Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
      Czy już warto siać jęczmień ozimy? [OPTYMALNE TERMINY]
      Rośnie zasięg stonki kukurydzianej. Szkodnik w 16 województwach
      Jesień to najlepszy czas na takie sadzonki. Jak je pielęgnować?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu

Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu

Kulinaria - Kulinaria 15 lipca 2025 06:51 Joanna Kamińska Aktualizacja: 16 lipca 2025 14:23
Pasteryzacja to skuteczny i bezpieczny sposób na przedłużenie trwałości domowych przetworów
Pasteryzacja to skuteczny i bezpieczny sposób na przedłużenie trwałości domowych przetworów
Źródło: Adobe Stock
Lato w pełni, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem świeżych owoców i warzyw. Aby ich wyjątkowy aromat zachować na dłużej, warto już teraz pomyśleć o przetworach. Po przygotowane teraz soki, dżemy czy marynaty, chętnie sięgać będziemy zimą. Wyjaśniamy, czym jest pasteryzacja i w jaki sposób ją przeprowadzać.
Spis treści:

    Pasteryzacja umożliwia konserwację żywności dzięki naturalnym technikom. Pozwala to przygotowywać smaczne i zdrowe przetwory bez konieczności używania sztucznych dodatków.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czym jest pasteryzacja? W jakim celu się ją stosuje?

    Pasteryzacja jest procesem konserwacji produktów spożywczych, który polega na ich podgrzaniu do odpowiedniej temperatury w celu zniszczenia lub zahamowania wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów. Technika ta pozwala na jednoczesne zachowanie wartości odżywczych i smaku produktów. Pasteryzację stosuje się często, aby przedłużyć – bez używania konserwantów – trwałość domowych przetworów, takich jak soki, kompoty i dżemy.

    Czytaj też: Rozsyp przy mrowisku, a pozbędziesz się problemu. Najlepsze sposoby na mrówki

    Nazwa procesu pochodzi od nazwiska Louisa Pasteura, francuskiego chemika i prekursora mikrobiologii. To właśnie on w XIX wieku wytłumaczył, dzięki czemu pasteryzacja umożliwia dłuższe przechowywanie żywności.

    Pasteryzacja: O czym trzeba pamiętać?

    Pasteryzację przetworów przeprowadza się zazwyczaj w temperaturze od 75 do 100 stopni Celsjusza. Czas jej trwania natomiast uzależniony jest od kilku kwestii. Najbardziej istotny jest rozmiar słoika – im większy, tym dłużej trzeba pasteryzować. Ważny jest także sam produkt w nim umieszczony oraz wielkość jego kawałków. Zasadniczo warzywa potrzebują dłuższego czasu pasteryzacji niż owoce.

    W procesie pasteryzacji bardzo ważne jest właściwe przygotowanie słoików i nakrętek. Ich odpowiedni stan i czystość wpłyną na przedłużenie trwałości przetworów. Słoiki i nakrętki nie powinny więc posiadać nawet najmniejszych śladów uszkodzeń i brudu. Ponadto muszą zostać wcześniej wyparzone za pomocą wrzącej wody lub podgrzewania w piekarniku. Ważne jest również, aby były całkowicie suche. Do pasteryzacji używać można słoików z nakrętkami (typu „twist-off”) lub z gumowymi uszczelkami (typu weck). Zawsze należy zapełniać je produktami spożywczymi w taki sposób, aby od ich górnej krawędzi pozostawały 2-3 cm wolnej przestrzeni.

    Czytaj też:
    Jak przechowywać pomidory, by się nie psuły i zachowały najlepszy smak?

    Należy pamiętać o tym, że o sukcesie pasteryzacji decyduje nie tylko jej prawidłowe przeprowadzenie, ale także jakość użytych owoców i warzyw. Produkty, z których przygotowuje się przetwory, powinny być zawsze świeże, jędrne i bez plam, uszkodzeń czy innych oznak ewentualnego zepsucia.

    Na czym polega pasteryzacja w garnku z wodą (pasteryzacja "na mokro")?

    Najpopularniejszą metodą pasteryzacji jest ta z wykorzystaniem garnka z wodą, zwana pasteryzacją "na mokro". Przed rozpoczęciem całego procesu na dnie garnka należy ułożyć czystą ścierkę, co ograniczy kontakt słoików z dnem garnka i zapobiegnie ich nagrzewaniu, a w konsekwencji pękaniu. Trzeba pamiętać o tym, aby słoiki w garnku ustawiać w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą i ze ściankami garnka. Następnie należy wlać wodę w taki sposób, by nie sięgała wyżej niż do około 3/4 wysokości słoików. Jej temperatura powinna być zbliżona do temperatury przetworów umieszczonych w słoikach. Jeżeli są one zimne, woda również powinna być zimna. Jeżeli natomiast są gorące, woda także musi mieć wysoką temperaturę.

    Czytaj też: Jej kwiaty przypominają dziką różę. Otwiera pąki według “słonecznego zegara”

    W dalszej kolejności wodę w garnku ze słoikami należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez około 20-40 minut. Dokładny czas uzależniony jest od rodzaju przygotowywanych przetworów. Słoiki po wyjęciu warto ustawić do góry dnem na ścierce kuchennej i pozostawić do wystygnięcia w chłodnym i zacienionym miejscu na 24 godziny. Jeśli po tym czasie i odwróceniu słoików ich zakrętki będą wklęsłe i nie będą wydawały charakterystycznego dźwięku "klikania", oznacza to, że pasteryzacja przebiegła pomyślnie. Odwracania nie należy jednak stosować w przypadku słoików typu weck.

    Pasteryzacja w piekarniku, czyli pasteryzacja "na sucho": Na czym polega?

    Pasteryzacja w piekarniku, zwana pasteryzacją "na sucho" to drugi ze sposobów konserwacji domowych przetworów. Jest nieco mniej znany, a równie skuteczny i do tego łatwiejszy w przeprowadzeniu. Jednak przy jego zastosowaniu można używać wyłącznie słoików z zakrętkami, a nie tych z gumowymi uszczelkami. Te ostatnie pod wpływem temperatury przekraczającej 100 stopni Celsjusza mogą ulec zniszczeniu.

    Jak pasteryzować w piekarniku? Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia, gazą lub ściereczką kuchenną i ustawić na niej słoiki z przetworami w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Tutaj, podobnie jak w przypadku pasteryzacji "na mokro", temperatura piekarnika na początku procesu powinna być dostosowana do temperatury słoików. Jeżeli te ostatnie są zimne, należy umieścić je w zimnym urządzeniu. Następnie trzeba ustawić temperaturę na ok. 120 stopni Celsjusza w przypadku urządzenia ustawionego w trybie grzania góra-dół lub 130 stopni Celsjusza w przypadku termoobiegu. Od momentu osiągnięcia wymaganej temperatury przez piekarnik, słoiki należy pasteryzować przez około 20-40 minut w zależności od rodzaju przygotowywanych przetworów. Po wymaganym czasie piekarnik należy wyłączyć. Słoiki można pozostawić w nim jeszcze przez kilka minut, a następnie wyjąć, obrócić do góry dnem i dalej postępować analogicznie jak w przypadku pasteryzacji w garnku z wodą.

    Czytaj też:
    Urzeka wyjątkowym kształtem kwiatów. Znów stała się modna w polskich ogrodach

    Na czym polega pasteryzacja w zmywarce?

    Trzecią, zdecydowanie najmniej znaną metodą pasteryzacji, jest ta z użyciem zmywarki. Chociaż może wydawać się nieco zaskakująca, jest równie skuteczna jak dwie poprzednie. Dodatkowo posiada jeszcze dodatkowe zalety. Można dzięki niej jednocześnie zapasteryzować większą liczbę słoików przy mniejszym nakładzie pracy.

    Pasteryzacja w zmywarce polega na ustawieniu słoików z przetworami w koszykach urządzenia przeznaczonych na co dzień do mycia naczyń, a następnie na uruchomieniu programu z temperaturą ok. 70 stopni Celsjusza. W zmywarce nie można oczywiście umieszczać wówczas żadnych detergentów i naczyń. Po zakończeniu programu słoiki trzeba wyjąć i dalej postępować z nimi tak samo jak przy dwóch poprzednich metodach pasteryzacji.

    Czytaj też: Kwitną aż do jesieni i odstraszają szkodniki. Urocze rośliny dla początkujących 

    • Tagi:
    • pasteryzacja
    • kulinaria
    • przetwory
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Konfitura jagodowa, czyli jak zatrzymać smak lata w słoiku

    27 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Najszybsza i najprostsza metoda pasteryzacji. Do wszystkich przetworów

    26 lipca 2025
    Hotblog

    Jak prawidłowo suszyć zioła?

    23 czerwca 2025
    Hotblog

    Pyszne masło ziołowe

    22 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

    21 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    20 czerwca 2025
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    18 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Tyle hektarów ma przeciętny polski rolnik. Najnowsze dane z ARiMR
    17 września 2025
    Pomoc unijna
    ARiMR przypomina: jest coraz mniej czasu, by złożyć wniosek o te dopłaty
    17 września 2025
    Ceny rolnicze
    To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
    17 września 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?
    18 sierpnia 2025
    Kulinaria
    Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże
    22 lipca 2025
    Kulinaria
    Poznaj Dobrą Żywność. Jak promować produkty pod znakiem: Produkt Polski
    26 maja 2025
    Kulinaria
    Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
    19 maja 2025
    Kulinaria
    Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa
    8 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności