Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
      „Rynek zalewa niemiecki ziemniak. Pierwszy raz zostałem z towarem na polu”
      Siew po 10 listopada? Tak, ale tylko przy spełnieniu tych warunków
      Polska potęgą w ramach UE. Jesteśmy liderem od 2020 roku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dotacje na maszyny, ale nie tylko. Nabór startuje na dniach
      Setki rolników już skorzystało. Do zgarnięcia jest nawet 120 tys. zł dla małych gospodarstw
      Rolniku, sprawdź swój staż. Te daty decydują, czy masz prawo do świadczenia
      Ważny obowiązek właścicieli domów. Brak wpisu grozi wysokimi karami
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Uważaj na takie jajka przed Wielkanocą. Jak uniknąć zakupu nieświeżych?

Uważaj na takie jajka przed Wielkanocą. Jak uniknąć zakupu nieświeżych?

Dla domu - Kulinaria 14 kwietnia 2025 06:45 Maria Krzos
Kolor skorupki nie ma wpływu na świeżość jajka. Warto jednak zwrócić uwagę na ewentualne pęknięcia
Kolor skorupki nie ma wpływu na świeżość jajka. Warto jednak zwrócić uwagę na ewentualne pęknięcia
Źródło: Canva
Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich gotowania i pieczenia. Co więcej, jajka są dobrym źródłem składników odżywczych: białka, witamin, składników mineralnych i lipidów. Jak rozpoznać, czy jajko, którego właśnie zamierzamy użyć, jest świeże? Czy istnieje sposób na rozpoznanie nieświeżych jajek jeszcze przed zakupem?
Spis treści:

    Jak rozpoznać, czy jajko jest świeże? Należy włożyć je do wody 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    „Test wodny” to prosta i sprawdzona metoda na sprawdzanie świeżości jaj. Polega na zanurzeniu jajka w zimnej wodzie (lub wlaniu zimnej wody do naczynia, w którym umieściliśmy jajko) i obserwowaniu jego zachowania. 

    Czytaj też: Ta choroba zagraża plonowaniu i jakości ziemniaków. Jak walczyć z rizoktoniozą?

    Dlaczego „test wody” to dobry sposób na sprawdzenie świeżości jajek? 

    „Test wody” to w miarę wiarygodny sposób na sprawdzenie świeżości jajek, ponieważ opiera się on na naszej wiedzy na temat ich budowy i właściwości. W tym konkretnym przypadku znaczenie mają zwłaszcza zewnętrzne części: skorupka, membrany i komora powietrzna. 

    Skorupka jaja ma dwie warstwy: zewnętrzną (gąbczastą) oraz wewnętrzną (brodawkową). Warstwa zewnętrzna jest niemal w całości zbudowana z kryształów węglanu wapnia. Zawiera także kilka-kilkanaście tysięcy mikroskopijnych porów umożliwiających wymianę gazową między jajkiem a otoczeniem. Dodatkowo skorupka pokryta jest cienką warstwą kutikuli, która stanowi naturalną warstwę zabezpieczającą jajko przed bakteriami. 

    Czytaj też:
    Tajemnicze kody na jajkach. Co oznaczają?

    Bezpośrednio pod skorupką znajduje się błona podskorupowa oraz przylegająca do niej błona okołobiałkowa. To kolejne warstwy zabezpieczająca jajko przed wpływami z zewnątrz. Dzięki temu, że składają się głównie z kolagenu i keratyny, zwiększają wytrzymałość i elastyczność jajka. Pomiędzy błonami podskorupowymi znajduje się komora powietrzna. Z reguły znajduje się ona przy szerszym wierzchołku jajka. Im błona powietrzna jest większa, tym jajko jest starsze. W tym kontekście nie dziwi, że łatwiej unosi się w wodzie. 

    Pozatym jajko w ok. 75 proc. składa się z wody, a im więcej czasu upływa od jego zniesienia, tym staje się lżejsze (dochodzi do wspomnianej wcześniej wymiany gazowej). Waga jajka może być więc kolejną wskazówką dotyczącą jego świeżości. Jeżeli jajko wyda nam się podejrzanie lekkie w porównaniu do rozmiaru, lepiej nie ryzykować jego spożycia.  

    Czytaj też: Te produkty zdrożeją w sklepach przed Wielkanocą 2025. Prognozy na święta

    Sprawdzanie świeżości jajka po rozbiciu 

    Świeżość jajka można też sprawdzić kierując się jego zapachem (świeże jajko powinno być bezwonne) i wyglądem po rozbiciu. Świeże jajko powinno mieć wypukłe, dobrze wysklepione żółtko przylegające ściśle do białka. Białko powinno być gęste i przezroczyste. Jeśli jajko jest naprawdę świeże, da się w nim zauważyć dwie warstwy: gęstszą, otaczającą żółtko i rzadszą na zewnątrz. Jeżeli po rozbiciu żółtko jest płaskie i się rozlewa, a białko wodniste, jajko nie jest już świeże. O braku świeżości świadczy też mieszanie się ze sobą białka i żółtka. 

    Czy można sprawdzić świeżość jajek przed ich zakupem? 

    Kiedy kupujemy jajka w sklepie czy na bazarze, nie możemy przeprowadzać „testu wody” (o rozbijaniu nie wspominając). Również wzięcie do ręki pojedynczej sztuki raczej nic nam nie da (tym bardziej że różnice są odczuwalne dopiero wtedy, gdy jajko jest już naprawdę nieświeże). Czym zatem się kierować? 

    Wbrew powtarzanym czasem opiniom żadnego wpływu na świeżość jajek nie ma kolor skorupki. A jak sytuacja wygląda z jej czystością? W praktyce w sklepach nie powinniśmy mieć styczności z jajkami, które mają zabrudzenia. W Polsce do konsumentów trafiają bowiem jajka zaliczane do klasy A, które posiadają czystą i nieuszkodzoną skorupkę i kutikulę. 

    Czytaj też: Te problemy spędzają sen z powiek rolnikom. Nowe dane o sytuacji gospodarstw

    Jakie wymagania muszą spełniać jajka trafiające do sprzedaży? 

    Brak zabrudzeń nie oznacza jednak, że przed wprowadzeniem do obrotu jajka są myte – wręcz przeciwnie. Jajka sprzedawane w Polsce nie mogą być myte ani czyszczone – po to, by nie usuwać warstwy ochronnej – kutikuli. Co ciekawe, przepisy określają także dopuszczalną szerokość komory powietrznej. „Komora powietrzna jaj w klasie A powinna być nieruchoma i nie powinna przekraczać 6 mm wysokości. W przypadku jaj wprowadzanych do obrotu jako "ekstra", wysokość komory powietrznej nie może przekraczać 4 mm. Wysokość komory powietrznej jest wyznacznikiem świeżości jaj – ubytek (odparowanie) wody z jaj prowadzi między innymi do zmniejszenia się objętości białka, czego wynikiem jest zwiększenie komory powietrznej” – czytamy publikacji „Poradnik dla konsumenta - Fakty i mity dotyczące jakości handlowej jaj kurzych” przygotowanym przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie. 

    Czy istnieje coś, co może nas zaniepokoić w wyglądzie skorupki? 

    Świeże jajka mają matową i lekko chropowatą skorupkę. Gładka i błyszcząca skorupka może świadczyć o tym, że nie są już pierwszej świeżości. Warto też zwrócić uwagę na ewentualne pęknięcia. Mogą one sprawić, że jajko szybciej straci świeżość. Mogą też świadczyć o tym, że było poddawane wstrząsom (np. w trakcie transportu), co też nie wpływa korzystnie na świeżość. Warto też pamiętać o tym, że nie bez powodu jajka powinny być ułożone w wytłaczankach szerszym wierzchołkiem do dołu – takie ułożenie również sprzyja ich świeżości. 

    Czytaj też: Ile jajek tygodniowo można jeść? Które są najlepsze? Wyniki badań naukowych

    Jak świeże są jajka, które kupujemy w sklepach? 

    Zgodnie z unijnymi przepisami standardowo jajka klasy A muszą być klasyfikowane, znakowane i pakowane w ciągu 10 dni od dnia, w którym zostały zniesione. Z kolei termin przydatności do spożycia został określony na 28 dni od daty zniesienia. 

    Jak przechowywać jajka? 

    Duży wpływ na świeżość jajek mają warunki ich przechowywania. Zaleca się, by po kupieniu przechowywać je w lodówce, najlepiej w stabilnej temperaturze (czyli nie na drzwiach, gdzie są najbardziej narażone na zmiany temperatur związane z jej otwieraniem i zamykaniem). Tym bardziej nie powinno się wyjmować jajek z lodówki, zostawiać ich na dłuższy czas w temperaturze pokojowej, a potem znowu wkładać do lodówki. Przed użyciem jajek zaleca się ich włożenie na kilka sekund do wrzątku. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, w której jajka nie będą poddawane dalszej obróbce termicznej. Salmonella ginie w temperaturze ok. 70 st. C. 

    • Tagi:
    • wartość odżywcza jajek
    • jajka
    • sprzedaż jajek
    Maria Krzos
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Drób

    Jajek będzie mniej i będą droższe? Nie przez ptasią grypę a działania urzędników

    10 sierpnia 2025
    Drób

    Chcesz sprzedawać jajka od swoich kur? Pamiętaj o tym obowiązku oraz o limitach

    7 lipca 2025
    Drób

    Bezpośrednia sprzedaż jajek. Chcą zmienić przepisy dla rolników

    4 lipca 2025
    Drób

    Sprzedajesz jajka od własnych kur? Musisz wiedzieć o tym obowiązku

    23 maja 2025
    Kulinaria

    Ile jajek w tygodniu można zjeść? Oto co mówią badania naukowe

    16 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Co oznaczają kody na jajkach? Lepiej znać ich znaczenie

    16 kwietnia 2025
    Dla domu

    Dodaj to do wody, a problem z jajkami zniknie. Skorupka nie pęknie i ładnie zejdzie

    22 marca 2025
    Newsy

    W Polsce brakuje takich jaj. Część sklepów sprowadza je z zagranicy

    14 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
    7 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
    7 listopada 2025
    Uprawy
    To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
    7 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
    7 listopada 2025
    Dla domu
    Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
    4 listopada 2025
    Dla domu
    Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
    4 listopada 2025
    Kulinaria
    Pieczesz w folii aluminiowej lub rękawie? Czy to dobre dla zdrowia?
    1 listopada 2025
    Dla domu
    Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
    28 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności