Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • "Doceń Polskie" - 25 kwietnia kolejny audyt żywności

"Doceń Polskie" - 25 kwietnia kolejny audyt żywności

Inne 3 kwietnia 2018 11:32 ŁT Aktualizacja: 3 kwietnia 2018 12:27
"Doceń Polskie" - 25 kwietnia kolejny audyt żywności
Źródło: docenpolskie.pl
Smak, wygląd i stosunek jakości do ceny - te cechy żywności oceniają członkowie Loży Ekspertów podczas audytów.
Spis treści:

    Smak, wygląd i stosunek jakości do ceny - te cechy żywności oceniają członkowie Loży Ekspertów podczas audytów wyrobów spożywczych organizowanych w ramach programu „Doceń polskie”.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Pierwsza atestacja żywności organizowana w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” odbyła się w kwietniu 2011 roku. Od tego czasu, członkowie Loży Ekspertów obradują co kwartał: indywidualnie sprawdzają wszystkie produkty spożywcze zgłoszone do oceny i przyznają certyfikaty jakości wyróżniającym się propozycjom. W ciągu 7 lat działalność programu została znacznie rozbudowana, ale zasady przyznawania znaków jakości „Doceń polskie” pozostają niezmienne. Najbliższa atestacja będzie miała miejsce 25 kwietnia br. Tak jak wszystkie dotychczasowe, również ten audyt odbędzie się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - informuje oficjalna strona programu.

    Udział w certyfikacji jest bezpłatny i niezobowiązujący, każdy producent może zgłosić dowolną liczbę propozycji do oceny, w tym także wyroby marki własnej. Warunkiem dopuszczenia wyrobu do certyfikacji jest posiadanie tzw. polskiego akcentu wyrażającego związek artykułu spożywczego z naszym krajem.

    ZOBACZ  TAKŻE: Polskie przetwory na światowych rynkach [ZDJĘCIA]

    Doceń Polskie podaje, że każdy produkt jest sprawdzony indywidualne przez wszystkich członków jury. Lożę Ekspertów tworzą osoby zawodowo związane z branżą spożywczą, a jej przewodniczącym jest Mirek Drewniak, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni. Za każdą z trzech wyliczonych wcześniej cech przyznawane są noty w dziesięciostopniowej skali. Do zdobycia znaku jakości potrzeba minimum 7,5 pkt., natomiast artykuły z maksymalną liczbą punktów są honorowane również tytułem TOP PRODUKT. Warto podkreślić, że program nie jest konkursem, czy plebiscytem; Loża Ekspertów nie wybiera najlepszej propozycji w danej grupie produktów, ale oceniając konkretny produkt decyduje, czy spełnia on wymogi programu i może zostać nagrodzony znakiem promocyjnym.

    Więcej informacji możecie znaleźć TUTAJ.

    Źródło: docenpolskie.pl
    • Tagi:
    • certyfikaty
    • audyt
    • Doceń Polskie
    • MRiRW
    • żywność
    • smak
    • atestacja żywności
    • wygląd
    ŁT
    Podobne artykuły
    Pomoc unijna

    Zły scenariusz dla starszych rolników. Mogą zostać całkowicie pozbawieni dopłat?

    23 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    MRiRW podaje ważne dane o imporcie wieprzowiny i zabiega o pomoc dla producentów

    22 grudnia 2025
    Prawo i finanse

    Protest w Brukseli. Co dalej z umową Mercosur? Krajewski informuje

    18 grudnia 2025
    Prawo i finanse

    Ważna decyzja rządu zgodna z postulatami rolników. Chodzi o kolejne 10 lat

    15 grudnia 2025
    Prawo i finanse

    Nowa linia wsparcia dla rolników. Przeznaczono na nią pół miliarda złotych

    10 grudnia 2025
    Newsy

    Polska żywność na eksport – jak agro-food zdobywa świat? Europejskie Forum Handlu i Eksportu

    9 grudnia 2025
    Przepisy

    Pilne przypomnienie dla rolników. Proste zgłoszenie ochroni Cię od ewentualnej kary

    17 listopada 2025
    Owoce i warzywa

    “Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji

    24 października 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
    23 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności