Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
      Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Postawili na drób i cały czas ryzykują 

Postawili na drób i cały czas ryzykują 

Hodowla - Drób 6 listopada 2021 07:00 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 6 listopada 2021 09:33
Postawili na drób i cały czas ryzykują 
Źródło: A. Przespolewska
Piotr i Urszula Wierzowieccy ze Staniewa od ponad dwudziestu lat zajmują się chowem drobiu. Przez cały czas śledzą, jakie ptaki warto mieć w kurniku, żeby ich praca się opłacała.
Spis treści:

    Piotr i Urszula Wierzowieccy ze Staniewa od ponad dwudziestu lat zajmują się chowem drobiu. Przez cały czas śledzą, jakie ptaki warto mieć w kurniku, żeby ich praca się opłacała. – Musimy patrzeć, jak rynek reaguje, żeby nie było za dużo sztuk, bo wtedy nikt nie kupi i zostaniemy z nioskami i jajami. To jest takie ryzyko hodowcy – mówią.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Piotr Wierzowiecki mając 18 lat rozpoczął prowadzenie gospodarstwa rolnego. Ziemię dostał od rodziców. – Tata chciał, żebyśmy z bratem mieli swoje gospodarstwa. Dlatego mi kupił ziemię w sąsiedniej wsi – wspomina Piotr Wierzowiecki, rolnik ze Staniewa (gmina Koźmin Wlkp., powiat krotoszyński). Mimo że wchodził dopiero w dorosłe życie, chciał związać się z rolnictwem. – Mając 10 lat mówiłem już, że będę miał kury, które będą dawały jajka. Wtedy jeździłem do kolegi do Mokronosa, u którego rodzice prowadzili hodowlę drobiu. I to mi się podobało – opowiada. Przyznaje, że na początku to ojciec pokierował jego pracą. – Gospodarstwo zasiedlił 50 maciorami i hodowałem prosięta dla taty i brata. To szło dobrze przez 3 lata, ale z czasem były to zbyt duże koszty, a musiałbym odnowić stado. Dlatego zrezygnowałem częściowo z  prosiąt – mówi pan Piotr. 

    Przygodę z drobiem zaczynali od indyków

    Był rok 1999 rok. Wtedy rolnik podjął decyzję o zmianie produkcji. – Do budynku wpuściłem indyki. Było to 500 sztuk. Gdy sprzedałem po 5,5 zł za sztukę, a pasza nie była taka droga, to zostały bardzo dobre pieniądze. To mnie zachęciło do dalszej pracy – wspomina. Jednak radość nie trwała zbyt długo. – Zamknęła się duża ubojnia indyka. Dlatego rozpocząłem hodowlę brojlera – tłumaczy pan Piotr. Do pomieszczeń wpuścił około 5.000 sztuk. Jednak okazało się, że jest problem ze zbytem.

    – Odbiorca z Krotoszyna brał tylko 1.000-2.000 sztuk miesięcznie, a to mi się nie podobało, bo zwierzęta trzeba było żywić. Na szczęście znalazł się inny kupiec na brojlery. Zrezygnowałem z hodowli prosiąt i wszystkie pomieszczenia wypełniłem brojlerami. Byłem bardzo zadowolony – wspomina hodowca.

    Jednak znowu przyszły gorsze lata w drobiarstwie. Był to rok 2000-2001. – Pisklę kosztowało złotówkę, a ja sprzedawałem po 1,5 zł. Bardzo dużo dopłacaliśmy. Cenę dobił również fakt, że sprowadzano drób z Ameryki i naszego nikt nie chciał – mówi. 

    Nie chciał dokładać do "drobiowego interesu" i wyjechał z Polski

    Pan Piotr w 2004 roku, nie widząc perspektyw w hodowli drobiu, wyjechał z kraju. - Po wejściu Polski do Unii, kiedy otwarto granice, wyjechałem do Irlandii i tam pracowałem 3 lata. Żeby człowiek mógł za coś żyć, bo ile można dokładać – uważa. Po powrocie do Polski rozpoczął pracę we Wrocławiu, gdzie szczepił zwierzęta. Pan Piotr z wykształcenia jest technikiem rolnikiem, technikiem weterynarii. A studia ukończył na wydziale agronomii.

    – Po pół roku mojej pracy zauważyłem, że znowu idą dobre czasy dla producentów drobiu. W związku z tym, że miałem potrzebną infrastrukturę, znowu zainwestowałem w drób – twierdzi.

    W tym też czasie pan Piotr założył rodzinę. Żona – Urszula – pracuje w aptece. Państwo Wierzowieccy mają dwie córki: czternastoletnią Aleksandrę i jedenastoletnią Weronikę. – Żona przez cały czas mnie wspierała i nie dopuszcza do tego, żeby się załamywać, kiedy coś nie idzie. Już wspólnie zaryzykowaliśmy. Wstawiliśmy 10.000 brojlerów i finał końcowy dał dobry zysk. Do dzisiaj to wspominamy. Pasza kosztowała 700 zł tona, a żywiec kosztował 4,5 zł, a nawet 5 zł. A dzisiaj pasza kosztuje 1800 zł, a żywiec 4 zł za kilogram – mówi pan Piotr. 

    O tym, jak gospodarze stracili 100 tysięcy zł na str. 2

    • 1
    • 2
    • 3
    Strona 1 z 3
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Drób

    Alarm w kurnikach. Miliony zagazowanych kur

    13 listopada 2025
    Drób

    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie

    11 listopada 2025
    Przepisy

    Wielkopolska: Wojewoda ustanawia nowe przepisy dla hodowców drobiu

    7 listopada 2025
    Newsy

    Polska zmaga się z epidemią. Tysiące zagazowanych ptaków

    3 listopada 2025
    Newsy

    Sukces polskiego drobiu. Otwiera się nowy rynek zbytu

    3 listopada 2025
    Drób

    Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!

    30 października 2025
    Newsy

    Strach przed nowym kryzysem. Najwięcej ognisk zarejestrowano w Polsce

    30 października 2025
    Drób

    Ostatnie dni na złożenie wniosku. ARiMR podzieli między rolników 120 mln zł

    20 października 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Obora-gigant stanęła w Wielkopolsce. Docelowo będzie tutaj aż 400 krów [VIDEO]
    19 listopada 2025
    Inne
    “Żółta kartka” dla dyrektora KOWR od ministra Krajewskiego. Jakie są powody?
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności