Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
      Rząd chce zakazać sprzedaży tych działek. Chodzi o kolejne 10 lat
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Spółki wodne czekają duże zmiany. Resort infrastruktury zapowiada nowe regulacje
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
      Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Lokalna ekologia przyszłością na rynku mleka?

Lokalna ekologia przyszłością na rynku mleka?

Hodowla - Bydło i mleko 16 kwietnia 2018 09:13 JM Aktualizacja: 16 kwietnia 2018 14:55
Lokalna ekologia przyszłością na rynku mleka?
Źródło: Fotolia.com
Krowy. Polska jest jednym z wiodących hodowców w Europie i na świecie. Diametralnie różnimy się jednak od USA czy Francji. Dlaczego?
Spis treści:

     Krowy. Polska jest jednym z wiodących hodowców w Europie i na świecie. Diametralnie różnimy się jednak od USA czy Francji. Dlaczego?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W Polsce w głównej mierze hodowane są krowy mleczne i choć z roku na rok wzrasta jednak produkcja mięsa wołowego, to większość wołowiny pozyskiwana jest z zwierząt, które wcześniej produkowały mleko. Diametralnie różnimy się w tym od np Stanów Zjednoczonych czy Francji, gdzie ogromną większość wołowiny pozyskuje się z bydła typowo mięsnego - powiedział dr hab. Witold Chabuz z Zakładu Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie podczas targów AGRO-PARK w Lublinie.

    Nasz kraj jest bardzo ważnym producentem mleka. Branża ta ma szereg atutów, które może i powinna wykorzystać. Podstawową mocną stroną naszego mleczarstwa są nowoczesne zakłady przetwórcze oraz tradycja produkcji wysokiej jakości jego wyrobów. Faktem jest, że polskie mleczarnie mają bardzo wysoki poziom zaawansowania technologicznego, często większy niż zachodnie zakłady. W okresie przedakcesyjnym mleczarstwo zaabsorbowało ogromne pieniądze na rozwój. Nie zostały one zmarnowane i dzisiaj mamy w pełni innowacyjne przetwórstwo mleka.

    - Po restrukturyzacji, ktora rozpoczęła się w latach 90-tych mieliśmy ogromną restrukturyzację polskiego mleczarstwa, w ciągu 20 lat z kraju, który miał mierną produkcję surowca urośliśmy do miana potentata w Europie i na świecie. To w zasadzie tylko i wyłącznie dzięki wzajemnemu współistnieniu zarówno producenta jak i podmiotów skupujących - uważa dr Chazub.

     

    Obok nowoczesnej bazy technologicznej, silną stroną naszego mleczarstwa jest fachowość zatrudnionych w niej pracowników. Ludzie Ci to także dostawcy mleka. Dzięki nim przetwórcy mają zapewnione stałe dostawy surowca dobrej jakości. W Polsce rolnicy mają bez porównania większy wpływ na przemysł mleczarski niż ich koledzy na Zachodzie. Dzieje się tak, gdyż to są oni właścicielami spółdzielni, do których należy 85 proc. skupowanego mleka w kraju i dlatego ich rola jest większa. "Pomagają" także konsumenci, którzy chociaż nie spożywają największej ilości mleka w Europie, to są lojalni w swoich wyborach zakupowych. Kupujący są mocno przywiązani do polskich produktów, swoich regionalnych mleczarni, co ma miejsce zwłaszcza wśród starszych konsumentów.

    Ważną kwestią wpływu na jakość produktów mlecznych jest to, czy krowy są wypasane. Żywienie na pastwisku, gdzie krowa ma bardziej włóknistą paszę powoduje, że mleko jest bardziej bogate w prozdrowotne składniki. Bezwzględnie tam gdzie jest wypas jest także większa zawartość składników pokarmowych. W kryzysie i w warunkach twardej konkurencji szansą dla polskiego mleczarstwa może być produkcja ekologiczna. Francuzi i Włosi są coraz częściej zainteresowani naszym mlekiem, gdyż można z niego zrobić tradycyjne produkty których nie da się wyprodukować z ich mleka. Polski surowiec jest czystszy i bardziej naturalny. Nabiał jest naturalnym źródłem niezbędnych nienasycocnych kwasów tłuszczowych, w szczególności OMEGA 3. Produkty regionalne, lokalne powinny być promowane na szerszą skalę ze względu na większe walory smakowe i przede wszystkim prozdrowotne. Polska jest producentem doskonałych produktów mlecznych, które znajdują zbyt na całym świecie

    - Polski eksport rośnie z roku na rok. Jest to w zasadzie jedna z wiodących gałęzi produkcji zwierzęcej. To tylko i wyłącznie dzięki temu, że mieliśmy restrukturyzację, która doprowadziła do tego, że mamy w tej chwili doskonale funkcjonujący rynek mleka. - opowiadał dr Chabuz podczas tegorocznych targów w Lublinie.

    Sektor mleczarski powinien, zarówno na poziomie producentów, jak i dostawców, ciągle doskonalić technologię oraz inwestować w urządzenia poprawiające jakość produktu finalnego. Dodatkowo nie można zaniedbywać rozwoju innowacyjnych produktów. Polskie mleczarstwo ma szansę być wiodące w Europie. Jest nowoczesne, a równocześnie produkty są bardziej naturalne niż na Zachodzie.

     

    ZOBACZ TAKŻE: Leszek Hądzlik: W zwiększaniu wydajności krów nie ma nic złego


     

    • Tagi:
    JM
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Czy termin Premii dla młodych rolników zostanie wydłużony? Jest stanowisko ministra rolnictwa
    15 grudnia 2025
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Newsy
    500 hektarów trafi w ręce rolników. KOWR ujawnia, gdzie i kiedy
    15 grudnia 2025
    Najnowsze
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Ten wirus atakuje także małe obory. GIW potwierdza nową serię zakażeń
    12 grudnia 2025
    Żywienie
    Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
    12 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Toaleta dla krów? To nie żart. Ten system zdobył właśnie nagrodę za "innowację przyszłości"
    12 grudnia 2025
    Drób
    Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
    11 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności