Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztuje ciągnik na targach? Sprawdziliśmy aktualne ceny [ZDJĘCIA]
      Ceny tego warzywa są horrendalnie wysokie. Dlaczego?
      Nowe ceny bydła [lipiec 2025]
      Ruszyły zbiory jęczmienia. Jakie plonowanie, parametry i cena?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kolejne ogniska choroby na fermach. Do wybycia 150 tys. sztuk zwierząt
      Jeszcze masz czas na złożenie tego wniosku. Ale dodatkowe dni naboru szybko miną
      Wyznaczą miejsca zakopywania padłych zwierząt w Polsce
      Nie tylko polscy hodowcy rezygnują ze świń. W tym kraju także jest coraz gorzej
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żniwa 2025: gorący okres, mocne maszyny w terenie i wyścig z czasem [VIDEO]
      Biozn zapalił się na naszych oczach w trakcie żniw 2025 [VIDEO]
      Po 31 lipca rolnicy mogą już to robić. Stawka to kilkaset zł za hektar
      Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
      Targi AGRO-TECH Minikowo 2025 już od soboty
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Spadają ceny cukru i buraków. Sektorowi grozi bankructwo?
      Parlament zgodzi się na przedłużenie zakazu sprzedaży ziemi o kolejne lata?
      Odejdziemy do sztywnych terminów stosowania obornika? Rolnicy nie dają za wygraną
      Zostało dosłownie kilka dni naboru. Przysługuje nawet 400 zł do hektara
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak uratować przesuszony trawnik? Nie popełnij tych dwóch popularnych błędów
      Pojedynczy kwiat kwitnie tylko jeden dzień, cała roślina do trzech miesięcy
      Świeża fasolka przez całe lato. Można ją siać nawet do połowy lipca
      Urocze kwiaty, które możesz wysiać jeszcze teraz. Będą zdobiły ogród do jesieni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Duda ocenia sytuację na rynku trzody chlewnej

Duda ocenia sytuację na rynku trzody chlewnej

Hodowla - Trzoda chlewna Dec. 7, 2012, 9:16 a.m. Joanna Stańko Aktualizacja: Nov. 18, 2015, 10:53 a.m.
Duda ocenia sytuację na rynku trzody chlewnej
Źródło: Joanna Stańko
Z Maciejem Dudą, ustępującym prezesem Polskiego Koncernu Mięsnego Duda S.A. rozmawia Joanna Stańko.
Spis treści:

    Z Maciejem Dudą, ustępującym prezesem Polskiego Koncernu Mięsnego Duda S.A. rozmawia Joanna Stańko.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak pan ocenia sytuację na rynku? To chyba nie jest najlepszy okres dla branży mięsnej.

    Sytuacja jest trudna. Wynika to z kilku przyczyn, które mają znaczenie nie tylko dla nas, ale dla całego rolnictwa. Głównym powodem problemów jest sytuacja na rynku surowcowym – mamy od kilku lat nieustanny spadek pogłowia żywca wieprzowego, które - według ekspertów - na koniec roku ma sięgnąć około 11 milionów sztuk. Rekordowe pogłowie wynosiło 22 miliony sztuk - w porównaniu z obecnym stanem - mamy spadek o połowę. Surowca jest mniej, więc z jednej strony zaostrza się konkurencja o niego, a z drugiej - olbrzymim problemem jest spadek siły nabywczej konsumentów. Dochody społeczeństwa nie rosną, a inflacja - tak, szczególnie w segmencie żywnościowym. Te czynniki powodują, że mocno spadły marże, a firmy mięsne po prostu muszą zaciskać pasa i walczyć, żeby utrzymać rentowność.

    Trzeci kwartał Grupa PKM DUDA zamknęła stratą w wysokości 2,7 mln zł. Głównie z powodu wyników działu produkcji mięsa?

    Tak.

    Jakie działania wobec tego zamierzacie podjąć, żeby ten segment wyprowadzić na prostą? W pozostałych - dystrybucji czy produkcji rolnej, wyniki macie dobre.

    Naszym szczęściem i siłą jest to, że mamy mocno zdywersyfikowaną grupę: mamy  silne rolnictwo, które zarabia i silną dystrybucję - handel, który też zarabia. Bolączką rzeczywiście jest produkcja mięsa. W tej chwili będziemy dostosowywać wielkość produkcji do poziomu optymalnego dla zakładu.

    Zmniejszać ją?

    Tak. Nie będziemy gonić za produkcją maksymalną, tylko szukać złotego środka, który pozwoli nam z jednej strony utrzymać koszty na niskim poziomie, a z drugiej - wypracować marżę, która je pokryje. Myślę, że to jest rozsądne rozwiązanie. Powinno dać oszczędności firmie i pozwolić na to, że przynajmniej nie będziemy do produkcji dokładać.

    Czy w związku z tym planujecie redukcję zatrudnienia, bądź inne działania, niekorzystne dla pracowników?

