Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kto zaskoczył, kto zawiódł? Tak wyglądają plony wczesnej kukurydzy na kiszonkę 2025
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
      Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
      Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany
      Ważne zmiany dla właścicieli działek. Nowe terminy dotyczące "wuzetek"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dlaczego krowa nie powinna być tłusta?

Dlaczego krowa nie powinna być tłusta?

Hodowla - Bydło i mleko 29 marca 2019 12:03 abi Aktualizacja: 29 marca 2019 12:32
Dlaczego krowa nie powinna być tłusta?
Źródło: Kara - stock.adobe.com
Zbyt obfite żywienie w końcówce ciąży ma wpływ na większy wzrost płodu, co skutkuje trudniejszym porodem. Krowa tłusta jest mniej sprawna fizycznie.
Spis treści:

    Zbyt obfite żywienie w końcówce ciąży ma wpływ na większy wzrost płodu, co skutkuje trudniejszym porodem. Krowa tłusta jest mniej sprawna fizycznie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Okres zasuszeniowy u krów stanowi przynosi największe straty wśród krów dojnych. Głównym problemem jest, niestety, nadal błędne myślenie hodowców, że jest to czas, w którym krowy powinny odpocząć.

    - A faktycznie powinny przygotować się do kolejnej ciężkiej laktacji, szczególnie jeśli dana krowa potrafi dać nawet 60 kg mleka na dzień. Najbardziej polecane jest zasuszenie jednorazowe, czyli nagła zmiana składu na stole paszowym – uważa Kamil Olender, lekarz weterynarii prywatnej praktyki.

    Zaznacza, że powinno się zmienić dawkę, obcinając ilość paszy oraz kiszonki z kukurydzy i zwiększając słomę, i kiszonkę z traw.

    - Dokładniejsze dawki trzeba przedyskutować z żywieniowcem – radzi.

    Dodaje, że okres zasuszeniowy ma spowodować u krowy powrót do prawidłowej flory żwaczowej, pozwalając  zregenerować ścianę żwacza.

    - Dlatego włókno powinno być o około 10 % więcej w dawce żywieniowej niż w okresie laktacji – uważa lekarz weterynarii.

    Podkreśla, że hodowca musi pamiętać, że ma to na celu doprowadzić do odbudowy oraz przygotowania do wzmożonej pracy w czasie spożywania większej ilości pasz. Krowy pobierają jej o połowę więcej w laktacji niż w zasuszeniu.

    ZOBACZ TAKŻE: Żywienie bydła mlecznego - specjaliści rozwiewali wątpliwości [ZDJĘCIA]

    Coraz większym problemem jest zbyt krótki czas zasuszenia u krów, u których poziom komórek somatycznych stanowi 200 tys. i więcej. Ze względu na to, że czas 45 dni nie zawsze jest wystarczający, by doleczyć lub podleczyć takie zwierzęta, dlatego watro zrobić zasuszenie przez około 60 dni z antybiotykiem dłużej działającym.

    - W zasuszeniu warto również zadbać o prawidłowe zabezpieczenie zwierząt w witaminy i minerały szczególnie A i E, selen, cynk. Jest to ważne ze względu na odpowiednie zdrowie i regenerację tkanek - uważa specjalista. 

    Bardzo istotnym aspektem jest nieprzekondycjonowanie krowy (BCS 3-3,5 ), gdyż bardzo często krowa zasuszana jest w kondycji 4,5-5. Dlaczego kondycja jest taka ważna?

    - Zbyt obfite żywienie w końcówce ciąży ma wpływ na większy wzrost płodu, co skutkuje trudniejszym porodem. Krowa tłusta jest mniej sprawna fizycznie - to znaczy jej mięśnie gorzej działają, zarówno te potrzebne do wycielenia, jak również mięśnie „trzymające na miejscu” trawieniec (problem przemieszczenia trawieńca) – wyjaśnia Kamil Olender.

    Dodaje, że krowa tłusta mniej je przed wycieleniem i po wycieleniu. Tym samym jest bardziej narażona również na niedobory mineralne (szczególnie ważny magnez potrzebny do prawidłowej pracy mięśni). Taka sztuka jest także narażona na schorzenia wątroby (wiąże to się z niższą produkcją, ale też gorszym rozrodem i zdrowiem ogólnym). 

    Największym problemem jest jednak prawidłowe pobieranie paszy przez te zwierzęta.

     - Nadal największą bolączką jest rozkarmianie krowy po porodzie i pobieranie przez nią coraz większych ilości pasz. Niestety, krowy po porodzie narażone są bardzo często na stresy środowiskowe i często wypychane są przez inne koleżanki, co powoduje w rezultacie zbyt małe pobranie pokarmu i wpadanie w choroby metaboliczne, a nawet przemieszczenie trawieńca ( szczególnie u krów w 3-4 laktacji ) – wyjaśnia. 

    Kamil Olender uważa, że najbezpieczniejszym sposobem będzie żywienie krów tymi samymi składnikami, ale w różnym składzie ilościowym. Dzięki temu będą miały szansę bezpiecznie przejść przez okres zasuszenia i nie będą borykać się problemem ilości bakterii i pierwotniaków.

    Istotnym czynnikiem jest również obserwacja wyników badan mleka. Szczególnie chodzi o stosunek białka i tłuszczu, poziom LKT oraz poziom mocznika, który powinien wynosić 150-250 mg/l.

    - Na te wyniki wpływa odpowiednio ustawione żywienie i jeśli nie jest ono prawidłowo prowadzone w zasuszeniu, należy się jemu przyjrzeć kolejny raz i odpowiednio je zmodyfikować - radzi.

    ZOBACZ TAKŻE: MRiRW zapowiada więcej etatów w Inspekcji Weterynaryjnej

    • Tagi:
    • krowy mleczne
    • komórki somatyczne
    • bydło
    abi
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Katastrofa na rynku bydła

    13 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”

    12 listopada 2025
    Hodowla

    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę

    7 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?

    3 listopada 2025
    Newsy

    "Szczególny niepokój". Rolnicy alarmują o "nietypowej sytuacji"

    29 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny bydła spadają. Co wpływa na obniżki na rynku?

    26 października 2025
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    21 października 2025
    Sylwetki

    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową

    19 października 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Katastrofa na rynku bydła
    13 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
    13 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Bruksela tnie dopłaty. Polscy hodowcy bydła alarmują. Wydano pilny apel
    11 listopada 2025
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nietypowy pomysł uratował gospodarstwo. Nowy biznes był strzałem w dziesiątkę
    7 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności