Technologies zbuduje komercyjny zakład produkcyjny mięsa z laboratorium w Stanach Zjednoczonych - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Chodzi o tak zwane „czyste mięso”, czyli wytwarzane w laboratorium prawdziwe mięso bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi). 

    Według informacji KIPDiP obiekt ma zostać uruchomiony w 2022 roku. Potencjał produkcyjny zakładu ocenia się na 500 kilogramów mięsa wyhodowanego w warunkach laboratoryjnych dziennie, co odpowiada pięciu tysiącom burgerów. 

    Przedstawiciele Future Meat twierdzą, że wiele wysiłku kosztowało ich wypracowanie biotechnologicznych metod produkcji pozwalających w ciągu zaledwie kilku lat obniżyć koszty hodowli laboratoryjnej mięsa ponad 1000 razy. Firmie zależało, aby przed wprowadzeniem ich „czystego mięsa” na rynek ceny detaliczne były zbliżone do cen produktów uzyskiwanych metodami konwencjonalnymi. Pierwsze komercyjne produkty Future Meat będą prawdopodobnie w swoim składzie zawierały 45 - 60 proc. kurczaka i jagnięciny (mięsa pozyskiwanego z laboratorium) oraz 40 - 55 proc. białek roślinnych. Firma tłumaczy, że wykorzystanie surowców roślinnych jest konieczne, aby taka produkcja stała się  opłacalna na cele komercyjnej sprzedaży.

    - Rozwój alternatywnego rynku mięsa to jeden z trendów, który już od dłuższego czasu przybiera na sile w skali globalnej. Ekspozycja konwencjonalnych firm drobiarskich na innowacyjne technologie pozyskiwania mięsa staje się coraz bardziej popularna. W projekty wyhodowania  mięsa w warunkach laboratoryjnych inwestują światowe koncerny mięsne (...). Tradycyjne firmy mięsne nie przechodzą także obojętnie obok możliwości zainwestowania w startupy zajmujące się wytwarzaniem roślinnych alternatyw dla tradycyjnego mięsa - podsumowuje KIPDiP. 

    Jaja produkowane z roślin przyszłością? 

    Izba podaje takżę informację o nowo powstałym roślinnym zamienniku tradycyjnych jaj konsumpcyjnych. Izraelski start-up YO-Egg opracował alternatywną wersję jajka sadzonego Sunny-Side-Up. Produkt składa się z dwóch części - białej, która zawiera przynną mieszankę kilku składników oraz żółtka. 

    - Analizując globalne trendy  opracowywania roślinnych wersji żywności pochodzenia zwierzęcego nie da się przeoczyć zjawiska rosnącego zainteresowania inwestowaniem w produkcję roślinnych zamienników jaj. Rynek ten robi się coraz ciaśniejszy. Globalny tradycyjny rynek jaj jest wart 227 miliardów dolarów, a firmy wytwarzające roślinne substytuty białek chcą zmienić ten wynik 

    - wyjaśnia KIPDiP zaznaczając, że w ubiegłym roku jajka wegańskie były najszybciej rozwijającym się segmentem produktów roślinnych.  

    ZOBACZ TAKŻE: KIPDiP: Koniec chowu klatkowego wcale nie jest przesądzony!

    Źródło: KIPDiP
    • Tagi:
    • mięso
    • KIPDiP
    • jaja
    ŁT
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?

    31 października 2025
    Drób

    Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!

    30 października 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    22 października 2025
    Przepisy

    Mięso z Niemiec i Dani było sprzedawane jako „polskie”

    1 września 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny jaj. Zapowiadają się solidne zmiany?

    26 sierpnia 2025
    Newsy

    Wynajęli ciężarówkę, zmienili tablice rejestracyjne i ukradli 18 ton mięsa

    1 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny jajek. Najgorsze jeszcze przed nami

    1 lipca 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Te 6 ciągników właśnie zgarnęło "rolnicze Oscary". Zwycięzcy Tractor Of The Year 2026
    10 listopada 2025
    Ciągniki
    Kolejna "gruba" premiera na Agritechnice. Deutz-Fahr pokazał nowe modele ciągników serii 8
    10 listopada 2025
    Sylwetki
    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]
    9 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Hodowla
    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
    31 października 2025
    Hodowla
    Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
    31 października 2025
    Hodowla
    Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
    31 października 2025
    Bydło i mleko
    Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
    30 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności