Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Dlaczego ceny żywca wołowego spadają?

Dlaczego ceny żywca wołowego spadają?

Hodowla - Bydło i mleko June 30, 2019, 7 a.m. Dorota Jańczak Aktualizacja: July 1, 2019, 9:44 a.m.
1 komentarzy
Dlaczego ceny żywca wołowego spadają?
Źródło: Ksenia Pięta
Specjaliści branżowi twierdzą, że hodowcy buhajków przestali zarabiać i zaczynają dokładać. Czy jest aż tak źle?
Spis treści:

    - W przypadku buhajków hodowcy przestali zarabiać i zaczynają dokładać - mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

    Prezes PZPBM Jerzy Wierzbicki wyjaśnia przyczyny zawirowań na rynku wołowiny.

    Wpływ na obecną sytuację związaną z niskimi cenami żywca wołowego ma afera po styczniowej emisji nagrania z nielegalnej ubojni?

    Trudno jednoznacznie ocenić, jak duży wpływ miała tamta sytuacja, ponieważ nie dysponuję badaniami, które pozwoliłyby mi to wyważyć. Faktem jest, że w Polsce spadek cen na mięso z buhajków tj ponad 10% rok do roku jest znacznie większy niż w innych krajach, gdzie wyniósł około 3%. Wydaje się, że przyczyny spadku cen w UE i w Polsce są następujące: kraje, które w ubiegłym roku importowały mięso i żywiec wołowy od nas, praktycznie w pierwszej połowie roku kupowały niewiele. Izrael wstrzymał zakupy w ciągu ostatnich kilku miesięcy. W Afryce rynek wołowiny i żywca wołowego z Hiszpanii również osłabł. Poza tym Irlandczycy wyprzedawali przez ostatnie miesiące towar w obawie przed twardym Brexitem. Na to nałożył się sezonowy spadek cen, zwykle w II i III kwartale ceny są najniższe. Tamta afera też mogła mieć wpływ na to, że klienci wolą sięgnąć po irlandzką wołowinę, a nie polską. Jeżeli popyt siada i nie można sprzedać towaru, to zakłady kupują mniej, ograniczają uboje. W styczniu 2019 uboje w Polsce były większe o 5%, a w trakcie i zaraz po aferze z nielegalnym ubojem w okresie luty-kwiecień spadły o 12% rok do roku. Duży wpływ na cenę ma obecnie nadmierna podaż bydła spowodowana tym, że rolnicy którzy oczekiwali, że ruszy eksport na Izrael nie mogą dłużej go przetrzymać. Ta sytuacja nadpodaży natychmiast jest wykorzystywana przez kupujących, którzy mając taką okazję, licytują ceny w dół, a rolnicy, będąc pod ścianą, są zmuszeni akceptować coraz niższe ceny. Z drugiej strony zakłady rozbioru mają problem ze zbytem niektórych elementów, mam sygnały, że rosną zapasy mięsa w chłodniach. W moim przekonaniu spadek cen, spowodowany poprzez zbieg negatywnych zdarzeń dla europejskich producentów żywca wołowego, został w Polsce pogłębiony przez skutki kampanii medialnej, która przetoczyła się w całej Europie i na świecie w lutym. Dlatego tak ważne jest konsekwentne prowadzenie działań dla doskonalenia systemu i budowania zaufania do polskiej wołowiny. Między innymi temu ma służyć realizacja strategii Polska Wołowina opracowanej przez Radę Sektora Wołowiny i uzupełnionej przez Porozumienie Rolnicze. Aktualnie inicjatywa jest po stronie MRiRW.

    Czy pogłowie bydła wołowego w porównaniu do ubiegłego roku wzrosło? Niektórzy twierdzą, że w związku z tym, iż wielu rolników przekwalifikowało się z innych branż na bydło, w tej chwili obserwujemy nadpodaż żywca wołowego na rynku.

    Wzrost pogłowia mamy kilkuprocentowy i ten wzrost nie wpływa w istotnym stopniu na sytuację cenową. Problemy wynikają z tego, że znacznie osłabł popyt na polską wołowinę na rynku unijnym, a eksport do krajów trzecich stanowi niewielki udział i w tym roku jest również słabszy. Wyzwaniem jest poprawa marketingu, w tym jakości polskiej wołowiny, na co Rada Sektora Wołowiny zwraca szczególną uwagę w strategii rozwoju polskiego sektora wołowiny. Wyzwaniem jest zmniejszenie różnicy między cenami w UE i w Polsce, uzyskanie wyższych cen poprzez lepszą genetykę, lepsze żywienie, a także obniżenie kosztów produkcji poprzez podniesienie kompetencji szczególnie w zakresie żywienia, specjalizacji w produkcji.

    Można wysnuć wnioski, że w ciągu ostatnich tygodni producenci bydła nie zarabiają na żywcu w związku z tak niskimi cenami?

    W przypadku buhajków można powiedzieć, że przestali zarabiać i zaczynają dokładać. Zwłaszcza, że część oczekiwała ze sprzedażą na zmianę sytuacji. Jeszcze miesiąc temu wielu miało nadzieję, że Izrael lada moment zacznie kupować. To nie nastąpiło. Część rolników przetrzymała bydło, które przeszło do kategorii B, co ma też wpływ na obniżenie stawki, więc wielu rolników ma duży problem i liczy straty.

    Jak będzie kształtował się rynek w najbliższym czasie?

    Niestety, na to pytanie bardzo trudno odpowiedzieć. Miałem okazję uczestniczyć w unijnym spotkaniu z fachowcami z różnych krajów, którzy wyrażali raczej smętny nastrój. Jest wyczekiwanie, kiedy zacznie kupować Turcja, Izrael i Afryka. Musimy sprzedać nadwyżkę do krajów trzecich, żeby wzrosły ceny wewnątrz Unii. (...) Mamy w tej chwili kolejne sygnały negatywne, mianowicie Komisja Europejska spieszy się, by w tej kadencji, czyli w ciągu najbliższych dni, podpisać umowę handlową z Mercosur - krajami z Ameryki Południowej, która daje większy dostęp dla wołowiny, głównie brazylijskiej do rynku europejskiego. Większa ilość taniej wołowiny, a mowa o około 100 tys. ton, będzie miała negatywny wpływ na ceny. A kolejna informacja, która niepokoi to sprawa Brexitu, co oznacza prawie 300 tys. ton wołowiny, która nie będzie wysłana do Wielkiej Brytanii, a trafi na rynek europejski. Jeśli do tego dojdzie, to spowoduje kolejną wojnę cenową i spadek popytu, a co za tym idzie spadek cen na polską wołowinę.  Premier Mateusz Morawiecki podpisał wraz z premierami Irlandii, Francji, Belgii list do przewodniczącego Komisji Europejskiej pana Jean Claude Junckera, aby zachować dużą ostrożność przy podpisywaniu umowy z Mercosur, bo źle wynegocjowana umowa uderzy w interesy europejskich rolników. To jest jedna sprawa. Druga sprawa – z uwagi na rosnące ryzyko, że dojdzie do bezumownego Brexitu, polski rząd powinien intensywnie pracować nad otwieraniem kolejnych alternatywnych rynków w krajach trzecich. Duży potencjał mają Chiny. Jest mało czasu. Trzeba się spieszyć. Będziemy mieć duży problem, jeśli dojdzie do twardego Brexitu.

    Działania ze strony naszego rządu idą w kierunku znajdowania nowych rynków zbytu?

    Czytając oficjalne komunikaty, mam wrażenie, że priorytetem jest drób lub wieprzowina i produkty mleczne, wołowina jest natomiast w dalszej, trudnej do ustalenia kolejności. Na przykład w doniesieniach medialnych po spotkaniach premiera Polski z premierem Chin w dniu 12 kwietnia br. była mowa o wieprzowinie i drobiu, natomiast o wołowinie nie było mowy. Negocjacje z Chińczykami nie są łatwe, ale przykłady otwarcia chińskiego rynku dla wołowiny z Irlandii, Francji i Holandii pokazują, że można przyspieszyć te negocjacje, jeśli jest wola polityczna i determinacja. Apel do polskich władz jest taki, aby zintensyfikować prace nad nowymi rynkami zbytu o dużym potencjale, a w szczególności nad chińskim rynkiem wołowiny.

    Czy niekorzystana sytuacja finansowa powoduje, że producenci bydła rezygnują z chowu?

    Część rolników zastanawia się nad tym. Zwłaszcza ci, którzy muszą sprzedawać i nie mogą czekać. Zaczynają poważnie zastanawiać się nad sensem kontynuowania produkcji.

    Wzmocnienie konkurencyjności polskich producentów żywca wołowego jest sprawą kompleksową, złożoną i wymaga przemyślanych działań. Jak najszybsze przystąpienie do wdrażania strategii Polska Wołowina staje się silną potrzebą chwili.

    Aktualne ceny żywca wołowego TUTAJ

     

     

     

    • Tagi:
    • ceny żywca
    • byki
    • wołowina
    • bydło mięsne
    • afera mięsna
    • leżaki
    • notowania cen żywca wołowego
    • PZPBM
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    May 10, 2025
    Hodowla

    Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]

    May 8, 2025
    Bydło i mleko

    Wołowina QMP: Premie dla rolników za jakość

    May 3, 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny bydła: półtusze po 30 złotych za kilogram? Gdzie jest granica?

    April 30, 2025
    Sylwetki

    Romek Zaklinacz Byków: - Ujeździłem siedem byków, teraz będę ujeżdżał ósmego

    March 20, 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty dla niektórych hodowców. Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wsparcia

    Feb. 25, 2025
    Newsy

    Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

    Feb. 21, 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    Feb. 20, 2025
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    May 14, 2025
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    May 14, 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    May 14, 2025
    Najnowsze
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    May 14, 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    May 13, 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    May 13, 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    May 13, 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    May 13, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy