Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
      Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
      Jeszcze możesz złożyć wniosek o to wsparcie. Nabór potrwa tylko do niedzieli
      Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zbiory pszenicy 2025 na Ukrainie – trudny start i niepewna jakość
      Zaryzykowali i w tym roku wygrali. Mają w gospodarstwie aż 3 samoloty [VIDEO]
      Nowy obowiązek dla ponad miliona rolników. Jest nowa data dla małych gospodarstw
      Sypkie nawozy wapniowe są lepsze dla roślin - tak czy nie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ciągnik za 350 tys. zł przepadnie, bo kierowca był pijany. Nowe prawo w praktyce
      Definicja aktywnego rolnika. Kiedy konkrety? Ministerstwo wyjaśnia
      Rolnik zawarł umowę dożywocia z synem. Pokłócili się. Może ją rozwiązać?
      Nie zgadzasz się z decyzją ARiMR? Możesz się odwołać. Oni to zrobili i wygrali
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Robi oszałamiające wrażenie. Jeśli się przyłożysz, zakwitnie drugi raz
      Trudno oderwać wzrok. Chcesz nadać ogrodowi romantyczny klimat? Będzie idealna
      Zastąpi bratki? Kwitnie znacznie dłużej. W Polsce jest jeszcze mało znana
      Nie chcesz się za bardzo męczyć w ogrodzie? Ta roślina będzie idealna
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Niewłaściwe żywienie bydła doprowadza do kwasicy żwacza

Niewłaściwe żywienie bydła doprowadza do kwasicy żwacza

Hodowla - Żywienie 27 grudnia 2016 07:00 Anetta Przespolewska
Niewłaściwe żywienie bydła doprowadza do kwasicy żwacza
Źródło: Fotolia.com
Kwasica żwacza jest niebezpieczną chorobą bydła.
Spis treści:

    Kwasica żwacza jest niebezpieczną chorobą bydła. - Można rozróżnić jej dwa typy. Jednak najczęściej występuje jako forma podostra zwana też subkliniczną (SARA). Należy ją odróżnić od ostrej kwasicy żwacza, ponieważ przy ostrej zwierzę może nawet paść – wyjaśnia Paweł Wasiak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w Koźminie Wlkp.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Ważne zbilansowanie dawki pokarmowej

    Do wystąpienia postaci ostrej dochodzi wówczas, kiedy np. krowa albo jałówka zerwie się z łańcucha i dojdzie do paszy treściwej. – U bydła jest żwacz, czyli jest to ta wielka kadź, w którym pokarm trawią wszystkie bakterie beztlenowe i tlenowe oraz pierwotniaki. To jest taki mikroświat dla przeżuwacza, ponieważ pokarm podawany bydłu nie trafni od razu do żołądka właściwego - jak u ludzi, ale właśnie do  żwacza. Tam następuje obróbka przez bakterie i pierwotniaki pasz, które przeżuwacze zjedzą. Dopiero później cała masa treści żwacza trafia do trawieńca i jelit, gdzie następuje trawienie enzymatyczne. W taki sposób krowa będzie dawać mleko, a byk przyrastać, w jak sposób będziemy żywić bakterie w żwaczu - tłumaczy. Dodaje, że ważne jest odpowiednie zbilansowanie dawki pokarmowej.

    - Jeśli krowa będzie bez ograniczeń jadła pasze treściwe, czyli do żwacza będzie dostarczona bardzo duża ilość skrobi, to w krótkim okresie doprowadzi to do szybkiego obniżenia pH z rozkładu skrobi w żwaczu. W wyniku rozkładu skrobi powstają cukry proste i kwas mlekowy. A to wpływa na obniżenie pH żwacza. Takie nagłe obniżenie pH grozi wystąpieniem ostrej kwasicy. Niestety, wtedy giną te pożądane bakterie trawiące włókno - mówi lekarz weterynarii Paweł Wasiak.

    Objawy kwasicy

    W przypadku ostrej postaci kwasicy głównymi jej objawami są: bardzo szybka utrata apetytu, gwałtowne obniżenie produkcji mleka, atonia żwacza, intensywna biegunka. - Podczas oddawania rzadkiego kału na podłodze pojawiają się bąbelki, a jego zapach jest mocno kwaśny. PH żwacza obniża się poniżej 5,2, co jest już zagrożeniem dla zdrowia i życia. Jeśli biegunka trwa długo i jest nie leczona, to może dojść do padnięcia takiej sztuki - wyjaśnia.

    Jeśli chodzi o podostrą kwasicę żwacza (SARA), to objawy nie są tak intensywne jak w formie ostrej. - Jeśli dłużej utrzymywane jest niskie pH żwacza, to z czasem następuje zmniejszenie apetytu, a tym samym i spadek masy ciała. Krowa daje coraz mniej mleka, które z czasem też jest gorszej jakości, bo obniża się wartość tłuszczu do poniżej 3,5%. Często pojawia się biegunka, która przemija. Przy kwasicy w kale widać cząstki niestrawionego pokarmu, czyli w żwaczu nie ma obróbki treści przez te bakterie - tłumaczy specjalista. Dodaje, że postać kliniczna doprowadza do ochwatu, czyli zapalenia tworzywa racicowego.

    - A to z kolei prowadzi do owrzodzenia podeszwy, czubka palca i zapalenia linii białej – wymienia specjalista Paweł Wasiak.

    Ważne jest, aby bydło przez cały czas coś przeżuwało. Dzięki temu zwierzę ustrzeże się przed wystąpieniem nadmiernie kwaśnego płynu żwacza. - Dlatego ważne jest, aby określić poziom pH w żwaczu. Należy pobrać próbkę treści żwacza. Można igłą przebić żwacz i pobrać płyn strzykawką lub pobrać treść żwacza sondą - opowiada Paweł Wasiak.

    W przypadku SARY niskie pH żwacza jest wynikiem zwiększonej fermentacji w żwaczu i udziału kwasu propionowego, który przekształca się w kwas mlekowy. – Dlatego ważne jest, aby zachować równowagę w ilości i rodzaju paszy. W składzie kwasów żwacza powinno być  ok. 60% kwasu propionowego, 30% kwasu octowego i ok. 10% kwasu masłowego. Jeśli będzie jeszcze więcej kwasu propionowego, to pH spada, a to doprowadza do kwasicy żwacza – wyjaśnia.

    Ważne, aby krowa pobierała dużo włókna. Wtedy będzie więcej przeżuwać, a tym samym produkować kwaśny węglan sodu, a to on reguluje poziom pH. – Im krowa się bardziej ślini, tym mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia kwasicy żwacza. Ten naturalny wodorowęglan sodu buforuje kwasy w żwaczu. Krowa w laktacji powinna jeden kęs  przeżuć około 63 razy. Czyli mówiąc w skrócie: krowa, która przeżuwa, to krowa zdrowa – mówi. Na wystąpienie SARY wpływa również wysoka wydajność. W laktacji krowa pobiera większe ilości paszy treściwej, a dawka pokarmowa w suchej masie powinna składać się maksymalnie z 50% pasz treściwych, a pasz włóknistych i strukturalnych na co najmniej 50% suchej masy pobranej przez zwierzę.

    Do określenia stanu zdrowotności stada pomocne są tabulogramy. Mleko  badane jest pod względem zawartości laktozy, białka, tłuszczu czy komórek somatycznych. Określa się jego skład chemiczny i na podstawie wyników można uzyskać informacje, w jaki sposób dane zwierzę jest żywione.

    Jeżeli chodzi o leczenie tej choroby w ostrej postaci, musi tu interweniować lekarz. I to specjalista podaje zwierzęciu kroplówki oraz przetacza treśc żwacza od innej zdrowej sztuki. - Przy ostrej postaci rutynowym zabiegiem kiedyś była rumenotomia, czyli otwarcie powłok brzusznych żwacza i wyciągnięcie tej skisłej treści żwacza oraz jego płukanie – wyjaśnia. Jeśli to jest SARA, to należy zmienić sposób żywienia, czyli przede wszystkim  dobrać właściwą dawkę pokarmową, szczególnie pod względem struktury i stosunku pasz treściwych do pasz objętościowych. - Jeżeli chodzi o zapobieganie, to przede wszystkim odpowiednie żywienie – radzi Paweł Wasiak. 

    • Tagi:
    • krowa
    • jałówka
    • hodowca
    • kwasica żołądka
    • lekarz weterynarii
    • żwacz
    • żywienie krów
    • zapalenie tworzywa racicowego
    • choroby
    • przeżuwanie
    • Paweł Wasiak
    • rolnik
    • pasza treściwa
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Inne uprawy

    Zaryzykowali i w tym roku wygrali. Mają w gospodarstwie aż 3 samoloty [VIDEO]

    23 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Przepisy

    Wiadomo, kto ma być rzecznikiem rolników. W tych sprawach może działać jak prokurator

    15 lipca 2025
    Przepisy

    Aktywny rolnik coraz bliżej? "Nie chcemy nikogo pozbawiać dopłat"

    8 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Liście pomidorów zwijają się i żółkną? To wynik tych błędów

    7 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Te dwie choroby to teraz największe zagrożenie dla malin. Działaj szybko

    6 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Spryskaj ogórki zanim będzie za późno. Warzywa będą zdrowe i dorodne

    30 czerwca 2025
    Video

    ROPA i 500 ha. Niesamowicie rozwinął gospodarstwo [FILM]

    24 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Po tym wezwaniu rolnik będzie miał siedem dni na reakcję. Idą zmiany w prawie
    27 lipca 2025
    Newsy
    Rolnicy dostaną zwrot pieniędzy. Wnioski będzie można składać już za kilka dni
    27 lipca 2025
    KRUS
    Pamiętaj o tym przelewie do KRUS. Ile wynosi stawka za sierpień 2025?
    27 lipca 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
    25 lipca 2025
    Drób
    Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
    23 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Jeszcze możesz złożyć wniosek o to wsparcie. Nabór potrwa tylko do niedzieli
    22 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy
    22 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Ogniska i strefy ASF w 2025 roku. Co trzeba, a czego nie wolno robić w strefach?
    21 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności