Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czekają nas wzrosty cen mleka? Polska rośnie w siłę
      Jakie będą ceny pszenicy w drugiej połowie 2025 roku?
      Nawet 670 zł za hektar? Aktualne ceny usług rolniczych podczas tegorocznych żniw
      Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rolnicy dokonują spisu świń, a i tak są karani? Drobna rzecz a mnoży kłopoty
      Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]
      Jeśli w ten sposób rolnik sprzedaje świnie, czekają go sankcje. Jest interwencja
      Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
      Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
      Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
      Z tą listą producenci rzepaku ozimego powinni się dobrze zapoznać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy rolnicy powinni obawiać utraty ziemi na rzecz wojska? Jest komunikat
      Grozi nam koniec unijnego funduszu rolnego? Ujawniono zapisy ważnego dokumentu
      Wody Polskie wykupują te grunty. 1 października mija ważna data [MAPA]
      Większe zbiory rzepaku w 2025 r. Co z cenami?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To będzie dobry tydzień na urlop? Pogoda szykuje niespodzianki, a IMGW alerty
      Urzeka wyjątkowym kształtem kwiatów. Znów stała się modna w polskich ogrodach
      Jak pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp przy mrowisku, a problem zniknie
      Zdaniem doświadczonych ogrodników ma same zalety. Kwitnie długo i bujnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Trzy metody pasteryzacji. Jedna może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu

Trzy metody pasteryzacji. Jedna może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu

Kulinaria - Kulinaria 15 lipca 2025 06:51 Joanna Kamińska Aktualizacja: 15 lipca 2025 06:51
Pasteryzacja to skuteczny i bezpieczny sposób na przedłużenie trwałości domowych przetworów
Pasteryzacja to skuteczny i bezpieczny sposób na przedłużenie trwałości domowych przetworów
Źródło: Adobe Stock
Lato w pełni, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem świeżych owoców i warzyw. Aby ich wyjątkowy aromat zachować na dłużej, warto już teraz pomyśleć o przetworach. Po przygotowane teraz soki, dżemy czy marynaty, chętnie sięgać będziemy zimą. Wyjaśniamy, czym jest pasteryzacja i w jaki sposób ją przeprowadzać.
Spis treści:

    Pasteryzacja umożliwia konserwację żywności dzięki naturalnym technikom. Pozwala to przygotowywać smaczne i zdrowe przetwory bez konieczności używania sztucznych dodatków.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czym jest pasteryzacja? W jakim celu się ją stosuje?

    Pasteryzacja jest procesem konserwacji produktów spożywczych, który polega na ich podgrzaniu do odpowiedniej temperatury w celu zniszczenia lub zahamowania wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów. Technika ta pozwala na jednoczesne zachowanie wartości odżywczych i smaku produktów. Pasteryzację stosuje się często, aby przedłużyć – bez używania konserwantów – trwałość domowych przetworów, takich jak soki, kompoty i dżemy.

    Czytaj też: Rozsyp przy mrowisku, a pozbędziesz się problemu. Najlepsze sposoby na mrówki

    Nazwa procesu pochodzi od nazwiska Louisa Pasteura, francuskiego chemika i prekursora mikrobiologii. To właśnie on w XIX wieku wytłumaczył, dzięki czemu pasteryzacja umożliwia dłuższe przechowywanie żywności.

    Pasteryzacja: O czym trzeba pamiętać?

    Pasteryzację przetworów przeprowadza się zazwyczaj w temperaturze od 75 do 100 stopni Celsjusza. Czas jej trwania natomiast uzależniony jest od kilku kwestii. Najbardziej istotny jest rozmiar słoika – im większy, tym dłużej trzeba pasteryzować. Ważny jest także sam produkt w nim umieszczony oraz wielkość jego kawałków. Zasadniczo warzywa potrzebują dłuższego czasu pasteryzacji niż owoce.

    W procesie pasteryzacji bardzo ważne jest właściwe przygotowanie słoików i nakrętek. Ich odpowiedni stan i czystość wpłyną na przedłużenie trwałości przetworów. Słoiki i nakrętki nie powinny więc posiadać nawet najmniejszych śladów uszkodzeń i brudu. Ponadto muszą zostać wcześniej wyparzone za pomocą wrzącej wody lub podgrzewania w piekarniku. Ważne jest również, aby były całkowicie suche. Do pasteryzacji używać można słoików z nakrętkami (typu „twist-off”) lub z gumowymi uszczelkami (typu weck). Zawsze należy zapełniać je produktami spożywczymi w taki sposób, aby od ich górnej krawędzi pozostawały 2-3 cm wolnej przestrzeni.

    Czytaj też:
    Jak przechowywać pomidory, by się nie psuły i zachowały najlepszy smak?

    Należy pamiętać o tym, że o sukcesie pasteryzacji decyduje nie tylko jej prawidłowe przeprowadzenie, ale także jakość użytych owoców i warzyw. Produkty, z których przygotowuje się przetwory, powinny być zawsze świeże, jędrne i bez plam, uszkodzeń czy innych oznak ewentualnego zepsucia.

    Na czym polega pasteryzacja w garnku z wodą (pasteryzacja "na mokro")?

    Najpopularniejszą metodą pasteryzacji jest ta z wykorzystaniem garnka z wodą, zwana pasteryzacją "na mokro". Przed rozpoczęciem całego procesu na dnie garnka należy ułożyć czystą ścierkę, co ograniczy kontakt słoików z dnem garnka i zapobiegnie ich nagrzewaniu, a w konsekwencji pękaniu. Trzeba pamiętać o tym, aby słoiki w garnku ustawiać w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą i ze ściankami garnka. Następnie należy wlać wodę w taki sposób, by nie sięgała wyżej niż do około 3/4 wysokości słoików. Jej temperatura powinna być zbliżona do temperatury przetworów umieszczonych w słoikach. Jeżeli są one zimne, woda również powinna być zimna. Jeżeli natomiast są gorące, woda także musi mieć wysoką temperaturę.

    Czytaj też: Jej kwiaty przypominają dziką różę. Otwiera pąki według “słonecznego zegara”

    W dalszej kolejności wodę w garnku ze słoikami należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez około 20-40 minut. Dokładny czas uzależniony jest od rodzaju przygotowywanych przetworów. Słoiki po wyjęciu warto ustawić do góry dnem na ścierce kuchennej i pozostawić do wystygnięcia w chłodnym i zacienionym miejscu na 24 godziny. Jeśli po tym czasie i odwróceniu słoików ich zakrętki będą wklęsłe i nie będą wydawały charakterystycznego dźwięku "klikania", oznacza to, że pasteryzacja przebiegła pomyślnie. Odwracania nie należy jednak stosować w przypadku słoików typu weck.

    Pasteryzacja w piekarniku, czyli pasteryzacja "na sucho": Na czym polega?

    Pasteryzacja w piekarniku, zwana pasteryzacją "na sucho" to drugi ze sposobów konserwacji domowych przetworów. Jest nieco mniej znany, a równie skuteczny i do tego łatwiejszy w przeprowadzeniu. Jednak przy jego zastosowaniu można używać wyłącznie słoików z zakrętkami, a nie tych z gumowymi uszczelkami. Te ostatnie pod wpływem temperatury przekraczającej 100 stopni Celsjusza mogą ulec zniszczeniu.

    Jak pasteryzować w piekarniku? Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia, gazą lub ściereczką kuchenną i ustawić na niej słoiki z przetworami w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Tutaj, podobnie jak w przypadku pasteryzacji "na mokro", temperatura piekarnika na początku procesu powinna być dostosowana do temperatury słoików. Jeżeli te ostatnie są zimne, należy umieścić je w zimnym urządzeniu. Następnie trzeba ustawić temperaturę na ok. 120 stopni Celsjusza w przypadku urządzenia ustawionego w trybie grzania góra-dół lub 130 stopni Celsjusza w przypadku termoobiegu. Od momentu osiągnięcia wymaganej temperatury przez piekarnik, słoiki należy pasteryzować przez około 20-40 minut w zależności od rodzaju przygotowywanych przetworów. Po wymaganym czasie piekarnik należy wyłączyć. Słoiki można pozostawić w nim jeszcze przez kilka minut, a następnie wyjąć, obrócić do góry dnem i dalej postępować analogicznie jak w przypadku pasteryzacji w garnku z wodą.

    Czytaj też:
    Urzeka wyjątkowym kształtem kwiatów. Znów stała się modna w polskich ogrodach

    Na czym polega pasteryzacja w zmywarce?

    Trzecią, zdecydowanie najmniej znaną metodą pasteryzacji, jest ta z użyciem zmywarki. Chociaż może wydawać się nieco zaskakująca, jest równie skuteczna jak dwie poprzednie. Dodatkowo posiada jeszcze dodatkowe zalety. Można dzięki niej jednocześnie zapasteryzować większą liczbę słoików przy mniejszym nakładzie pracy.

    Pasteryzacja w zmywarce polega na ustawieniu słoików z przetworami w koszykach urządzenia przeznaczonych na co dzień do mycia naczyń, a następnie na uruchomieniu programu z temperaturą ok. 70 stopni Celsjusza. W zmywarce nie można oczywiście umieszczać wówczas żadnych detergentów i naczyń. Po zakończeniu programu słoiki trzeba wyjąć i dalej postępować z nimi tak samo jak przy dwóch poprzednich metodach pasteryzacji.

    Czytaj też: Kwitną aż do jesieni i odstraszają szkodniki. Urocze rośliny dla początkujących 

    • Tagi:
    • pasteryzacja
    • kulinaria
    • przetwory
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Jak prawidłowo suszyć zioła?

    23 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Hotblog

    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

    21 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    20 czerwca 2025
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    18 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Dla domu

    Najlepsza alternatywa dla ziemniaka? To warzywo jest zdrowe i łatwe w uprawie

    29 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Będą całkiem nowe dotacje dla rolników. Wsparcie od 30 do 120 tys. zł
    15 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Niepokojące dane z ARiMR. Coraz więcej rolników "wyparowuje" z systemu dopłat
    15 lipca 2025
    Przepisy
    Żniwa 2025. Pamiętaj o tym, nim kombajn ruszy. Kary od kilku do kilkunastu tys. zł
    15 lipca 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Poznaj Dobrą Żywność. Jak promować produkty pod znakiem: Produkt Polski
    26 maja 2025
    Kulinaria
    Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
    19 maja 2025
    Kulinaria
    Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa
    8 maja 2025
    Kulinaria
    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków
    25 kwietnia 2025
    Kulinaria
    Tradycyjne śniadanie wielkanocne. Co powinno być na stole w Wielką Niedzielę?
    19 kwietnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności