Ochrona przed ASF - bioasekuracja dla zdrowia zwierząt i wydajnej produkcji FILM
Jak przenoszone są choroby trzody chlewnej? M.in. poprzez:
- zakażoną świnię z objawami klinicznymi lub zwierzę, u którego następuje dopiero inkubacja choroby lub odpornych nosicieli,
- wprowadzenie nowych loszek remontowych i knurów do stada,
- zakupione nasienie,
- inne zwierzęta gospodarskie, insekty, zwierzęta domowe, ptaki i dzikie zwierzęta,
- ubrania i obuwie pracowników lub gości przemieszczających się z jednej fermy na drugą,
- pracowników, którzy nie przestrzegają zasad bioasekuracji na fermie,
- pracownika lub gościa, który miał ostatnio bezpośredni kontakt z innymi świniami,
- zakażoną paszę, wodę, ściółkę i glebę,
- kontakt ze szczątkami padłych zwierząt,
- zakażony sprzęt i pojazdy używane na fermie,
- zakażony sprzęt weterynaryjny,
- jakikolwiek sprzęt, który miał kontakt ze zwierzętami z innej fermy,
- zakażone zewnętrzne pojazdy służące do wywozu padliny, przewożenia zwierząt do rzeźni lub warchlaków,
- ciężarówki i kierowców dostarczających paszę, na których osadzają się pyły przenoszone przez wiatr,
- materiały eksploatacyjne wwożone na fermę.