Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
      Zimowy sen anturium to mit? Pamiętaj o tym na przełomie listopada i grudnia
      Raz na dwa tygodnie pamiętaj o "czarnej wodzie" dla grudnika. Zachwyci na święta
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Gdzie trafia polska wołowina? Czy rynki zbytu będą się poszerzać?

Gdzie trafia polska wołowina? Czy rynki zbytu będą się poszerzać?

Prawo i finanse - Ekonomika 18 stycznia 2023 09:25 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 18 stycznia 2023 10:53
Gdzie trafia polska wołowina? Czy rynki zbytu będą się poszerzać?
Źródło: Adobe Stock
Te pytania zadaliśmy Jackowi Zarzeckiemu, prezesowi PZHiPBM.
Spis treści:

    O możliwościach eksportowych polskiej wołowiny, sprzedanym wolumenie oraz wzroście spożycia tego mięsa w Polsce ​rozmawiamy z Jackiem Zarzeckim, prezesem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak produkować dobrej jakości wołowinę?

    Dobrej jakości wołowina pochodzi z ras mięsnych. Uważam, że jako Polska nie mamy się czego wstydzić, jeśli chodzi o jakość mięsa wołowego. Doceniają ją przecież za granicą. Jesteśmy znaczącym producentem wołowiny, szóstym producentem w Europie, zaraz po Irlandii. Jeszcze dwa, trzy lata temu zarzucano nam: „ok, jesteście duzi, dużo produkujecie, ale konkurujecie na rynkach tylko niższą ceną od ceny średnich cen europejskich”. I nagle okazało się 2 lata temu, że nie konkurujemy niską ceną, bo ceny mięsa wołowego w Polsce dzisiaj odznaczają się najwyższym wzrostem w Unii Europejskiej. Dziś konkurujemy także jakością i powtarzalnością.

    Gdzie przede wszystkim trafia polska wołowina?

    Jednym z naszych głównych odbiorców jest Izrael, który mocno przykłada do uwagę do tego, w jaki sposób są hodowane zwierzęta. Przykładem innego bardzo wymagającego rynku jest Japonia . Jeszcze kilka lat temu wiele osób wątpiło w to, że Polska wołowina może być wołowiną, która będzie cieszyła się dużą popularnością w Japonii. A nagle się okazało, że po czterech latach działań organizacji rolniczych, producenckich i przetwórczych Japonia zaczęła od nas kupować mięso wołowe. Podejmowane są działania w kierunku zdobycia także rynku wietnamskiego. Jak to się odbywa. Za każdym razem przyjeżdżają służby weterynaryjne z danego państwa, które oglądają zakłady mięsne, gdzie ma miejsce przetwórstwo wołowiny oraz gospodarstwo rolne, w których utrzymywane jest bydło.

    Ile rocznie eksportujemy?

    W 2021 roku sprzedaliśmy za granicę ponad 350 000 ton wołowiny, co stanowi 70% krajowej produkcji. Bardzo mnie cieszy, że spożycie mięsa wołowego w naszym kraju rośnie. Ten wzrost jest znaczący. Sześć czy siedem lat temu statystyczny Kowalski zjadą niecałe pół kilograma wołowiny, a teraz jest tu ponad czterej kilogramy. Myślę, że Polacy na nowo odkryli wołowinę. Zresztą widać, jak zmieniło się menu w restauracjach, gdzie można z łatwością zamówić burgery czy steki. Potężne zainteresowanie wołowiną widzimy także na targach czy wystawach.

    Brakuje nam jeszcze troszeczkę do Francuzów, gdzie spożycie wynosi wołowiny 24 kg na obywatela rocznie czy do Niemców, którzy zjadają po kilkanaście kilogramów tego gatunku mięsa. Dogonimy ich kiedyś?

    Mam nadzieję, że tak. Do tego potrzeba czasu, ale też nie ma co ukrywać, że wołowina jest tym mięsem premium, który konsument uważa za produkt trudny do przygotowania. Dlatego rolą organizacji takich, jak moja, jest pokazanie, że przyrządzenie pysznych dań z wołowiny jest możliwe.

    Sprawdź aktualne ceny żywca wołowego

    • Tagi:
    • Jacek Zarzecki
    • bydło mięsne
    • polski związek hodowców i producentów bydła mięsnego
    • wołowina
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur

    20 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?

    19 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Katastrofa na rynku bydła

    13 listopada 2025
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    21 października 2025
    Bydło i mleko

    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie

    15 października 2025
    Bydło i mleko

    Wartość ekspotru tego mięsa wzrosła o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?

    7 października 2025
    Bydło i mleko

    Bardzo dobra informacja dla hodowców bydła. Gdzie trafi polska wołowina?

    20 września 2025
    Ceny rolnicze

    Brakuje bydła na rynku. Co z cenami?

    9 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Przepisy
    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
    23 listopada 2025
    Inne uprawy
    Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki
    23 listopada 2025
    Najnowsze
    Prawo i finanse
    Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
    23 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
    23 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
    21 listopada 2025
    Przepisy
    Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
    20 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności