Pierogi z kapustą kiszoną

Podpowiadamy przepis na świąteczne ciasto pierogowe z kapustą kiszoną, która nie tylko pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, ale jest również mało kaloryczna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poznaj 8 super właściwości zdrowotnych kapusty kiszonej:
Pamiętajmy jednak, że nadmiar zjedzonej kiszonej kapusty może spowodować: wzdęcia, nadmierne gazy czy zgagę. Nie powinny jej także spożywać osoby, które borykają się z wrzodami żołądka.
Kiszona kapusta to samo zdrowie, a w zbliżające się święta Bożego Narodzenia z pewnością wykorzystamy ją w niejednym daniu. Zobacz jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi, by po ugotowaniu były miękkie i pyszne, oczywiście z farszem z kiszonej kapusty.
W misce umieszczam 1 kg mąki, pół szklanki oliwy i 1,5 łyżeczki soli. Zagotowuję około 1 litra wody. Dolewam stopniowo gotującą wodę i mieszam drewnianą łyżką. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę, odstawiam do przestudzenia. Po kilku minutach wyrabiam ciasto ręką. W efekcie otrzymuję miękkie, sprężyste i aksamitne ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania klei się ono do ręki, dodaję odrobinę oliwy. Jeśli jest zbyt sypkie – dolewam gorącej wody, a jeśli zbyt luźne – dosypuję mąkę. Ciasto rozwałkowuję na ok. 3-milimetrowy płat, z którego wycinam kółka. Na każde kładę łyżeczką nadzienie. Zlepiam dokładnie boki, po czym wrzucam do osolonej, gotującej wody. Gotuję kilka minut. Wykładam łyżką cedzakową do miski z ciepłą wodą. Po 2-3 minutach wyciągam do odsączenia.
Farsz według uznania. Przepis na nadzienie z kapusty kiszonej i soczewicy znajdziecie TUTAJ.