Przepis na pierniki
Dla wielbicieli odrobiny słodyczy, to idealny moment aby samemu upiec pierniki z wyśmienitą polewą i posypką.
Składniki:
- 250 g brązowego cukru
- 250 g miodu
- 100 g masła
- 600 g mąki pszennej
- 10 g przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 5 g sody
- 10 g kakao
Składniki na polewę:
- 200 g śmietanki 30%
- 200 g czekolady mleczna lub deserowa
- 600 g masła
Wykonanie:
Miód z masłem rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę a także cukier umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Ugniatamy. Następnie całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy pierniki w różnych kształtach. Pierniki pieczemy w piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni C.
POLEWA:
Śmietankę zagotowujemy. Zalewamy nią pokruszoną czekoladę i całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy miękkie masło i mieszamy.
Ostudzone pierniki oblewamy polewą i przyozdabiamy według uznania np. cukrową posypką.
Przepis na pierniki wykonane innym sposobem możecie znależć tutaj : Pierniczki maślane