Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pasze dla cieląt bez substancji antyżywieniowych

Pasze dla cieląt bez substancji antyżywieniowych

Hodowla - Bydło i mleko 20 września 2014 06:17 Ksenia Pięta Aktualizacja: 7 października 2015 13:18
Pasze dla cieląt bez substancji antyżywieniowych
Źródło: Fotolia.com
We współczesnych systemach odchowu cieląt ras mlecznych, już od 2. tygodnia życia podaje się im do woli pasze stałe - zielonki, kiszonki, siano i mieszanki treściwe. Pasze te są niezbędne do właściwego rozwoju przewodu pokarmowego, a szczególnie przedżołądków. To, jaką postać fizyczną ma skarmiana dawka, posiada zasadniczy wpływ na strukturę i kształt śluzówki w przedżołądkach i jelicie cienkim oraz dzienne przyrosty masy ciała, a także późniejsze wykorzystanie paszy.
Spis treści:

    We współczesnych systemach odchowu cieląt ras mlecznych, już od 2. tygodnia życia podaje się im do woli pasze stałe - zielonki, kiszonki, siano i mieszanki treściwe. Pasze te są niezbędne do właściwego rozwoju przewodu pokarmowego, a szczególnie przedżołądków. To, jaką postać fizyczną ma skarmiana dawka, posiada zasadniczy wpływ na strukturę i kształt śluzówki w przedżołądkach i jelicie cienkim oraz dzienne przyrosty masy ciała, a także późniejsze wykorzystanie paszy.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Największy wpływ na szybki rozwój czepca, żwacza i ksiąg mają pasze o dużej zawartości skrobi. Z tych względów zalecane jest w niektórych systemach odchowu żywienie cieląt do woli od 4. - 6. dnia życia pełnoporcjową mieszanką treściwą typu starter.

    Firma Michel Pasze rozpoczęła w tym miesiącu przełomową, na polskim rynku, produkcję prestarterów i starterów. Do ich wytworzenia zastosują, opatentowaną przez Anglików, technologię mikronizacji.

    Termin „mikronizacja” kojarzy się ze zmniejszaniem cząsteczek. Na czym właściwie polega ta technologia?

    Mikronizacja wykorzystuje promienniki podczerwieni do obróbki termicznej zbóż, nasion soi i grochu oraz innych surowców paszowych. W technologii wykorzystywane są fale, które generują ciepło wewnątrz surowców paszowych, powodując wibracje cząsteczek, wzrost ciśnienia i wywołując zmiany molekularne. Proces ten jest wykorzystywany na świecie do produkcji wysokowartościowych pasz dla zwierząt. Dzięki niemu nasza firma chce produkować pasze prestarterowe i starterowe dla prosiąt i cieląt, charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą i przyswajalnością.

    Jakie pasze mogą być wykorzystywane w tym systemie?

    Zboża. Odgrywają one praktycznie najważniejszą rolę w bilansowaniu diety dla zwierząt gospodarskich. Należy jednak zauważyć, że skrobia, występująca w surowym materiale zbożowym, jest niedostępna i w większości przypadków, ciężkostrawna dla zwierząt. Szczególnie tych młodych, u których przewód pokarmowy nie jest jeszcze w pełni „wytrenowany” do jej trawienia.

    Jak ten proces wpływa na skrobię?

    Chodzi przede wszystkim o to, że pozwala na jej żelatynizację, czyli rozbicie długich łańcuchów i podzielenie ich na łatwo strawne cukry. Mikronizacja to technologia wykorzystująca: wilgotność, wysoką temperaturę oraz mechanicznie ciśnienie po to, aby osiągnąć najwyższy poziom żelatynizacji skrobi oraz eliminacji substancji antyżywieniowych bez istotnej utraty wody. Promienniki podczerwieni powodują, że skrobia staje się miękka, pęcznieje, pęka i się żelatynizuje. Dzięki temu surowiec paszowy zyskuje nową wartość żywieniową oraz niesamowitą poprawę strawności.

    Czyli mikronizacja to alternatywa dla wysokowartościowego białka?

    Soja to niezwykle ważny składnik, bez którego obecnie trudno wyobrazić sobie żywienie zwierząt. Wartość odżywcza białka soi jest bardzo wysoka, jego skład aminokwasowy zbliżony jest do wzorcowego białka jaja kurzego. Jednak jest jedno „ale” - nasiona soi zawierają substancje antyżywieniowe. Inhibitory trypsyny, lektyny, białka antygenowe, polisacharydy, które ograniczają i pogarszają wykorzystanie paszy przez zwierzęta. Dzięki procesowi mikronizacji poziom czynników antyżywieniowych znacznie się obniża. Nasiona soi nabierają charakterystycznego „orzechowego smaku” przez co są chętnie pobierane przez zwierzęta, a ich potencjał żywieniowy jest prawie w 100% wykorzystywany.

    Czy oprócz podniesienia stopnia strawności, pasza zyskuje inne walory?

    Mikronizacja zapewnia wysoką energetyczność i wydajność, dlatego stosowana jest w mieszankach paszowych w żywieniu młodych zwierząt.

    Pewnie są jakieś minusy?

    Z punktu widzenia żywieniowego proces ten nie ma żadnych minusów. Nie uszkadza struktury białka, ani struktury skrobi. Chcemy stworzyć pasze najwyższej jakości. Wiadomo, że za jakością idzie cena. Postaramy się jednak, aby nie odbiegała od cen rynkowych prestarterów o najwyższej jakości.

    Co ta technologia wniesie do polskiego rynku paszowego?

    Dzięki temu, że ten proces będzie odbywał się w Polsce, liczymy na spadek ceny gotowej paszy w stosunku do tego, co oferują firmy zagraniczne. Dzieje się tak dlatego, że omijamy transport oraz wykorzystujemy pracę Polaków, która jest tańsza niż na Zachodzie. Wychodzimy naprzeciw polskim rolnikom, którzy nie mają gdzie sprzedać soi w ilości kilku ton. Zagranicznych koncernów nie interesuje taka ilość.

    Dlaczego do tej pory nikt poza państwa firmą nie kupił tego systemu?

    Ponieważ Anglicy nie promują tych produktów. My, w tej chwili, jako jedyni zainteresowaliśmy się tym, czym jest proces mikronizacji, docierając do firm, które stosują tę technologię na Wyspach Brytyjskich. Teraz inne mieszalnie z Polski dzwonią do producenta, pytając o możliwość kupienia systemu.

    Boi się pan, że powstanie konkurencja w kraju?

    Nie boję się. Bo ta maszyna, to tylko część tego, co chcemy zrobić. Działamy na podstawie swojego doświadczenia. We współpracy z praktykiem weterynaryjnym, mającym pod sobą 250 tysięcy macior, dr Horstem Gaumanem z Niemiec, tworzymy nowe rozwiązania w żywieniu konkretnych grup . Maszyna jest dodatkiem do całej ideologii. Każda firma w Polsce może od nas kupić zmikronizowane płatki.

    Z Michałem Szybiakiem, Prezesem Zarządu firmy Michel Pasze, rozmawia Ksenia Pięta

    • Tagi:
    • pasze
    • rozwój przewodu pokarmowego
    • cielęta rasy mlecznej
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Maszyny

    Mobilna mieszalnia pasz. Przez godzinę przerobi pięć ton [VIDEO]

    14 sierpnia 2025
    Hodowla

    Świat produkuje coraz mniej pasz

    28 kwietnia 2024
    Hodowla

    Dobre praktyki w żywieniu zwierząt - krok po kroku

    3 grudnia 2022
    Hodowla

    Pasze – przegląd obowiązków dla rolników

    2 grudnia 2022
    Trzoda chlewna

    Zakaz wwożenia żywych świń, mięsa (i nie tylko) z Polski

    18 listopada 2021
    Żywienie

    JAKĄ PASZĘ DLA BYDŁA WYBRAĆ?

    18 września 2018
    Newsy

    Rozwiązała krzyżówkę i wygrała!

    28 sierpnia 2017
    Warto wiedzieć
    Ekonomika
    219 ha, budynki inwentarskie i biogazownia - dla kogo? Rolnicy czekają na przetarg
    22 grudnia 2025
    Przepisy
    Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
    22 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Pieniądze na maszyny rolnicze. Ilu rolników dostanie je z ARiMR?
    22 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Drób
    Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
    18 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności