Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
      Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
      8,77 mld zł trafiło już do rolników. Na tym nie koniec - podaje ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Lokalna ekologia przyszłością na rynku mleka?

Lokalna ekologia przyszłością na rynku mleka?

Hodowla - Bydło i mleko 16 kwietnia 2018 09:13 JM Aktualizacja: 16 kwietnia 2018 14:55
Lokalna ekologia przyszłością na rynku mleka?
Źródło: Fotolia.com
Krowy. Polska jest jednym z wiodących hodowców w Europie i na świecie. Diametralnie różnimy się jednak od USA czy Francji. Dlaczego?
Spis treści:

     Krowy. Polska jest jednym z wiodących hodowców w Europie i na świecie. Diametralnie różnimy się jednak od USA czy Francji. Dlaczego?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W Polsce w głównej mierze hodowane są krowy mleczne i choć z roku na rok wzrasta jednak produkcja mięsa wołowego, to większość wołowiny pozyskiwana jest z zwierząt, które wcześniej produkowały mleko. Diametralnie różnimy się w tym od np Stanów Zjednoczonych czy Francji, gdzie ogromną większość wołowiny pozyskuje się z bydła typowo mięsnego - powiedział dr hab. Witold Chabuz z Zakładu Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie podczas targów AGRO-PARK w Lublinie.

    Nasz kraj jest bardzo ważnym producentem mleka. Branża ta ma szereg atutów, które może i powinna wykorzystać. Podstawową mocną stroną naszego mleczarstwa są nowoczesne zakłady przetwórcze oraz tradycja produkcji wysokiej jakości jego wyrobów. Faktem jest, że polskie mleczarnie mają bardzo wysoki poziom zaawansowania technologicznego, często większy niż zachodnie zakłady. W okresie przedakcesyjnym mleczarstwo zaabsorbowało ogromne pieniądze na rozwój. Nie zostały one zmarnowane i dzisiaj mamy w pełni innowacyjne przetwórstwo mleka.

    - Po restrukturyzacji, ktora rozpoczęła się w latach 90-tych mieliśmy ogromną restrukturyzację polskiego mleczarstwa, w ciągu 20 lat z kraju, który miał mierną produkcję surowca urośliśmy do miana potentata w Europie i na świecie. To w zasadzie tylko i wyłącznie dzięki wzajemnemu współistnieniu zarówno producenta jak i podmiotów skupujących - uważa dr Chazub.

     

    Obok nowoczesnej bazy technologicznej, silną stroną naszego mleczarstwa jest fachowość zatrudnionych w niej pracowników. Ludzie Ci to także dostawcy mleka. Dzięki nim przetwórcy mają zapewnione stałe dostawy surowca dobrej jakości. W Polsce rolnicy mają bez porównania większy wpływ na przemysł mleczarski niż ich koledzy na Zachodzie. Dzieje się tak, gdyż to są oni właścicielami spółdzielni, do których należy 85 proc. skupowanego mleka w kraju i dlatego ich rola jest większa. "Pomagają" także konsumenci, którzy chociaż nie spożywają największej ilości mleka w Europie, to są lojalni w swoich wyborach zakupowych. Kupujący są mocno przywiązani do polskich produktów, swoich regionalnych mleczarni, co ma miejsce zwłaszcza wśród starszych konsumentów.

    Ważną kwestią wpływu na jakość produktów mlecznych jest to, czy krowy są wypasane. Żywienie na pastwisku, gdzie krowa ma bardziej włóknistą paszę powoduje, że mleko jest bardziej bogate w prozdrowotne składniki. Bezwzględnie tam gdzie jest wypas jest także większa zawartość składników pokarmowych. W kryzysie i w warunkach twardej konkurencji szansą dla polskiego mleczarstwa może być produkcja ekologiczna. Francuzi i Włosi są coraz częściej zainteresowani naszym mlekiem, gdyż można z niego zrobić tradycyjne produkty których nie da się wyprodukować z ich mleka. Polski surowiec jest czystszy i bardziej naturalny. Nabiał jest naturalnym źródłem niezbędnych nienasycocnych kwasów tłuszczowych, w szczególności OMEGA 3. Produkty regionalne, lokalne powinny być promowane na szerszą skalę ze względu na większe walory smakowe i przede wszystkim prozdrowotne. Polska jest producentem doskonałych produktów mlecznych, które znajdują zbyt na całym świecie

    - Polski eksport rośnie z roku na rok. Jest to w zasadzie jedna z wiodących gałęzi produkcji zwierzęcej. To tylko i wyłącznie dzięki temu, że mieliśmy restrukturyzację, która doprowadziła do tego, że mamy w tej chwili doskonale funkcjonujący rynek mleka. - opowiadał dr Chabuz podczas tegorocznych targów w Lublinie.

    Sektor mleczarski powinien, zarówno na poziomie producentów, jak i dostawców, ciągle doskonalić technologię oraz inwestować w urządzenia poprawiające jakość produktu finalnego. Dodatkowo nie można zaniedbywać rozwoju innowacyjnych produktów. Polskie mleczarstwo ma szansę być wiodące w Europie. Jest nowoczesne, a równocześnie produkty są bardziej naturalne niż na Zachodzie.

     

    ZOBACZ TAKŻE: Leszek Hądzlik: W zwiększaniu wydajności krów nie ma nic złego


     

    • Tagi:
    JM
    Warto wiedzieć
    KRUS
    To świadczenie z KRUS wzrośnie o 3 tys. zł. Zmiany już od Nowego Roku
    8 listopada 2025
    Drób
    Czy zabraknie nam jaj?
    8 listopada 2025
    Newsy
    Straż graniczna w gospodarstwie. Rolnik nielegalnie zatrudniał Ukrainki
    8 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nietypowy pomysł uratował gospodarstwo. Nowy biznes był strzałem w dziesiątkę
    7 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jesień przynosi czarną serię. Ten wirus znów uderzył. Mamy już ponad 6000 zwierząt w ogniskach
    4 listopada 2025
    Hodowla
    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
    31 października 2025
    Hodowla
    Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
    31 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności