Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
      Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Spółki wodne czekają duże zmiany. Resort infrastruktury zapowiada nowe regulacje
      Zaliczki z ARiMR nie przyszły? Oto, kiedy rolnik nie dostanie pieniędzy
      PIORiN z Funduszami Europejskimi. Kto na tym skorzysta? Rolnik?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
      Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
      Kwitnie aż do stycznia. Krzew, który musisz mieć w ogrodzie, zanim spadnie śnieg
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Gdzie trafia polska wołowina? Czy rynki zbytu będą się poszerzać?

Gdzie trafia polska wołowina? Czy rynki zbytu będą się poszerzać?

Prawo i finanse - Ekonomika 18 stycznia 2023 09:25 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 18 stycznia 2023 10:53
Gdzie trafia polska wołowina? Czy rynki zbytu będą się poszerzać?
Źródło: Adobe Stock
Te pytania zadaliśmy Jackowi Zarzeckiemu, prezesowi PZHiPBM.
Spis treści:

    O możliwościach eksportowych polskiej wołowiny, sprzedanym wolumenie oraz wzroście spożycia tego mięsa w Polsce ​rozmawiamy z Jackiem Zarzeckim, prezesem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak produkować dobrej jakości wołowinę?

    Dobrej jakości wołowina pochodzi z ras mięsnych. Uważam, że jako Polska nie mamy się czego wstydzić, jeśli chodzi o jakość mięsa wołowego. Doceniają ją przecież za granicą. Jesteśmy znaczącym producentem wołowiny, szóstym producentem w Europie, zaraz po Irlandii. Jeszcze dwa, trzy lata temu zarzucano nam: „ok, jesteście duzi, dużo produkujecie, ale konkurujecie na rynkach tylko niższą ceną od ceny średnich cen europejskich”. I nagle okazało się 2 lata temu, że nie konkurujemy niską ceną, bo ceny mięsa wołowego w Polsce dzisiaj odznaczają się najwyższym wzrostem w Unii Europejskiej. Dziś konkurujemy także jakością i powtarzalnością.

    Gdzie przede wszystkim trafia polska wołowina?

    Jednym z naszych głównych odbiorców jest Izrael, który mocno przykłada do uwagę do tego, w jaki sposób są hodowane zwierzęta. Przykładem innego bardzo wymagającego rynku jest Japonia . Jeszcze kilka lat temu wiele osób wątpiło w to, że Polska wołowina może być wołowiną, która będzie cieszyła się dużą popularnością w Japonii. A nagle się okazało, że po czterech latach działań organizacji rolniczych, producenckich i przetwórczych Japonia zaczęła od nas kupować mięso wołowe. Podejmowane są działania w kierunku zdobycia także rynku wietnamskiego. Jak to się odbywa. Za każdym razem przyjeżdżają służby weterynaryjne z danego państwa, które oglądają zakłady mięsne, gdzie ma miejsce przetwórstwo wołowiny oraz gospodarstwo rolne, w których utrzymywane jest bydło.

    Ile rocznie eksportujemy?

    W 2021 roku sprzedaliśmy za granicę ponad 350 000 ton wołowiny, co stanowi 70% krajowej produkcji. Bardzo mnie cieszy, że spożycie mięsa wołowego w naszym kraju rośnie. Ten wzrost jest znaczący. Sześć czy siedem lat temu statystyczny Kowalski zjadą niecałe pół kilograma wołowiny, a teraz jest tu ponad czterej kilogramy. Myślę, że Polacy na nowo odkryli wołowinę. Zresztą widać, jak zmieniło się menu w restauracjach, gdzie można z łatwością zamówić burgery czy steki. Potężne zainteresowanie wołowiną widzimy także na targach czy wystawach.

    Brakuje nam jeszcze troszeczkę do Francuzów, gdzie spożycie wynosi wołowiny 24 kg na obywatela rocznie czy do Niemców, którzy zjadają po kilkanaście kilogramów tego gatunku mięsa. Dogonimy ich kiedyś?

    Mam nadzieję, że tak. Do tego potrzeba czasu, ale też nie ma co ukrywać, że wołowina jest tym mięsem premium, który konsument uważa za produkt trudny do przygotowania. Dlatego rolą organizacji takich, jak moja, jest pokazanie, że przyrządzenie pysznych dań z wołowiny jest możliwe.

    Sprawdź aktualne ceny żywca wołowego

    • Tagi:
    • Jacek Zarzecki
    • bydło mięsne
    • polski związek hodowców i producentów bydła mięsnego
    • wołowina
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%

    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie

    24 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur

    20 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?

    19 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Katastrofa na rynku bydła

    13 listopada 2025
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    21 października 2025
    Bydło i mleko

    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie

    15 października 2025
    Bydło i mleko

    Wartość ekspotru tego mięsa wzrosła o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?

    7 października 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    500 hektarów trafi w ręce rolników. KOWR ujawnia, gdzie i kiedy
    15 grudnia 2025
    Newsy
    Znaleziono kolejne zakażone dziki. W poszukiwaniu trucheł bierze udział prawie 130 osób
    15 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Ostatni dzwonek, aby dostać 300 tys. zł z ARiMR
    15 grudnia 2025
    Najnowsze
    Pomoc unijna
    Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
    15 grudnia 2025
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Rząd chce zakazać sprzedaży tych działek. Chodzi o kolejne 10 lat
    15 grudnia 2025
    Ekonomika
    Za takie działania nie będzie litości. Kary dla rolników od kilkuset do kilkudziesięciu tysięcy
    15 grudnia 2025
    Inne uprawy
    UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
    14 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności