Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny bydła spadają. Co wpływa na obniżki na rynku?
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      W prezydencie ostatnia nadzieje hodowców tych zwierząt
      Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gdy zobaczył to na polu, nie mógł uwierzyć! Efekt przerósł oczekiwania [VIDEO]
      Ta choroba pustoszy pola. Już daje o sobie znać
      Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
      Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czym posługuje się rolnik – NIP czy PESEL?
      ARiMR właśnie przyjmuje wnioski. Pojedyncze wsparcie to nawet 1,7 mln zł
      Prawo jazdy na ciągnik z przyczepą po nowemu. Ważne zmiany wejdą w życie
      4 pułapki w ekoschematach, o których nikt głośno nie mówi. Naukowiec ujawnia całą prawdę
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
      Wiele osób popełnia przy pelargonii kardynalny błąd. Uważaj zwłaszcza teraz
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

Dla domu - Kulinaria 14 kwietnia 2025 07:56 Katarzyna Pryga Aktualizacja: 18 kwietnia 2025 14:51
Najwięcej właściwości odżywczych zawierają świeże liście czosnku niedźwiedziego
Najwięcej właściwości odżywczych zawierają świeże liście czosnku niedźwiedziego
Źródło: Adobe Stock
Czosnek niedźwiedzi jest dobrze znany miłośnikom zdrowego odżywiania. Jest ceniony za cenne składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne. W jaki sposób należy go jeść? W jakich potrawach zachowa najwięcej właściwości odżywczych?
Spis treści:

    Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) to bliski “kuzyn” czosnku zwyczajnego. Rosnący dziko głównie w lasach, a kwitnący czasem już pod koniec marca. Roślina jest cennym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Ceni się go także za walory smakowe. Te zmieniają się w zależności od stopnia rozwoju rośliny.  

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Czy czosnek niedźwiedzi można mrozić? Najlepszy sposób na przechowywanie

    Jak smakuje czosnek niedźwiedzi? Które części są jadalne? 

    Jadalne są zarówno liście, kwiatostany, jak i małe cebulki czosnku niedźwiedziego. Liście czosnku zmieniają swój smak wraz z procesem wzrostu rośliny. Na wczesnym etapie rozwoju liście mają piekący, intensywny smak i aromat. Wyraźny, ostry smak posiadają także kwiaty. Z czasem posmak charakterystycznej goryczki łagodnieje. Przyjmuje się, że najlepsze właściwości smakowe roślina uzyskuje w kwietniu. Czosnek można także zbierać i jeść w maju, ale smak rośliny będzie już mniej atrakcyjny.  

    W przeciwieństwie do liści cebulki czosnku niedźwiedziego dłużej zachowują swoje walory smakowe. Można je także dłużej przetrzymywać i stosować tak jak cebulki czosnku zwykłego np. jako dodatek do potraw smażonych. 

    Czytaj też:
    Dlaczego czosnek niedźwiedzi jest tak popularny? Zawiera m.in. naturalny antybiotyk

    Jak jeść czosnek niedźwiedzi? 

    Roślinę można jeść na surowo, ale również w wersji gotowanej lub smażonej. Czosnek niedźwiedzi może być także bazą pod kiszonki, nalewki, a także soki i esencje. Na rynku dostępne są liczne preparaty i przyprawy z czosnkiem niedźwiedzim w wersji suszonej. Która wersja jest najzdrowsza? Jak można się domyślić, najwięcej właściwości odżywczych (w tym witamin i minerałów) czosnek zachowuje w wersji surowej. Potrawy z czosnkiem surowym, szczególnie z jego liści, są zalecane osobom, które chcą skorzystać z dobroczynnych właściwości tej rośliny. Zdaniem ekspertów najmniej prozdrowotnych właściwości ma czosnek w wersji suszonej (tu m.in. popularne, powszechnie dostępne przyprawy). Roślina utraci także część witamin w wersji gotowanej i smażonej. Zalecane jest za to kiszenie i łączenie z oliwą np. w formie pesto. 

    Czytaj też: Kiedy sadzić czosnek niedźwiedzi i jak samemu uprawiać go w ogródku?

