Znów wyprodukujemy więcej mięsa drobiowego
Polska od 2014 r. jest największym producentem mięsa drobiowego w UE z silną dynamiką wzrostu produkcji. W strukturze produkcji mięso kurcząt stanowi ponad 80%, indyków ok. 15%, a kaczek i gęsi ponad 3%.
Stale rośnie produkcja mięsa i żywca drobiowego
Za wyjątkiem 2021 r., w którym nasiliło się występowanie grypy ptaków i trwały ograniczenia dotyczące COVID-19, w Polsce od lat jest notowany trend wzrostowy produkcji mięsa i żywca drobiowego. Szacuje się, że w 2023 r. produkcja mięsa drobiowego w Polsce wyniosła ponad 3,1 mln ton, co stanowi wzrost o 2,0% w porównaniu z rokiem 2022. Według szacunków KE, w Polsce w bieżącym roku (2024) przewiduje się wzrost produkcji mięsa drobiowego o 1,3% w odniesieniu do roku 2023.
Mięso drobiowe na czele listy najczęściej eksportowanych z Polski produktów rolno-spożywczych
W 2023 roku odnotowano dalszy wzrost eksportu mięsa drobiowego, będącego na czele listy najczęściej eksportowanych z Polski produktów rolno-spożywczych. Co prawda nastąpił spadek wartości eksportu z 4,3 mld EUR (2022 r.) do 4,1 mld EUR (2023 r.), ale ilościowo sprzedaż za granicę wzrosła z 1,59 do 1,65 mln ton.
• Wartość eksportu mięsa drobiowego: 4,1 mld euro ( - 4,8 % r/r)
• Wielkość eksportu mięsa drobiowego: 1 ,65 mln ton (+ 3,4 % r/r)
• Wartość importu mięsa drobiowego: 102 tys. euro (- 15,6 % r/r)
• Wielkość importu mięsa drobiowego: 58,8 tys. ton (- 17,8 % r/r)
Silnie skoncentrowany sektor mięsa drobiowego
W porównaniu z innymi sektorami mięsnymi, sektor mięsa drobiowego w Polsce jest silnie skoncentrowany. Niecałe 8 tys. producentów żywca rzeźnego (prowadzących działalność nadzorowaną) odpowiada za wyprodukowanie ponad połowy produkcji mięsa w Polsce.
W 2021 r. w Polsce było:
4.247 ferm kurczaków typu brojler
1.363 ferm indyków
1.118 ferm kaczek
1.148 ferm gęsi.
Liczba ferm reprodukcyjnych wynosi nieco ponad 900.
CZYTAJ TEŻ: Na prawie 10 mln świń w Polsce, 7 mln przyjechało z zagranicy. Import rośnie
- Tagi:
- mięso drobiowe
- eksport
- produkcja