Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
      Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Co zrobić, by przetrwały jak najdłużej?
      Trzy sposoby na pozbycie się pnia z ogrodu bez koparki. Tanie i skuteczne
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Umowa z Mercosur zostanie zaskarżona do unijnego Trybunału Sprawiedliwości?
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak przechowywać kiszonki?

Jak przechowywać kiszonki?

Hodowla - Bydło i mleko 12 grudnia 2022 11:00 Dorota Andrzejewska
Jak przechowywać kiszonki?
Źródło: Ksenia Pięta
Kiszonka to cenna pasza objętościowa wykorzystywana głównie do skarmiania bydła. W jaki sposób ją przechowywać, by nie traciła swoich wartości?
Spis treści:

    Kiszonka to cenna pasza objętościowa wykorzystywana głównie do skarmiania bydła. W jaki sposób ją przechowywać, by nie traciła swoich wartości?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Kiszonkę można wykonać z runi łąkowej czy wysłodek buraczanych, ale największą popularnością cieszą się kiszonki z kukurydzy. Niezależnie od tego, z jakiego materiału przygotujemy kiszonkę, nie możemy jej przechowywać bezpośrednio na gruncie.

    - Należy przechowywać je w silosach, rękawach foliowych, na płytach lub na podkładzie z folii, sieczki, słomy bądź też innego materiału pochłaniającego odcieki i pod przykryciem foliowym – podaje Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

    Ilość odcieków kiszonkowych uzależniona jest od zawartości suchej masy w zakiszanych materiałach roślinnych. Im wyższa zawartość suchej masy w materiale kiszonkarskim tym mniej odcieków. Dlatego zaleca się, aby suchej masy było co najmniej 30-35 procent w produkcie. Powstające w wyniku procesu kiszenia soki powinny być odprowadzane do specjalnie przystosowanych do tego celu studzienek zbiorczych, stanowiących integralną część składową silosów.

    Czytaj także: Zboże techniczne z Ukrainy trafia do polskich młynów? Rolnicy alarmują!

    WODR przypomina, że zbiorniki i studzienki przeznaczone do okresowego przechowywania odcieków kiszonkowych powinny spełniać następujące warunki:

    • powinny być szczelne, aby uniemożliwić przedostawanie się soków do wód gruntowych,
    • pojemność zbiorników powinna być dostosowana do ilości powstających soków kiszonkowych przez okres co najmniej pierwszych 20 dni fermentacji, kiedy ilość powstających soków jest największa; mniejsze zbiorniki muszą być opróżniane częściej,
    • konstrukcja studzienek powinna zapewnić łatwość ich okresowego opróżniania,
    • konstrukcja studzienek powinna zapewniać bezpieczeństwo osób i zwierząt przebywających w ich pobliżu (wymagane zabezpieczenie wlotu studzienki od góry).

    W jaki sposób przechowywać zatem kiszonkę? Oto cztery metody wykorzystywane przez rolników.

    Pryzma

    Jest to najtańsze i najprostsze rozwiązanie, jeśli chodzi o przechowywanie kiszonek. Warto pryzmę ułożyć na folii, która zabezpiecza przedostawanie się odcieków do wód gruntowych. Metoda ta ma jednak dość poważny minus – dochodzi do strat składników pokarmowych.

    Silosy tradycyjne

    Rolnicy coraz częściej decydują się na magazynowanie kiszonek w silosach.

    - Mogą być ze ścianami bocznymi lub bez. Te, które mają ściany mają, większą pojemność, wobec czego mogą zajmować mniejszą powierzchnię. Zaletą silosów jest stworzenie warunków sprzyjających procesowi zakiszania poprzez ograniczenie dostępu powietrza do zakiszanej masy oraz zmniejszenie strat składników pokarmowych w stosunku do przechowywania w pryzmie o mniej więcej 10–20 procent. O wiele łatwiej jest też uformować taką pryzmę, gdyż sporządzana pasza nie rozsuwa się na boki – podaje Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

    Poza tym istnieje możliwość zbierania odcieków do zbiornika, co jest bardzo dużym plusem. Ważne jednak by taki silos był szczelny. Konstrukcja silosów powinna także ułatwiać załadunek masy kiszonkarskiej oraz wybieranie już masy ukiszonej. Utwardzona podłoga zapobiega także zabrudzeniom kiszonki ziemią.

    Silosy przejazdowe

    Popularnością cieszą się silosy przejazdowe, zwłaszcza u tych, którzy posiadają co najmniej kilkadziesiąt sztuk bydła.

    - Ich zaletą jest możliwość dobrego ugniecenia kiszonki kołami środków transportowych, głównie ciągnika. Łatwiej też je załadować i potem wyładować. Zaleca się obsypywanie ścian z zewnątrz ziemią, która będzie nie tylko niwelowała naprężenia, ale także zabezpieczy przed przemarzaniem – zaleca Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

    Bele i rękawy

    Ofoliowane bele mogą być składowane na utwardzonym podłożu lub po prostu na gruncie. Jednak najlepiej przechowywać je na folii lub wybetonowanej powierzchni.

    - Gdy są składowane bezpośrednio na gruncie należy zabezpieczyć je przed działaniem chwastów, gryzoni i ptaków. Miejsce do przechowywania powinno być równe, suche (nie może być zalewane wodami opadowymi) i pozbawione elementów, które mogłyby uszkodzić folię. Nie powinny też być przechowywane dłużej niż rok, gdyż po tym czasie folia staje się podatniejsza na uszkodzenia. Wszelkie ewentualne uszkodzenia powinny być natychmiast zaklejone np. taśmą wodoodporną – zaleca WODR w Poznaniu.

    Czytaj także: Jak składować sianokiszonkę? Lepsza pryzma czy bele?

    Źródło: WODR Poznań
    • Tagi:
    • kiszonka z kukurydzy
    • wysłodki buraczane
    • sianokiszonka
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Żywienie

    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów

    17 czerwca 2025
    Żywienie

    Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

    20 kwietnia 2025
    Newsy

    W sprawie tirów siana do powodzian zadzwoniłby do samego diabła

    20 września 2024
    Inne uprawy

    Postawił na technologię Claas Shredlage®. Zwiększył wydajność mleczną krów

    5 grudnia 2023
    Materiał promocyjny Żywienie

    Czego unikać, a co uwzględniać w końskiej diecie?

    24 listopada 2023
    Newsy

    Czy zabraknie kiszonki z kukurydzy?

    26 sierpnia 2023
    Maszyny

    Bez przetrząsacza ani rusz. Przegląd marek i modeli [ZDJĘCIA]

    30 kwietnia 2023
    Maszyny

    Sezon zielonkowy za rogiem. Na jaki sposób zbioru postawić?

    5 kwietnia 2023
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Już jutro startuje AGRO SHOW 2025. Sprawdź, co w PROGRAMIE targów
    18 września 2025
    Bydło i mleko
    Mają 25 robotów i 1.300 krów. Polska farma jest największą tego typu na świecie!
    17 września 2025
    Analizy rynkowe
    Tyle hektarów ma przeciętny polski rolnik. Najnowsze dane z ARiMR
    17 września 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Mają 25 robotów i 1.300 krów. Polska farma jest największą tego typu na świecie!
    17 września 2025
    Trzoda chlewna
    Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
    17 września 2025
    Drób
    Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
    16 września 2025
    Bydło i mleko
    Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
    14 września 2025
    Bydło i mleko
    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów
    14 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności