Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz dość kapryśnych storczyków? Ta roślina to nowa królowa parapetów
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak przechowywać kiszonki?

Jak przechowywać kiszonki?

Hodowla - Bydło i mleko 12 grudnia 2022 11:00 Dorota Andrzejewska
Jak przechowywać kiszonki?
Źródło: Ksenia Pięta
Kiszonka to cenna pasza objętościowa wykorzystywana głównie do skarmiania bydła. W jaki sposób ją przechowywać, by nie traciła swoich wartości?
Spis treści:

    Kiszonka to cenna pasza objętościowa wykorzystywana głównie do skarmiania bydła. W jaki sposób ją przechowywać, by nie traciła swoich wartości?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Kiszonkę można wykonać z runi łąkowej czy wysłodek buraczanych, ale największą popularnością cieszą się kiszonki z kukurydzy. Niezależnie od tego, z jakiego materiału przygotujemy kiszonkę, nie możemy jej przechowywać bezpośrednio na gruncie.

    - Należy przechowywać je w silosach, rękawach foliowych, na płytach lub na podkładzie z folii, sieczki, słomy bądź też innego materiału pochłaniającego odcieki i pod przykryciem foliowym – podaje Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

    Ilość odcieków kiszonkowych uzależniona jest od zawartości suchej masy w zakiszanych materiałach roślinnych. Im wyższa zawartość suchej masy w materiale kiszonkarskim tym mniej odcieków. Dlatego zaleca się, aby suchej masy było co najmniej 30-35 procent w produkcie. Powstające w wyniku procesu kiszenia soki powinny być odprowadzane do specjalnie przystosowanych do tego celu studzienek zbiorczych, stanowiących integralną część składową silosów.

    Czytaj także: Zboże techniczne z Ukrainy trafia do polskich młynów? Rolnicy alarmują!

    WODR przypomina, że zbiorniki i studzienki przeznaczone do okresowego przechowywania odcieków kiszonkowych powinny spełniać następujące warunki:

    • powinny być szczelne, aby uniemożliwić przedostawanie się soków do wód gruntowych,
    • pojemność zbiorników powinna być dostosowana do ilości powstających soków kiszonkowych przez okres co najmniej pierwszych 20 dni fermentacji, kiedy ilość powstających soków jest największa; mniejsze zbiorniki muszą być opróżniane częściej,
    • konstrukcja studzienek powinna zapewnić łatwość ich okresowego opróżniania,
    • konstrukcja studzienek powinna zapewniać bezpieczeństwo osób i zwierząt przebywających w ich pobliżu (wymagane zabezpieczenie wlotu studzienki od góry).

    W jaki sposób przechowywać zatem kiszonkę? Oto cztery metody wykorzystywane przez rolników.

    Pryzma

    Jest to najtańsze i najprostsze rozwiązanie, jeśli chodzi o przechowywanie kiszonek. Warto pryzmę ułożyć na folii, która zabezpiecza przedostawanie się odcieków do wód gruntowych. Metoda ta ma jednak dość poważny minus – dochodzi do strat składników pokarmowych.

    Silosy tradycyjne

    Rolnicy coraz częściej decydują się na magazynowanie kiszonek w silosach.

    - Mogą być ze ścianami bocznymi lub bez. Te, które mają ściany mają, większą pojemność, wobec czego mogą zajmować mniejszą powierzchnię. Zaletą silosów jest stworzenie warunków sprzyjających procesowi zakiszania poprzez ograniczenie dostępu powietrza do zakiszanej masy oraz zmniejszenie strat składników pokarmowych w stosunku do przechowywania w pryzmie o mniej więcej 10–20 procent. O wiele łatwiej jest też uformować taką pryzmę, gdyż sporządzana pasza nie rozsuwa się na boki – podaje Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

    Poza tym istnieje możliwość zbierania odcieków do zbiornika, co jest bardzo dużym plusem. Ważne jednak by taki silos był szczelny. Konstrukcja silosów powinna także ułatwiać załadunek masy kiszonkarskiej oraz wybieranie już masy ukiszonej. Utwardzona podłoga zapobiega także zabrudzeniom kiszonki ziemią.

    Silosy przejazdowe

    Popularnością cieszą się silosy przejazdowe, zwłaszcza u tych, którzy posiadają co najmniej kilkadziesiąt sztuk bydła.

    - Ich zaletą jest możliwość dobrego ugniecenia kiszonki kołami środków transportowych, głównie ciągnika. Łatwiej też je załadować i potem wyładować. Zaleca się obsypywanie ścian z zewnątrz ziemią, która będzie nie tylko niwelowała naprężenia, ale także zabezpieczy przed przemarzaniem – zaleca Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

    Bele i rękawy

    Ofoliowane bele mogą być składowane na utwardzonym podłożu lub po prostu na gruncie. Jednak najlepiej przechowywać je na folii lub wybetonowanej powierzchni.

    - Gdy są składowane bezpośrednio na gruncie należy zabezpieczyć je przed działaniem chwastów, gryzoni i ptaków. Miejsce do przechowywania powinno być równe, suche (nie może być zalewane wodami opadowymi) i pozbawione elementów, które mogłyby uszkodzić folię. Nie powinny też być przechowywane dłużej niż rok, gdyż po tym czasie folia staje się podatniejsza na uszkodzenia. Wszelkie ewentualne uszkodzenia powinny być natychmiast zaklejone np. taśmą wodoodporną – zaleca WODR w Poznaniu.

    Czytaj także: Jak składować sianokiszonkę? Lepsza pryzma czy bele?

    Źródło: WODR Poznań
    • Tagi:
    • kiszonka z kukurydzy
    • wysłodki buraczane
    • sianokiszonka
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Jak przygotować dobrej jakości kiszonkę z kukurydzy?

    20 września 2025
    Żywienie

    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów

    17 czerwca 2025
    Żywienie

    Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

    20 kwietnia 2025
    Newsy

    W sprawie tirów siana do powodzian zadzwoniłby do samego diabła

    20 września 2024
    Inne uprawy

    Postawił na technologię Claas Shredlage®. Zwiększył wydajność mleczną krów

    5 grudnia 2023
    Materiał promocyjny Żywienie

    Czego unikać, a co uwzględniać w końskiej diecie?

    24 listopada 2023
    Newsy

    Czy zabraknie kiszonki z kukurydzy?

    26 sierpnia 2023
    Maszyny

    Bez przetrząsacza ani rusz. Przegląd marek i modeli [ZDJĘCIA]

    30 kwietnia 2023
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Rekordowe zbiory kukurydzy na świecie. Jakie będą zapasy końcowe?
    26 grudnia 2025
    Analizy rynkowe
    Rynek ziemniaków w 2025 roku. Czy za rok rolnicy też na nie postawią?
    26 grudnia 2025
    Technika
    Agravis Technik Polska będzie sprzedawał ładowarki Magni
    26 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
    25 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Dodatki paszowe - czy warto?
    24 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności