Bartłomiej i Mirosław Matusiakowie - właściciele nowoczesnej fermy drobiu
Podstawą zapobiegania chorobom w fermie jest program bioasekuracji, na który składa się czyszczenie i odkażanie fermy przed rozpoczęciem każdego cyklu produkcyjnego.
W gospodarstwie jest to forma zapobiegania „przenikaniu” czynników chorobotwórczych ze środowiska otaczającego fermę (głównie bakterii), a tym samym eksplozji chorób w stadzie ptaków. Mikroorganizmy chorobotwórcze ze środowiska zewnętrznego mogą być wprowadzane wieloma drogami na teren fermy.
- Dla nas najbardziej uciążliwe są choroby układu oddechowego oraz stany podbiegunowe i biegunki wywoływane m.in. przez bakterie beztlenowe, co znacząco może wpłynąć na wynik ekonomiczny odchowu. Staramy się zapobiegać takim chorobom jak kokcydioza i puloroza, które bardzo często atakują zarodki, klujące się pisklęta oraz młode kurczęta. Ważne jest częste mycie podłogi oraz właściwa wentylacja pomieszczeń tak by unikać zakażenia – mówi M. Matusiak.