Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Owca w roli kosiarki

Owca w roli kosiarki

Hodowla - Inne hodowle 13 kwietnia 2016 06:00 Ksenia Pięta
Owca w roli kosiarki
Źródło: calliam - fotolia.com
Zepsuła się kolejna kosiarka elektryczna? Nie masz co zrobić ze skoszoną trawą? Wspomóż krajową hodowlę i… kup sobie owcę!
Spis treści:

    Zepsuła się kolejna kosiarka elektryczna? Nie masz co zrobić ze skoszoną trawą? Wspomóż krajową hodowlę i… kup sobie owcę!

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Tak rząd czeski zachęca rolników i miłośników owiec do chowu, a tym samym do rozwoju liczby osobników tego gatunku. W Polsce nie jest tak łatwo.

    Hodowla owiec w Polsce przechodzi znaczący regres. Ilość tych zwierząt w gospodarstwach systematycznie spada. Nie ma mody na wyroby owcze - kożuchów się nie nosi, mleka (choć jest bardzo wartościowe) się nie pije, natomiast mięso  trudno jest kupić. Baranina, a zwłaszcza jagnięcina jest jedynym, wybieranym przez hodowców, kierunkiem chowu. Jednakże narzekają oni, że nie mają rynku zbytu w naszym kraju, ponieważ Polacy nie wybierają tego rodzaju mięsa do codziennej diety. 

    Potencjalni nabywcy narzekają natomiast na trudność w zakupie jagnięciny. Można ją znaleźć najczęściej w dużych miastach w klepach sieciowych - super i hipermarketach. Także przegrała trudną walkę z wieprzowiną, drobiem, a nawet z wołowiną, której cena jest porównywalna.

    Aby hodowla przynosiła zyski, jak w każdym jej rodzaju, potrzebne jest duże stado. Polska struktura to wiele małych producentów rozsianych po całym kraju. Ich utrzymanie często stanowią dopłaty z Unii Europejskiej do hodowli ras objętych Programem Ochrony Zasobów Genetycznych. Owce są jednym z gatunków, które mają największą różnorodność ras lokalnych. W Polsce jest ich aż osiem - wrzosówka, górska, kamieniecka, świniarka, olkuska, uhruska, pomorska oraz wielkopolska.

    - Traktowanie owcy, jako zwierzęcia intensywnego chowu przestaje mieć priorytetowe znaczenie. Zaczyna natomiast być doceniana jako ważny element w przestrzeni rolniczej. Znaczenie owiec w użytkowaniu naturalnych użytków zielonych jest bardziej widoczne i finansowo wymierne w samym środowisku niż w produktach owczarskich, takich jak: mięso, mleko, skóry czy też wełna - mówi prof. dr hab. inż. Piotr Nowakowski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

    - Owca kształtuje krajobraz, pielęgnuje użytki zielone dla innych zwierząt roślinożernych (głównie bydła), utylizuje nadmiar biomasy powstałej zarówno w intensywnie, jak i ekstensywnie użytkowanej przestrzeni rolniczej. Usługi te nie doczekały się jeszcze ustalenia ekonomicznych wartości dla człowieka i środowiska. Czynione są próby obliczenia strat wynikających z tytułu eliminacji owiec - służą temu np. dopłaty do terenów o trudnych warunkach gospodarowania rolniczego w ramach spójnej polityki rolnej krajów Unii Europejskiej.

    Dotyczą one zagospodarowywania terenów zdegradowanych i terenów o niskiej przydatności rolniczej, a także zagospodarowania biomasy terenów zielonych, zatrudnieniu na wsi i rozwoju turystyki. Owce pozostają też ważnym elementem bezpieczeństwa żywnościowego w czasie, gdy ujawnią się choroby zakaźne o charakterze odzwierzęcym  innych gatunków zwierząt - tłumaczy profesor.

    Owce świetnie sprawdzają się jako zwierzęta występujące dodatkowo w gospodarstwie rolnym (obok głównej hodowli), gospodarstwie agroturystycznym, a także ogrodzie przydomowym.

    Mogą sprawować funkcję kosiarki, ponieważ przygryzają trawę na jej poziomie, a racice nie powodują zadeptania.

