Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
      8400 hektarów dla rolników i państwowych spółek. Procedury w KOWR już trwają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ciężka i spokojna - idealna mamka krowa

Ciężka i spokojna - idealna mamka krowa

Hodowla - Bydło i mleko 25 czerwca 2014 05:15 Ksenia Pięta Aktualizacja: 7 października 2015 12:23
Ciężka i spokojna - idealna mamka krowa
Źródło: fot. A. Przespolewska
Krowy mamki powinny być wykorzystywane jako nosicielki zarodków najlepszych genetycznie krów, aby zwiększyć postęp hodowlany. W praktyce są inseminowane i wychowują własne cielęta.
Spis treści:

    Krowy mamki powinny być wykorzystywane jako nosicielki zarodków najlepszych genetycznie krów, aby zwiększyć postęp hodowlany. W praktyce są inseminowane i wychowują własne cielęta.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Krowy mamki to zwierzęta ras mięsnych, często pochodzące z krzyżówek z rasami mięsnymi. Utrzymywane są w gospodarstwie jako materiał do rozrodu i wychowu cieląt do około 6 - 9 miesiąca życia. Ich mleko stanowi wyłącznie pokarm dla potomstwa. Krowy nie są dojone. - Ja wybrałem rasę Charolaise, bo jest bardzo spokojna. Nie krzyżuję zwierząt, uważam, że nie ma takiej potrzeby. Moje krowy są opiekuńcze i łagodne. Sprawdzają się w roli matek. Jeśli są najedzone, to nic ich nie interesuje - śmieje się Artur Bernatowicz, hodowca krów mięsnych z Marcinowiczek (powiat świdnicki) na Dolnym Śląsku. – Hoduję bydło jako zarodowe. Wszystkie jałówki zostają w stadzie, a samce są sprzedawane – na tę chwilę 3-4 rocznie. Są to przyszli ojcowie. Wiem, że się sprawdzają, bo ludzie do mnie wracają. Jeśli stado się powiększy, na pewno będę też oferował bydło opasowe – tłumaczy gospodarz.

    Oprócz inseminacji, nie stosuje żadnych metod biotechnologicznych. - Nie korzystam z embriotransferu (zapłodnienie in vitro i przeniesienie zarodka do organizmu mamki - przyp. red.), bo nie mam takiej możliwości. Ten zabieg jest bardzo drogi. Mam swoje dobre jałówki i inwestuję w najlepsze nasienie. Widzę efekty w postaci przyrostów. Moja największa krowa waży 1 tonę - opowiada hodowca. Gospodarz nie przenosi zarodków od najlepszych krów. Uważa, że jego samice są na podobnym poziomie i, co najważniejsze, dają dobre cielęta. Jego krowy są matkami swoich dzieci, a nie cudzych.

    Hodowca z Marcinowiczek nie wybiera jednej dobrej krowy na dawczynię, tylko wiele jałówek, które stanowią stado podstawowe. - Podstawą selekcji na krowy mamki są wycielenia i dobre przyrosty. U mnie okres międzyurodzeniowy wynosi nie więcej niż 365 dni. Nie stosuję nasienia seksowanego. Raz próbowałem, ale nie udało się zapłodnić ani jednej krowy. Stawiam więc na los - mówi Artur Bernatowicz.

    Rolnik podkreśla, że z 30 sztuk bydła (jałówki i krowy), które obecnie posiada, nie da się utrzymać. Ma 70 ha pola i to przynosi konkretne pieniądze. - Cały czas powiększam stado. Za rok planuję mieć 30 mamek, a w przyszłości chcę dojść do setki – opowiada rolnik. - Pierwsze krowy kupiłem w Polsce. Od hodowcy z Dolnego Śląska. Mam tylko czystą rasę Charolaise, po najlepszych francuskich buhajach. Zrobiłem kurs i sam je inseminuję. Wybieram nasienie z zagranicznych katalogów i odpowiednie firmy handlowe mi je sprowadzają - dodaje. Uważa, że nie wolno kryć swoimi buhajami, aby nie mieć zbyt wysokiego inbredu (pokrewieństwa).

    W zależności od pory roku, w której występują wycielenia, poszczególne fazy ciąży i laktacji przypadają na sezon zimowy lub pastwiskowy. Najlepiej zsynchronizować ocielenia tak, aby przypadały na czas bezpośrednio przed sezonem pastwiskowym, w którym powstają warunki do taniej paszy na użytkach trwałych. Przez większą część roku mamki żywi się paszami objętościowymi - Moje bydło jest karmione wyłącznie paszą objętościową. Latem na pastwisku, zimą dostaje słomę, sianokiszonkę i wysłodki buraczane. Krowy nie mają określonego limitu dawki pokarmowej, jedzą do woli. Paszy mam od groma, ze względu na to, że oprócz mnie nikt w gminie nie prowadzi hodowli bydła. Sąsiedzi przychodzą i proszą, żeby im łąki wykosić - mówi hodowca.

    Aby móc zająć się chowem lub hodowlą bydła mięsnego, trzeba mieć dostęp do minimum 10 ha łąk wokół gospodarstwa. Krowy potrzebują dużo miejsca na wypas. Resztę można przeznaczyć na sianokiszonkę do karmienia zimowego. Krowy mogą produkować wtedy dużo mleka, a małe korzystać również z zielonki. Podczas skarmiania należy zwrócić uwagę na dobrą jakość podawanej paszy w czasie rozrodu, można nawet dodać niewielką ilość paszy treściwej. Pasze gorszej jakości warto zostawić na okres zasuszania, gdy krowa ma najmniejsze wymagania żywieniowe. Ważną rzeczą jest dodatek minerałów - mikro i makroelementów, a w okresie okołoporodowym podawanie witaminy A (40.000 j.m./dzień). Mieszanki mineralne muszą zawierać odpowiedni poziom soli pastewnej, gdyż jej niedobór powoduje zjadanie przez zwierzęta kurzu, picie moczu i oblizywanie różnych przedmiotów. W czasie trwania sezonu pastwiskowego należy uzupełniać magnez, aby zapobiec chorobie zwanej tężyczką pastwiskową. Poziom żywienia krów mamek zależy ściśle od ich stanu fizjologicznego, kondycji i terminu wycielenia.

    Charolaise świetnie sprawdza się w roli matek. Pomimo dużej masy urodzeniowej cieląt, zwierzęta tej rasy nie mają problemów z ciężkimi porodami, chociaż przylgnęła do nich taka etykietka. Cielęta pana Artura przy urodzeniu mają średnio 45 kg. Z ich zdrowotnością nie ma najmniejszych problemów. Mieszkając na zewnątrz są zahartowane, do dyspozycji mają wiatę i pastwisko. Hodowca z Marcinowiczek długo zastanawiał się, kiedy po raz ostatni był u niego weterynarz - 3 lata temu. - Bydło tej rasy nie ma wymagań, jeśli chodzi o oborę, byleby śnieg im nie padał na grzbiet - opowiada Artur Bernatowicz. – Kiedyś zwierzęta uciekły. Nie poszły w pola, bo były za ciężkie i by się zagrzebały. Szły więc grzecznie ulicą - gęsiego. Gdy leśniczy zajechał im drogę samochodem - zawróciły spokojnie do domu.

    Hodowca uważa, że rasa, którą wybrał, jest w porównaniu do innych krów mięsnych, najłatwiejsza w obsłudze. - Polecam tę rasę pod względem walorów użytkowych i behawioralnych. Jak w każdym stadzie i tu dominuje najsilniejsza krowa. Dlatego usuwam rogi i selekcjonuję pod względem bezrożności, bo podczas walk potrafią zrobić sobie krzywdę. Tracą wtedy zaufanie do siebie nawzajem i wzrasta napięcie w stadzie - tłumaczy rolnik.

    • Tagi:
    • inseminacja
    • najlepsze genetycznie krowy
    • krowy mamki
    • wychowywanie cieląt
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie

    25 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Dobrostan zwierząt. Tysiące decyzji odmownych!

    7 listopada 2024
    Trzoda chlewna

    Laktacja u maciory - to powinieneś wiedzieć!

    12 lutego 2020
    Trzoda chlewna

    Laktacja u maciory - na co zwracać uwagę?

    24 stycznia 2020
    Trzoda chlewna

    Maciora w ciąży - część II

    11 września 2019
    Trzoda chlewna

    Co warto wiedzieć o inseminacji?

    13 czerwca 2019
    Bydło i mleko

    Polskie krowy w niebezpieczeństwie?

    2 lutego 2019
    Sylwetki

    Nowiccy: rasy limousine i salers to dobre połączenie [ZDJĘCIA]

    24 września 2018
    Warto wiedzieć
    Technika
    Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
    21 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
    21 grudnia 2025
    Zboża
    Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
    21 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Drób
    Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
    18 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności