BEZPŁATNY NEWSLETTER
Zapisz sie do naszego darmowego newslettera i otrzymuj wiadomości

  • Forum
  • Zaloguj się
Winieta Hodowla
  • Ceny rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Polska kura w Singapurze
      Kolejne przypadki ASF u dzików
      Znakowanie świń będzie mniej uciążliwe?
      Pszczoły warte miliardy
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      Czy produkcja buraka się opłaca?
      Nowości Innvigo w walce z insektami i grzybami
      Kiedy stosować biostymulatory?
      Jak zwalczyć choroby grzybowe rzepaku wiosną?
  • Owoce i warzywa
  • Budownictwo
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ursus z nowym silnikiem
      SaMasz. Otwarcie nowej fabryki maszyn zielonkowych[ZDJĘCIA]
      Darmowa aplikacja dla rolników
      Rozsiewacz nawozów jedno- czy dwutalerzowy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      Sołtysi mówią stanowcze NIE!
      Zazielenianie bez zobowiązań
      Czas na składanie wniosków wydłużony?
      Zła kondycja polskich gleb
  • Sylwetki
  • Vlog
Billboard Hodowla
  • Strona główna
  • Hodowla
  • Lokalna ekologia przyszłością na rynku mleka?

Lokalna ekologia przyszłością na rynku mleka?

Hodowla 16 kwietnia 2018 JM
Źródło: Fotolia.com

 Krowy. Polska jest jednym z wiodących hodowców w Europie i na świecie. Diametralnie różnimy się jednak od USA czy Francji. Dlaczego?

W Polsce w głównej mierze hodowane są krowy mleczne i choć z roku na rok wzrasta jednak produkcja mięsa wołowego, to większość wołowiny pozyskiwana jest z zwierząt, które wcześniej produkowały mleko. Diametralnie różnimy się w tym od np Stanów Zjednoczonych czy Francji, gdzie ogromną większość wołowiny pozyskuje się z bydła typowo mięsnego - powiedział dr hab. Witold Chabuz z Zakładu Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie podczas targów AGRO-PARK w Lublinie.

Nasz kraj jest bardzo ważnym producentem mleka. Branża ta ma szereg atutów, które może i powinna wykorzystać. Podstawową mocną stroną naszego mleczarstwa są nowoczesne zakłady przetwórcze oraz tradycja produkcji wysokiej jakości jego wyrobów. Faktem jest, że polskie mleczarnie mają bardzo wysoki poziom zaawansowania technologicznego, często większy niż zachodnie zakłady. W okresie przedakcesyjnym mleczarstwo zaabsorbowało ogromne pieniądze na rozwój. Nie zostały one zmarnowane i dzisiaj mamy w pełni innowacyjne przetwórstwo mleka.

- Po restrukturyzacji, ktora rozpoczęła się w latach 90-tych mieliśmy ogromną restrukturyzację polskiego mleczarstwa, w ciągu 20 lat z kraju, który miał mierną produkcję surowca urośliśmy do miana potentata w Europie i na świecie. To w zasadzie tylko i wyłącznie dzięki wzajemnemu współistnieniu zarówno producenta jak i podmiotów skupujących - uważa dr Chazub.

  • 1
  • 2
Strona 1 z 2
Wieści Rolnicze
komentarze
captcha
Warto wiedzieć
Sołtysi mówią stanowcze NIE!
Prawo i finanse 23 kwietnia 2018
Polska kura w Singapurze
Hodowla 23 kwietnia 2018
Ursus z nowym silnikiem
Technika 23 kwietnia 2018
Najnowsze
  • Polska kura w Singapurze
    Hodowla 23 kwietnia 2018
  • Kolejne przypadki ASF u dzików
    Hodowla 20 kwietnia 2018
  • Znakowanie świń będzie mniej uciążliwe?
    Hodowla 20 kwietnia 2018
  • Pszczoły warte miliardy
    Hodowla 19 kwietnia 2018
© 2018 WieściRolnicze
Numer dyżurny - 501 267 334
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Partnerzy
Toplayer Hodowla
Tapeta Hodowla