    Na surowo do smarowideł, masła i kanapek 

    Liście czosnku można jeść bez żadnych dodatków, w wersji surowej. Posiekane, oczyszczone liście świeżo zebranego czosnku niedźwiedziego smakują najlepiej jako dodatek do: 

    • masła, 
    • twarogów,
    • gotowanych i smażonych jajek,
    • kanapek np. z pomidorem, serem, twarożkiem,
    • warzywnych sałatek,
    • zup, gulaszu, dań gotowanych,  
    • makaronów. 

    Aby zachować cenne właściwości czosnku, jego posiekane liści należy dodać na końcowym etapie gotowania zupy. Liśćmi można też po prostu przybrać serwowane danie. 

    Czytaj też: Chcesz posadzić mieczyki w ogrodzie? Odpowiedni termin coraz bliżej

    Smaczne pesto z czosnku niedźwiedziego 

    Pesto z czosnku jest łatwe w przygotowaniu, a połączenie z oliwą pozwala zachować cenne składniki odżywcze. Kluczowe składniki to: garść świeżych liści czosnku niedźwiedziego (ok. 200 g), ok. 80-100 g orzechów włoskich, 50-60 g sera typu parmezan, 50 ml oliwy z oliwek (dodawać pod koniec lub po procesie miksowania). Świeże, umyte liście należy umieścić w mikserze. Dodać garść orzechów włoskich, oliwę, ser i łyżeczkę soli. Zamiast orzechów włoskich można wykorzystać np. orzeszki piniowe lub ziarna słonecznika. Zmiksowaną miksturę przekłada się do słoika lub innego, szczelnego pojemnika i umieszcza w lodówce. Pesto można przechowywać długo, ale warto wykorzystać świeżą miksturę np. do makaronu, kanapek, tostów. 

    Czytaj też: Wszystko o wiosennym cięciu oleandrów. Kiedy i jak przeprowadzić zabieg?

    Szybki przepis na kiszony czosnek niedźwiedzi 

    To kolejna, prosta metoda, która pozwoli na dłużej przechować liście i kwiatostany rośliny. Opłukane i osuszone liście (wraz z ogonkami) zwija się w rulony i ciasno układa w słoiku. Do słoika można dodatkowo włożyć kilka ząbków zwykłego czosnku, chrzan, liście laurowe i ziele angielskie. Słoik należy zalać ostudzoną solanką (1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody), zamknąć szczelnie i odstawić na kilka dni. Mikstura powinna być gotowa do spożycia po ok. 2 tygodniach. Tak przygotowane liście sprawdzą się m.in. jako oryginalny dodatek do sałatek. 

    • Tagi:
    • czosnek niedźwiedzi
    • kuchnia
    • przepisy
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Nowe zasady fakturowania coraz bliżej. Oto przepisy i terminy ważne dla rolników

    20 października 2025
    Przepisy

    Te ziemniaki nie nadawały się do "legalnej" sprzedaży. Teraz rząd zmieni prawo

    16 października 2025
    Prawo i finanse

    Ten błąd może rolnika kosztować utratę prawa do emerytury. Lepiej uważać

    13 października 2025
    Przepisy

    Tego już na działce nie postawisz. Nowy zakaz wejdzie w życie w 2026 roku

    13 października 2025
    Prawo i finanse

    Zmiany mają wzmocnić pozycję rolników. Europarlament przyjął specjalny dokument

    10 października 2025
    Przepisy

    Darmowe wyjazdy dla rolników. Można pojechać nad morze lub w góry

    10 października 2025
    Hodowla

    To będzie obowiązek większości rolników. Można go odroczyć o 2 lata, ale jest warunek

    9 października 2025
    Przepisy

    1431 zł odszkodowania z KRUS. Jednak są sytuacje, w których go nie dostaniesz

    9 października 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Gdy zobaczył to na polu, nie mógł uwierzyć! Efekt przerósł oczekiwania [VIDEO]
    26 października 2025
    Prawo i finanse
    Czym posługuje się rolnik – NIP czy PESEL?
    26 października 2025
    Pomoc unijna
    Ważny nabór w ARiMR. Na maszyny można dostać do 300 tys. zł
    26 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
    26 października 2025
    Dla domu
    Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
    26 października 2025
    Dla domu
    Wiele osób popełnia przy pelargonii kardynalny błąd. Uważaj zwłaszcza teraz
    22 października 2025
    Dla domu
    Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
    21 października 2025
    Dla domu
    „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
    21 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności