Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
      Kiedy siać pszenicę ozimą? Wcześniej znaczy lepiej czy niekoniecznie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Krytyczne głosy o zmianach w “aktywnym rolniku”: “to nękanie małych gospodarstw"
      Sytuacja w rolnictwie wcale nie jest tak zła, jak to przedstawia branża?
      ARiMR przestaje być agencją typowo rolniczą? Instytucję czekają nowe zadania
      Rolnicy powinni decydować o tym. Fundusze na te cele pochodzą z ich kieszeni
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
      Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu
      Chcesz przesadzić i rozmnożyć liliowce? Zrób to w tym terminie, a szybko rozwiną korzenie
      Koniecznie zacznij już teraz. Wiosną owocowy ogród pięknie się rozwinie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

Dla domu - Kulinaria 14 kwietnia 2025 07:56 Katarzyna Pryga Aktualizacja: 18 kwietnia 2025 14:51
Najwięcej właściwości odżywczych zawierają świeże liście czosnku niedźwiedziego
Najwięcej właściwości odżywczych zawierają świeże liście czosnku niedźwiedziego
Źródło: Adobe Stock
Czosnek niedźwiedzi jest dobrze znany miłośnikom zdrowego odżywiania. Jest ceniony za cenne składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne. W jaki sposób należy go jeść? W jakich potrawach zachowa najwięcej właściwości odżywczych?
Spis treści:

    Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) to bliski “kuzyn” czosnku zwyczajnego. Rosnący dziko głównie w lasach, a kwitnący czasem już pod koniec marca. Roślina jest cennym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Ceni się go także za walory smakowe. Te zmieniają się w zależności od stopnia rozwoju rośliny.  

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Czy czosnek niedźwiedzi można mrozić? Najlepszy sposób na przechowywanie

    Jak smakuje czosnek niedźwiedzi? Które części są jadalne? 

    Jadalne są zarówno liście, kwiatostany, jak i małe cebulki czosnku niedźwiedziego. Liście czosnku zmieniają swój smak wraz z procesem wzrostu rośliny. Na wczesnym etapie rozwoju liście mają piekący, intensywny smak i aromat. Wyraźny, ostry smak posiadają także kwiaty. Z czasem posmak charakterystycznej goryczki łagodnieje. Przyjmuje się, że najlepsze właściwości smakowe roślina uzyskuje w kwietniu. Czosnek można także zbierać i jeść w maju, ale smak rośliny będzie już mniej atrakcyjny.  

    W przeciwieństwie do liści cebulki czosnku niedźwiedziego dłużej zachowują swoje walory smakowe. Można je także dłużej przetrzymywać i stosować tak jak cebulki czosnku zwykłego np. jako dodatek do potraw smażonych. 

    Czytaj też:
    Dlaczego czosnek niedźwiedzi jest tak popularny? Zawiera m.in. naturalny antybiotyk

    Jak jeść czosnek niedźwiedzi? 

    Roślinę można jeść na surowo, ale również w wersji gotowanej lub smażonej. Czosnek niedźwiedzi może być także bazą pod kiszonki, nalewki, a także soki i esencje. Na rynku dostępne są liczne preparaty i przyprawy z czosnkiem niedźwiedzim w wersji suszonej. Która wersja jest najzdrowsza? Jak można się domyślić, najwięcej właściwości odżywczych (w tym witamin i minerałów) czosnek zachowuje w wersji surowej. Potrawy z czosnkiem surowym, szczególnie z jego liści, są zalecane osobom, które chcą skorzystać z dobroczynnych właściwości tej rośliny. Zdaniem ekspertów najmniej prozdrowotnych właściwości ma czosnek w wersji suszonej (tu m.in. popularne, powszechnie dostępne przyprawy). Roślina utraci także część witamin w wersji gotowanej i smażonej. Zalecane jest za to kiszenie i łączenie z oliwą np. w formie pesto. 

    Czytaj też: Kiedy sadzić czosnek niedźwiedzi i jak samemu uprawiać go w ogródku?

    Na surowo do smarowideł, masła i kanapek 

    Liście czosnku można jeść bez żadnych dodatków, w wersji surowej. Posiekane, oczyszczone liście świeżo zebranego czosnku niedźwiedziego smakują najlepiej jako dodatek do: 

    • masła, 
    • twarogów,
    • gotowanych i smażonych jajek,
    • kanapek np. z pomidorem, serem, twarożkiem,
    • warzywnych sałatek,
    • zup, gulaszu, dań gotowanych,  
    • makaronów. 

    Aby zachować cenne właściwości czosnku, jego posiekane liści należy dodać na końcowym etapie gotowania zupy. Liśćmi można też po prostu przybrać serwowane danie. 

    Czytaj też: Chcesz posadzić mieczyki w ogrodzie? Odpowiedni termin coraz bliżej

    Smaczne pesto z czosnku niedźwiedziego 

    Pesto z czosnku jest łatwe w przygotowaniu, a połączenie z oliwą pozwala zachować cenne składniki odżywcze. Kluczowe składniki to: garść świeżych liści czosnku niedźwiedziego (ok. 200 g), ok. 80-100 g orzechów włoskich, 50-60 g sera typu parmezan, 50 ml oliwy z oliwek (dodawać pod koniec lub po procesie miksowania). Świeże, umyte liście należy umieścić w mikserze. Dodać garść orzechów włoskich, oliwę, ser i łyżeczkę soli. Zamiast orzechów włoskich można wykorzystać np. orzeszki piniowe lub ziarna słonecznika. Zmiksowaną miksturę przekłada się do słoika lub innego, szczelnego pojemnika i umieszcza w lodówce. Pesto można przechowywać długo, ale warto wykorzystać świeżą miksturę np. do makaronu, kanapek, tostów. 

    Czytaj też: Wszystko o wiosennym cięciu oleandrów. Kiedy i jak przeprowadzić zabieg?

    Szybki przepis na kiszony czosnek niedźwiedzi 

    To kolejna, prosta metoda, która pozwoli na dłużej przechować liście i kwiatostany rośliny. Opłukane i osuszone liście (wraz z ogonkami) zwija się w rulony i ciasno układa w słoiku. Do słoika można dodatkowo włożyć kilka ząbków zwykłego czosnku, chrzan, liście laurowe i ziele angielskie. Słoik należy zalać ostudzoną solanką (1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody), zamknąć szczelnie i odstawić na kilka dni. Mikstura powinna być gotowa do spożycia po ok. 2 tygodniach. Tak przygotowane liście sprawdzą się m.in. jako oryginalny dodatek do sałatek. 

    • Tagi:
    • czosnek niedźwiedzi
    • kuchnia
    • przepisy
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Czy na szopę w ogrodzie musisz mieć pozwolenie? Te przepisy trzeba znać

    3 września 2025
    Prawo i finanse

    Zmiany w sprzedaży domu ze spadku. W życie weszły nowe przepisy

    27 sierpnia 2025
    KRUS

    KRUS zmienia zasady w sprawie dwóch zasiłków. Procedury będą prostsze

    23 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Czy właściciele działek przy jeziorach mogą je grodzić? Przepisy są jasne

    17 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik musi zapłacić ogromną karę za zapach z gospodarstwa. Minister reaguje

    10 sierpnia 2025
    Przepisy

    To prawo ma dotyczyć każdego rolnika. Padły nowe daty dla małych gospodarstw

    31 lipca 2025
    Drób

    Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?

    29 lipca 2025
    Przepisy

    Po tym wezwaniu rolnik będzie miał siedem dni na reakcję. Idą zmiany w prawie

    27 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
    14 września 2025
    Pomoc unijna
    Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
    14 września 2025
    Bydło i mleko
    Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
    14 września 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
    14 września 2025
    Dla domu
    Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
    14 września 2025
    Dla domu
    Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
    13 września 2025
    Dla domu
    Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu
    13 września 2025
    Dla domu
    Chcesz przesadzić i rozmnożyć liliowce? Zrób to w tym terminie, a szybko rozwiną korzenie
    12 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności