Postny barszcz czerwony
Rozpoczyna się okres postny, w związku z tym proponujemy przepis na barszcz czerwony.
Przepis na tradycyjny barszcz czerwony czysty. Barszcz nadaje się, jako zupa podawana z uszkami, pierogami, ziemniakami lub grochem. Można go też podać w filiżance, jako dodatek do krokietów lub pasztecików.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 500 g buraków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
- 3 kawałki suszonych grzybów
- majeranek
- 7 ziaren czarnego pieprzu
- opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku)
Wykonanie:
Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry. Bulion zagotować. Do gotującego dodać buraki z łyżką octu. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. (Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę). Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.