    Zamiast chodzić z buczącym urządzeniem można by wypuścić owcę, a ona zrobiłaby wszystko co trzeba, dodatkowo dając mleko, czy mięso. Wypas owiec prowadzi do szeregu korzystnych następstw w glebie i runi oraz przyczynia się do zachowana i rozwoju flory na użytkach zielonych. Badania naukowe dowodzą, że na pastwiskach, na których są wypasane owce, zanikają chwasty, a następuje wzrost wartościowych gatunków traw. Są to zwierzęta świetnie przystosowane do polskich warunków, ponieważ ich wzmożona potrzeba na pokarm występuje podczas laktacji, czyli na wiosnę, kończąc się jesienią. Natomiast zimą, w czasie ciąży wystarczy im siano bez paszy treściwej.

    Niestety polska polityka rolna dyskryminuje wykorzystanie małych przeżuwaczy, jako zwierząt przydomowych. Posiadacza jednej owcy obowiązują takie same przepisy sanitarno -  weterynaryjne, jakie dotyczą bydła. Wszystko sprowadza się do sprawy chorób prionowych (infekcja białek prionowych) i bojaźni przed nimi w celu ochrony ludzkiego zdrowia.

    Do najbardziej znanych prionowych chorób zwierząt należy tzw. trzęsawka, występująca wśród owiec, a także pochodząca od niej BSE (choroba szalonych krów). Naukowcy uważają, że BSE u bydła rozwinęła się w wyniku podawania im mączek mięsno-kostnych, wyprodukowanych z ciał owiec padłych na trzęsawkę. Jako czynnik przenoszący chorobę uznane zostało właśnie białko pionowe. Z tego powodu każde stado, nawet jeśli obejmuje jedną owcę, musi być zarejestrowane w systemie ogólnopolskim. Hodowca, czy właściciel najpierw musi zarejestrować stado, następnie otrzymuje jego numer. Dopiero wtedy może kupić zwierzę i je zakolczykować.         

    - Wszystkie te procedury są po to, aby na rynku nie było mięsa niezbadanego. Nawet właściciel posiadający jedną owcę, który przeznaczył ją na mięso musi ją zjeść sam. Nie może podzielić się mięsem np. z sąsiadem, ani tym bardziej nie może go sprzedać. Natomiast narządy odpadowe niebezpieczne (zwłaszcza głowę) musi zutylizować, co kosztuj około 3 zł za każdy kilogram - wyjaśnia specjalista - Kontroluje się także, w jaki sposób owca jest użytkowana - dodaje.

    Aby móc legalnie ubić zwierzę na sprzedaż, należy mieć papiery ubojowca owiec lub oddać zwierzę do ubojni posiadającej takie papiery. Niestety takich ubojni jest mało, trzeba więc dojechać i zapłacić za ubój 50 - 60 zł.  Jeśli wydarzy się wypadek lub owca zdechnie ze względu na chorobę, właściciel ma tylko jeden tydzień na wysłanie stosownych dokumentów do ARiMR.

    Wszystko to sprawia, że hodowla małych przeżuwaczy, w tym owiec jest nieopłacalna, nie mówiąc o trzymaniu jednej sztuki w celach użytkowo - rekreacyjnych. Na tą chwilę hodowla utrzymuje się dzięki dopłato do chowu maciorek ras lokalnych w kwocie 310 zł rocznie za sztukę w stadach zachowawczych.

    Co się stanie, gdy dopłaty się skończą?

    Na rynku nie widać marketingu związanego z propagowaniem baraniny, a polityka rolna wprowadziła restrykcyjne obostrzenia.

    O zdanie, na temat problemów hodowli owiec, zapytaliśmy Zootechnika do spraw hodowli owiec z Hodowli Zarodowej Zwierząt „Żołędnica” - Rafała Michalskiego

    - To prawda, że hodowla owiec w Polsce jest nieopłacalna. Funkcjonujemy dlatego, że sprzedajemy zwierzęta na eksport - do Włoch - mówi specjalista - Często dzwonią do mnie osoby prywatne z chęcią zakupu maciorek na ubój lub do chowu, niestety nie mogę ich sprzedać. Miałem także pytanie ze strony muzułmanów, którzy chcieli kupić owce na święto Ramadan, ale również musiałem odmówić, choć proponowana cena była dużo wyższa niż ta, za którą sprzedajemy zwierzęta rolnikom. W innych regionach kraju gospodarstwa otrzymywały 100 zł dotacji od państwa do każdej sztuki rocznie, niestety Wielkopolski ten program nie objął - żali się zootechnik.

    Powinniśmy wziąć przykład z naszych sąsiadów.  

    Czesi, pomimo obowiązujących przepisów dotyczących przeżuwaczy tak restrykcyjnych jak w Polsce, potrafili znaleźć złoty środek. Małe stada i pojedyncze sztuki małych przeżuwaczy zostały ominięte przez niektóre przepisy. Dzięki temu każdy miłośnik zwierząt, osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne czy hodowca bydła mogą bez większych problemów proceduralnych chować owce. Powoduje to wzrost liczby populacji i propagowanie tego gatunku zwierząt.

    Wyróżniane systemy produkcji owczarskiej

    System

    Cel główny

    Główne źródło dochodu

    Cele uboczne

    Opis systemu

    I

    Kształtowanie i pielęgnacja krajobrazu

    Opłata za zebranie biomasy

    Produkcja mięsa, mleka, wełny

    Pastwiskowanie owiec w Parkach Narodowych, parkach krajobrazowych i rejonach atrakcyjnych turystycznie

    II

    Pielęgnacja pastwisk dla bydła

    Produkcja bydła mięsnego lub mlecznego

    Produkcja mięsa i wełny

    Pastwiskowanie owiec w systemie kwaterowym po bydle - wypas mieszany następczy

    III

    Utylizacja niewyjadów intensywnej produkcji bydła mlecznego

    Produkcja bydła mlecznego

    Produkcja mięsa i mleka

    Alkierzowe utrzymanie owiec żywionych odpadami pasz (TMR) w proporcji 1 krowa mleczna = 1 owca - maciorka

    IV

    Redukcja biomasy z intensywnej produkcji polowej

    Produkcja roślinna

    Produkcja mięsa i wełny oraz obornika

    Utylizacja odpadów produkcji roślinnej, pasienie owiec na gruntach ornych po zbiorach i uzyskiwanie obornika

    V

    Produkcja żywca owczego

    Sprzedaż jagniąt rzeźnych

    Produkcja wełny

    Asezonowy tucz jagniąt o standaryzowanych cechach jakościowych

    VI

    Produkcja mleka owczego

    Sprzedaż mleka owczego i jego przetworów

    Produkcja żywca owczego

    Sezonowa produkcja przetworów z mleka owczego na lokalny rynek

    VII

    Produkcja materiału zarodowego i reprodukcyjnego

    Sprzedaż owiec na remont innych stad

    Produkcja mięsa, mleka i wełny

    Udział w programach doskonalenia genetycznego owiec

    Źródło: Tabela opracowana przez prof. Dr hab. Inż. Piotra Nowakowskiego z Uniwersystetu Przyrodniczego we Wrocławiu

    • Tagi:
    • owce koszą trawę
    • owce
    • kosiarka elektryczna
    • hodowla owiec
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Technika

    Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło

    21 grudnia 2025
    Inne hodowle

    Niezwykłe góralskie święto. Gdzie jeszcze zobaczysz jesienne redyki 2025? Terminy

    2 października 2025
    Newsy

    Blisko 750 tysięcy zł dla hodowców tych zwierząt

    23 sierpnia 2025
    Hodowla

    To dotyczy wszystkich posiadaczy zwierząt

    26 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?

    13 maja 2025
    Inne hodowle

    ARiMR informuje o korzystnej zmianie dla hodowców

    2 maja 2025
    Zdrowie

    Czy warto mieć owcę jako kosiarkę? Jakie zalety? O czym trzeba pamiętać?

    28 lutego 2025
    Dla domu

    Kochają przedszkole, bo są w nim kozy i owce [VIDEO]

    25 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Postawili na niszową uprawę. Ten produkt podbija rynki, zwłaszcza teraz
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
    23 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności