Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Po ile młode ziemniaki? Wiemy, gdzie najdrożej, a gdzie najtaniej
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
      Rynek bydła. Od jutra zmiany
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Gospodarstwo na wyspie. Pan Alfred krowy wozi barkami [VIDEO]
      Ważna data dla polskich hodowców bydła mlecznego
      To może zagrozić tucznikom - będą wolniej przyrastać i generować straty
      Kluczowa informacja w sprawie ceł. To będzie wpływać na ceny tuczników.
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
      Plantatorzy rzepaku mają spore wątpliwości. Ekspert pomaga je rozwiać
      Poznańska Hodowla Roślin świętowała - 100-lecie firmy i Dzień Pola [ZDJĘCIA]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy mogą starać się nie tylko o dopłaty bezpośrednie. Ten nabór wciąż trwa
      Ostatni dzwonek na złożenie tego wniosku. ARiMR przypomina
      Nowe cła na rosyjskie i białoruskie produkty rolne oraz nawozy
      Wiadomo już, o ile może wzrosnąć składka zdrowotna dla rolników w roku 2026
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podlewaj tym tuje raz w tygodniu. Nabiorą koloru i przestaną gubić igły
      Tworzy klimat dzikiej łąki. Urośnie na każdym podłożu przy minimalnej uwadze
      “Azjatycka lawenda”. Lubi półcień i kwitnie aż do września
      Wygląda jak chmary motyli. Będzie ozdobą ogrodu przez kilka miesięcy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
  • Wieści Rolnicze
  • Likwidacja produkcji mięsa przez Unię Europejską. "To dezinformacja"

Likwidacja produkcji mięsa przez Unię Europejską. "To dezinformacja"

Newsy Dec. 14, 2024, 8:33 p.m. Aktualizacja: Dec. 14, 2024, 8:58 p.m.
Pojawiła się nowa publikacja, która dotyka tematu debaty medialnej o rolnictwie
Pojawiła się nowa publikacja, która dotyka tematu debaty medialnej o rolnictwie
Niemiecki spisek przeciwko polskiemu rolnictwu, likwidacja produkcji mięsa przez Unię Europejską czy obowiązek zmniejszenia zużycia pestycydów o 50% do 2030 roku to jedne z najczęściej pojawiających się dezinformacji według Pauliny Sobiesiak-Penszko i Katarzyny Banul-Wójcikowskiej, autorek publikacji "Wielkie nieporozumienie. Narracje o rolnikach, rolnictwie i bezpieczeństwie" wydanej w ostatnim czasie przez Instytut Spraw Publicznych.
Spis treści:

    Zgodnie z tym monitoringiem "rozbieżność między narracjami i wyobrażeniami dotyczącymi rolnictwa, rolników, żywności oraz bezpieczeństwa żywnościowego a konsensusem naukowym oraz faktami o funkcjonowaniu współczesnego systemu produkcji żywności jest alarmująca". 

    "Jeśli dodać do tego instrumentalne wykorzystanie rolnictwa i rolników w politycznych dyskusjach i sporach oraz brak głosu obywatelskiego w dyskusji o żywności, przyszłość tego sektora, jego pracowników i nas wszystkich jako konsumentów nie jawi się zbyt optymistycznie" - czytamy we wstępie do publikacji. 

    Brakuje pytań o związki między sposobem produkcji żywności a jej jakością

    Autorki publikacji twierdzą, że konsumenci pozostają zakładnikami wyobrażeń i mitów o rolnikach, rolnictwie i bezpieczeństwie żywnościowym, które nie przystają ani do rzeczywistości, ani do wyzwań, przed którymi stoją. Dalej piszą, że opinia publiczna karmiona jest opowieściami o rolnictwie chroniącym i stojącym na straży przyrody oraz zdrowym jedzeniu, które trafia na nasze stoły. Wyjaśniają, że "w świecie, w którym każdy z nas marnuje rocznie ponad 100 kilogramów żywności, w opowieściach wciąż utożsamiamy bezpieczeństwo żywnościowe z ilością, a nie jakością żywności. Media podejmują dyskusje o żywności, dietach, zdrowiu bez stawiania podstawowych pytań o związki między sposobem produkcji żywności a jej jakością i zdrowiem publicznym".

    "Nasz język nie nadąża za tym, co wydarzyło się w rolnictwie i w sektorze produkcji żywności w ostatnich dekadach (modernizacja i intensyfikacja rolnictwa, rozwój i konsolidacja rynku spożywczego, degradacja roli rolnika w łańcuchu wartości, zmiana klimatu i zanik bioróżnorodności, rozwój hodowli przemysłowej)" - komentują autorki. 

    Zgodnie publikacją "Wielkie nieporozumienie. Narracje o rolnikach, rolnictwie i bezpieczeństwie" społeczeństwo nie zwraca uwagi koszty środowiskowe i społeczne intensywnego modelu produkcji żywności – zużycia i zanieczyszczenia wody, wylesiania, utraty różnorodności biologicznej i emisji gazów cieplarnianych. 

    "Nie reagujemy na problem coraz większej koncentracji w sektorze rolno-spożywczym, na którym tracą zarówno rolnicy, jak i konsumenci. Nie zadajemy wreszcie fundamentalnych pytań o wizję i przyszłość rolnictwa w coraz bardziej zdegradowanym środowisku i mniej bezpiecznym świecie. Nie łączymy faktów, reagując na kryzysy w rolnictwie, ale nie próbując ich rozwiązywać u źródła. Jesteśmy technooptymistami, szukającymi ratunku w innowacjach, pomijając najtańsze rozwiązania oparte na przyrodzie" - czytamy we wstępie do publikacji. 

    Będzie zwiększona kwota pomocy de minimis dla rolników. O ile?

    Nieprawdziwe informacje o rolnictwie

     Z jakimi najczęściej dezinformacjami spotyka się opinia publiczna?
    •       obowiązkowe ugorowanie 4% użytków rolnych,
    •       zalewanie pól uprawnych w ramach prawa o odbudowie przyrody,
    •       obowiązek zmniejszenia zużycia pestycydów o 50% do 2030 roku,
    •       likwidacja produkcji mięsa przez Unię Europejską,
    •       niemiecki spisek przeciwko polskiemu rolnictwu.

    "Jesteśmy uprzedzeni: te same praktyki rolne propagowane przez biznes są opisywane jako innowacyjne i zrównoważone, a rekomendowane i dotowane przez Europejski Zielony Ład często budzą dystans i kontrowersje. Nasz język nie oddaje zróżnicowania rolnictwa. Mały, średni, wielkoobszarowy rolnik, hodowca zwierząt futerkowych – ich wszystkich nazywamy po prostu rolnikami, w konsekwencji zamazując różnice w sytuacji i interesach tych grup" - stwierdzają Paulina Sobiesiak-Penszko i Katarzyna Banul-Wójcikowska, autorki publikacji "Wielkie nieporozumienie. Narracje o rolnikach, rolnictwie i bezpieczeństwie". 

    W monitoringu możemy jednak znaleźć również wniosek dotyczący tego, że w postrzeganiu rolnictwa zyskuje przewagę coraz bardziej nie ilość, ale jakość żywności i nie globalny, lecz lokalny wymiar rolnictwa i produkcji żywności. 

    "Uświadamiamy sobie lepiej, że to nie międzynarodowe korporacje, ale rolnictwo i rolnicy są fundamentem naszego bezpieczeństwa. To jakość żywności powinna być przede wszystkim propagowana i wspierana przez władze publiczne wszystkich szczebli. Ona również może stać się fundamentem siły i przewagi konkurencyjnej polskiego rolnictwa" - czytamy we wstępie do publikacji.  

    Czego brakuje w debacie medialnej w kontekście rolnictwa?

    Są tematy, których szczególnie, według autorek publikacji, brakuje w debacie medialnej o rolnictwie. Sa to:

    •       różnorodna struktura polskiego rolnictwa,
    •       negatywny wpływ rolnictwa na środowisko i klimat,
    •       wpływ zmiany klimatu na rolnictwo,
    •       dbanie o środowisko (usługi ekosystemowe) i klimat jako część
    •       budowania bezpieczeństwa żywnościowego,
    •       dominacja koncernów spożywczych nad rolnikami,
    •       rola konsumentów i jakość żywności,
    •       powiązanie jakości żywności ze sposobem jej produkcji, praktykami rolniczymi oraz zdrowiem publicznym.

    Rozwiązaniem kryzysu zdrowotnego i zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego można szukać, według autorek monitoringu inwestując w lokalne zrównoważone uprawy oraz rozwijając krótkie łańcuchy dostaw. 

    "Lokalne polityki żywnościowe mogą pomóc w przywróceniu równowagi na rynku spożywczym i zmniejszeniu zależności od globalnych i podatnych na kryzysy łańcuchów dostaw. A przyroda może stać się naszym kluczowym sprzymierzeńcem w radzeniu sobie z nasilającymi się ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi. (…) Nadszedł czas, by w Polsce rozpocząć poważną debatę na temat żywności, uwzględniając jej jakość, sposób produkcji oraz długofalowy wpływ na zdrowie i środowisko" - dodają autorki "Wielkiego nieporozumienia". 

    Na przekór dużym sieciom handlowym. Towar do ich sklepów w Warszawie przywożą rolnicy:

     

     

     

    Źródło: Instytut Spraw Publicznych
    • Tagi:
    • rolnictwo
    • środowisko
    • produkcja mięsa
    • dezinformacja medialna
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Na co rolnicy wydają pieniądze z dopłat bezpośrednich? Zbadano setki gospodarstw

    June 12, 2025
    Prawo i finanse

    Ostatnie dni na wnioski o dopłaty bezpośrednie za 2025

    June 11, 2025
    Artykuł partnera Uprawy

    VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025. To największe wydarzenie rolnicze

    May 28, 2025
    Pomoc unijna

    Ważą się losy unijnych dopłat dla rolników. "To oznaczałoby koniec WPR"

    May 28, 2025
    Newsy

    BIO_REACTION - smak przyszłości prosto z regeneratywnej ziemi

    May 28, 2025
    Uprawy

    Alarm suszowy w Europie: maj 2025 przynosi rekordowe niedobory wody w rolnictwie

    May 28, 2025
    Uprawy

    BIO_REACTION – przestrzeń, która regeneruje rolnictwo i buduje przyszłość

    May 26, 2025
    Newsy

    W 2024 roku straciliśmy obszar lasów wielkości Panamy. Winne nie tylko rolnictwo

    May 23, 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Gospodarstwo na wyspie. Pan Alfred krowy wozi barkami [VIDEO]
    June 15, 2025
    Inne uprawy
    Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
    June 15, 2025
    Pomoc unijna
    Rolnicy mogą starać się nie tylko o dopłaty bezpośrednie. Ten nabór wciąż trwa
    June 15, 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Tragiczny wypadek z udziałem ciągnika. Nie żyją dwie osoby
    June 15, 2025
    Newsy
    355 wystawców z 8 krajów na Opolagra 2025
    June 13, 2025
    Newsy
    Rolnictwo regeneratywne. Jakie korzyści dla rolnika?
    June 13, 2025
    Newsy
    Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025 z pokazami, poletkami i wystawcami [ZDJĘCIA]
    June 13, 2025
    Newsy
    Wiadomo, kiedy pogoda znów się popsuje. Oto najnowsza prognoza
    June 12, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy