4.484 sztuk drobiu do utylizacji - pierwsze ognisko ptasiej grypy w 2025 r.
Branża drobiarska nie może być spokojna. W minionym roku wykryto w sumie 50 ognisk ptasiej grypy. Dwa ostatnie w Sylwestra. W sumie w minionym sezonie - z powodu HPAI - trzeba było wybić i zutylizować 3 232 086 sztuk drobiu. Ten rok też nie zaczyna się dobrze. 8 stycznia bowiem specjalistyczne badania w Państwowym Instytutucie Weterynaryjnym - Państwowy Instytut Badawczy (PIWet - PIB) w Puławach wykazały obecność ptasiej grypy w jednym z gospodarstw w centrum naszego kraju.
Gdzie wykryto pierwsze ognisko ptasiej grypy w 2025 r.?
- Ognisko HPAI nr 1 zostało stwierdzone w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 4 484 sztuk drobiu hodowlanego (gęsi oraz kaczki) zlokalizowanym w miejscowości Małków, gmina Warta, powiat sieradzki, woj. łódzkie - informuje GLW w komunikacie z 10 stycznia.
W związku z powyższym Inspekcja Weterynaryjna wdraża wszystkie środki zwalczania choroby zgodnie z stosownymi procedurami krajowymi i unijnymi. Ptaki zostaną zabite i zutylizowane. Wokół ogniska ustanowione zostaną z kolei obszary zapowietrzone i zagrożone.
Jakie są zalecenia dla osób pracujących z drobiem w związku z ptasią grypą?
Mamy już pierwszy przypadek śmierci człowieka związany z wirusem H5N1. Warto zatem przypomnieć, jakoe są zalecenia dla osób pracujących z drobią, by uniknąć tej choroby.
Główny Inspektorat Weterynarii radzi:
-
szczep się corocznie przeciw grypie przed sezonem infekcyjnym - optymalnie w okresie od września do grudnia – jest to najskuteczniejsza metoda uniknięcia zachorowania na grypę i związanych z nią powikłań
-
jeśli nie możesz zaszczepić się przed sezonem infekcyjnym - szczepienie możesz wykonać w dowolnym momencie przez cały sezon epidemiczny
-
jeśli jesteś zawodowo narażony na kontakt ze zwierzętami - szczep się na regularnie przeciw grypie sezonowej - szczepienie to może zmniejszyć ryzyko powstawania nowych wariantów w tym odzwierzęcych, wirusów grypy w organizmie człowieka oraz uchronić przed ciężkim przebiegiem zakażenia (rekomendacja WHO oraz ECDC)
-
zawsze stosuj rutynowe zasady higieny osobistej takie jak: częste mycie rąk ciepłą wodą z mydłem, a w przypadku gdy nie jest to możliwe użyj środka dezynfekującego na bazie alkoholu - zmniejsza to ryzyko zakażenia przenoszonego przez ręce zanieczyszczone wirusami grypy
Czytaj także: Ptasia grypa atakuje bydło
-
w czasie kaszlu lub kichania zakryj usta i nos chusteczką oraz natychmiast wyrzuć zużytą chusteczkę do kosza; gdy nie masz chusteczki kasłaj lub kichaj w zgięcie łokcia
-
jeśli jesteś zawodowo narażony na kontakt ze zwierzętami (jesteś: lekarzem weterynarii, hodowcą drobiu albo zwierząt futerkowych, pracownikiem ogrodu zoologicznego, dokonujesz uśmiercania chorych zwierząt, wykonujesz dezynfekcję pomieszczeń gospodarczych, jesteś myśliwym, zajmujesz się ochroną dzikich ptaków itp.) - stosuj odpowiednie środki ochrony osobistej w czasie wykonywania pracy (w szczególności fartuchy/kombinezony, rękawice, maski ochronne FFP3 i gogle, ochraniacze obuwia, czepek na głowę) – unikniesz przeniesienia drobnoustrojów ze zwierząt na ludzi i odwrotnie
-
unikaj bliskiego kontaktu z chorymi osobami i zwierzętami
-
jeśli pojawią się u ciebie objawy takie jak: wysoka gorączka, dreszcze, bóle mięśni/kości i stawów, uczucie osłabienia, katar, kaszel, ból gardła, nudności/wymioty, biegunka czy objawy neurologiczne - zgłoś się do lekarza, jeśli miałeś kontakt z chorymi zwierzętami - poinformuj lekarza, podczas leczenia pozostań w domu, unikaj skupisk ludzi i masowych zgromadzeń.
- Tagi:
- ptasia grypa