GUS: Cena za żywiec niższa o 12%, a mleko o 9%
Spadły ceny żywca, drobiu i mleka.
Główny Urząd Statystyczny 18 grudnia opublikował dane dotyczące cen na rynku rolnym. Jak podaje, w lipcu 2015 r. ceny żywca wieprzowego w skupie wyniosły 3,87 zł/kg i były niższe o 11,7% w porównaniu z poprzednim miesiącem i o 12,3% w stosunku do listopada 2014 r.
Ceny żywca wieprzowego na targowiskach wyniosły 4,48 zł/kg, tj. były niższe o 4,3 % niż w październiku 2015 r. i o 4,7% niż przed rokiem. Za prosię na chów płacono na targowiskach 145,88 zł/szt., tj. mniej o 3,2% niż przed miesiącem i 8,2% niż przed rokiem.
W listopadzie 2015 r. znacząco pogorszyła się relacja cen skupu żywca wieprzowego do targowiskowych cen żyta (6,5 wobec 7,3 w październiku br.), a także relacja cen skupu żywca wieprzowego do targowiskowych cen jęczmienia (odpowiednio 5,5 wobec 6,2).
Ceny skupu żywca wołowego wzrosły średnio do poziomu 6,11 zł/kg, tj. o 3,4% w stosunku do października btego roku i o 8,1% w skali roku. Ceny żywca wołowego na targowiskach wyniosły 6,46 zł/kg i były niższe w stosunku do poprzedniego miesiąca o 0,8%, ale wyższe w ujęciu rocznym o 3,2 %.
W listopadzie za drób rzeźny w skupie średnio płacono 3,86 zł kg. Cena obniżyła się w porównaniu z poprzednim miesiącem o 3,1% i o 4,1% w skali roku.
Spadła także cena mleka. Za 1 hl mleka w listopadzie 2015 r. płacono w skupie 113,20 zł, tj. o 1% więcej niż przed miesiącem, ale o 9,1% mniej niż przed rokiem. Zdaniem Jakuba Olipra, ekonomisty z Credit Agricole wzrost w ujęciu miesięcznym wynika z czynników sezonowych. - W najbliższych miesiącach najprawdopodobniej dojdzie do odwrócenia tego trendu. Biorąc pod uwagę sytuację popytowo-podażową na globalnym rynku mleka prognozujemy, że trwały wzrost jego ceny nastąpi nie wcześniej niż w drugiej połowie 2016 r. - komentuje.