    Obecnie szukamy rozwiązań, które pozwolą nam uniknąć  bezpośrednich redukcji, korzystamy m.in. z outsourcingu działów produkcyjnych i wsparcia (outsourcing polega na przekazaniu innemu przedsiębiorstwu zadań nie związanych bezpośrednio z podstawową działalnością firmy - przyp. red.). Przykładowo, od stycznia ruszy spółka transportowa, która nie tylko będzie świadczyła usługi dla nas, ale także dla innych klientów. Chodzi o to, żeby nasi pracownicy mogli pracować, nie tylko dla PKM DUDA, ale także dla innych firm. Dla wszystkich jest to rozsądne i korzystne rozwiązanie, bo nam daje możliwość wykorzystania majątku, a pracownikom - pracę. Podobnie jest z rzeźnikami, których zapewnia nam zewnętrzna firma.

    Cięcia w sferze płac są? Będą?

    Płace będziemy dostosowywać do naszych możliwości. Część pracowników jest wynagradzana od wydajności i przerobu w firmie. Tu na pewno konsekwentnie będziemy dążyć do optymalizacji płac. Musimy wybrać jakieś rozwiązanie: albo zwolnienia, albo optymalizacja wynagrodzeń. Idziemy w tym drugim kierunku. Myślę, że to się spotyka z coraz większym zrozumieniem pracowników. Patrzymy na lokalny rynek pracy, który jest słaby. Nie zanosi się na to, że w najbliższym okresie będzie lepiej, sądzę więc, że lepiej te trudne chwile przetrwać wspólnie, nawet zaciskając pasa.

    Firma oszczędza, muszą oszczędzać pracownicy?

    Tak. Zwracamy uwagę także na lojalność i odpowiedzialność, na to, żeby nie naciągano firmy na chorobowe. Mamy takie przypadki. Przeprowadziliśmy w tym zakresie audyt, z którego wynika, że mamy wskaźnik wyższy niż średnia krajowa. Będziemy więc sprawdzali, kontrolowali, czy nie ma nadużyć, bo zdarza się, że spółka płaci nienależne świadczenie. W tej kwestii będziemy współpracowali z odpowiednimi służbami państwa. Naciąganie na chorobowe będzie wiązało się np. z brakiem premii - do tej pory nie byliśmy w tym tak konsekwentni. Z pracownikami, którzy nadużywają uprawnień, a nie zmienią swojego podejścia, będziemy się rozstawać. Kryzys doprowadza do takiej sytuacji, że musimy każdego pracownika ocenić indywidualnie. Ci najsłabsi będą musieli odejść, o najlepszych będziemy walczyć.

    Czyli jakieś redukcje jednak będą?

    Nie jestem w stanie zadeklarować, że nie będzie żadnych. Oceniamy każdego pracownika i jego przydatność. Każdy otrzymuje swoje zadania i możliwość ich wykonania, jeśli wykonuje je nienależycie, będą konsekwencje - łącznie z takimi, że będziemy się rozstawać. To nie znaczy oczywiście, że nie będziemy przyjmowali nowych osób, chodzi raczej o to, że musimy być bardziej zdyscyplinowani.

    Powiedział pan o zmniejszeniu produkcji mięsa. Czy w ślad za tym idzie ograniczenie skupu trzody chlewnej?

    Nie. W ostatnich miesiącach zakład funkcjonował w oparciu o ubój i rozbiór półtusz z zewnątrz. To model niemiecki bazujący na operatorach logistycznych. Obecnie wracamy do modelu bezpośredniej współpracy z rolnikami i grupami produkcyjnymi. Ograniczyliśmy rozbiór półtusz z zewnątrz, natomiast skup został utrzymany, nawet trochę zwiększony, co za tym idzie - ubój także.

    Gdzie trafia wasze mięso?

    Najważniejszym dla nas rynkiem jest Polska. Nadal dużą wagę przywiązujemy do klientów krajowych - to ponad 70% naszej sprzedaży. Podejmujemy kolejne działania ukierunkowane na znalezienie nowych rynków zbytu, mówię przede wszystkim o Azji. Tam kryzys, jeszcze nie dotarł, bo w niektórych krajach ciągle jest wzrost gospodarczy. Mamy nowe kontakty. Dzięki dużemu zaangażowaniu naszych pracowników, pozytywnie przeszliśmy kontrolę tajwańską, a kraje azjatyckie są bardzo wymagające, jeśli chodzi o jakość produkcji. Jest więc szansa na kolejny rynek.

    Tajwan.

    Tak. Czekamy jeszcze na sformalizowanie wszystkich procedur i podpisanie stosownych dokumentów, co pewnie potrwa jeszcze kilka tygodni, ale to kolejny rynek i kolejni klienci.

    Chcecie wejść do Chin? Obecnie spółka nie ma uprawnień eksportowych do tego kraju.

    Tak, próbujemy je uzyskać. Jest szansa na to, żebyśmy w staraniach o nie, otrzymali wsparcie chińskich przedsiębiorstw, które znają nasze produkty z innych rynków. Zawsze jest łatwiej, gdy chiński kontrahent chce, aby polski producent dostarczał mu towar.

    Poszukiwanie nowych rynków to sposób na krajowy kryzys?

    Oczywiście. Naszą ambicją jest, żeby znaleźć rynki zbytu tam, gdzie z kryzysem sobie radzą. Poszukiwania trwają cały czas i nie ograniczają się do Azji. Ubiegamy się o uprawnienia na różne rynki, ale nie będę zdradzał jakie, bo konkurencji nie chcemy podpowiadać.

    Jakiś czas temu prowadziliście rozmowy z Cazador Holdings (z siedzibą w George Town, Wielki Kajman - wyspa na Morzu Karaibskim - przyp. red.) o dokapitalizowaniu PKM DUDA. Nie udało się osiągnąć porozumienia. Nadal szukacie inwestora, który mógłby was finansowo wesprzeć?

    Cały czas szukamy rozwiązań na rynku kapitałowym. Ale jesteśmy spółką publiczną, więc niewiele mogę na ten temat powiedzieć. Prowadzimy jednak rozmowy. Różne rozwiązania są negocjowane.

    Czy któreś z nich jest na takim etapie, że może się niedługo zakończyć podpisaniem  umowy?

    Jeżeli do tego dojdzie, spółka zgodnie z przepisami, poinformuje o tym. Z negocjacjami często jest tak, jak z Cazadorem - długo wydawało się, że się uda, a ostatecznie okazało się, że rozbieżności są zbyt duże. Przewidywanie pozytywnego finału zawsze jest więc ryzykowne.

    Jak pan widzi przyszły rok? Eksperci zapowiadają, że łatwiejszy niż ten, raczej nie będzie.

    Przygotowujemy się do niego., podejmowane przez nas decyzje są ukierunkowane na to, by poprawić wyniki produkcji, i przywrócić trwałą rentowność. W innych segmentach również oszczędzamy i optymalizujemy działalność. Nie spodziewam się, aby w najbliższych 2-3 kwartałach było lepiej. Wręcz przeciwnie, sądzę, że będzie gorzej. Dlatego wprowadzamy jeszcze większą dyscyplinę finansową. Bardzo ważne jest, abyśmy pilnowali naszej sprzedaży od strony bezpieczeństwa. Mamy takie czasy, że pewnie będą kolejne upadłości w branży mięsnej. W tym roku było ich kilka i to na pewno nie koniec. Dla nas istotne jest to, że nie sprzedajemy na własne ryzyko. Mamy partnera - firmę KUKE, która nas ubezpiecza.  Nie ryzykujemy więc własnych pieniędzy, poza koniecznym wkładem, bo ubezpieczenie obejmuje 90% wartości transakcji. W 2013 roku płynność finansowa może być kluczową sprawą, decydującą o tym, kto będzie wygrywał, a nawet kto przetrwa.

    • Tagi:
    • koncern Duda
    • produkcja mięsa
    • rynek trzody chlewnej
    • skup żywca
    Joanna Stańko
    Podobne artykuły
    Newsy

    Ten skup żywca mógł oszukać nawet 200 hodowców. Straty liczone w mln złotych

    June 18, 2025
    Hodowla

    Rosja zwiększa produkcję mięsa

    May 16, 2025
    Newsy

    Likwidacja produkcji mięsa przez Unię Europejską. "To dezinformacja"

    Dec. 14, 2024
    Hodowla

    Niemcy i Czesi produkują coraz mniej mięsa

    Feb. 22, 2024
    Analizy rynkowe

    Wpływ Bożego Narodzenia 2023 na rynek wieprzowiny. Powiało optymizmem

    Nov. 7, 2023
    Analizy rynkowe

    Stabilizacja na rynku trzody chlewnej. Prognozy nie są jednak optymistyczne

    Oct. 23, 2023
    Analizy rynkowe

    Wzrost cen trzody chlewnej

    Nov. 15, 2022
    Analizy rynkowe

    Tuczniki. Wyższe ceny, mniejszy popyt i zapowiadane obniżki

    April 8, 2022
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Aktywny rolnik coraz bliżej? "Nie chcemy nikogo pozbawiać dopłat"
    July 8, 2025
    Zdrowie i dobrostan
    LSD wraca do Europy: potwierdzone ogniska we Włoszech i Francji.
    July 8, 2025
    Ekonomika
    UE zwiększa limity na eksport produktów rolnych
    July 8, 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Rolnicy alarmują: jest 3 ognisko ASF u świń. Tym razem w Wielkopolsce
    July 7, 2025
    Drób
    Kolejne ogniska choroby na fermach. Do wybycia 150 tys. sztuk zwierząt
    July 7, 2025
    Bydło i mleko
    Jeszcze masz czas na złożenie tego wniosku. Ale dodatkowe dni naboru szybko miną
    July 6, 2025
    Hodowla
    Wyznaczą miejsca zakopywania padłych zwierząt w Polsce
    July 4, 2025
    Trzoda chlewna
    Masz świnie? Dzięki temu nie będziesz tracić na przyrostach latem!
    July 3, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności