Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
      8400 hektarów dla rolników i państwowych spółek. Procedury w KOWR już trwają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Nasi przodkowie zajadali się tymi owocami, teraz wracają do łask. Bomba witamin

Nasi przodkowie zajadali się tymi owocami, teraz wracają do łask. Bomba witamin

Owoce i warzywa 27 lutego 2025 15:02 Katarzyna Pryga
Owoce derenia jadalnego mają szerokie zastosowanie kulinarne
Owoce derenia jadalnego mają szerokie zastosowanie kulinarne
Źródło: Adobe Stock
Wczesne kwitnienie, ozdobny wygląd i wyjątkowo ciekawe, zdrowe owoce. Zalety derenia jadalnego były dobrze znane naszym przodkom. Po latach ta ciekawa roślina znów jest doceniana. Dlaczego warto posadzić dereń w sadzie lub w ogrodzie?
Spis treści:

    Dereń jadalny (Cornus mas L.), zwany też dereniem właściwym, to roślina uprawiana na całym świecie, a pochodząca z południowo-wschodniej Europy oraz zachodniej Azji. W naturalnym środowisku dereń osiąga od ok. 3 metrów do nawet 10 metrów wysokości. Charakterystyczną cechą rośliny jest bardzo wczesne kwitnienie. Drzewko obsypuje się drobnymi, żółtymi kwiatami. W Polsce derenie kwitną na przełomie marca i kwietnia, jeszcze przed forsycjami, z którymi bywają często mylone. Dereń jadalny owocuje nierównomiernie. W zależności od odmiany owoce pojawiają się od sierpnia do października. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Derenie mają szerokie zastosowanie. Ze względu na ozdobny wygląd bywają często stosowane jako element nasadzeń w parkach, na terenach zieleni miejskiej i na żywopłoty (dość łatwo poddają się formowaniu). Drzewa doskonale radzą sobie na terenach zurbanizowanych, są odporne na zanieczyszczenie środowiska. Uprawiane także dla wyjątkowo zdrowych owoców. 

    Czytaj też: Przygotuj budleję Dawida do wiosny. Zbliża się termin kluczowego zabiegu

    Dereń: Roślina niewymagająca i łatwa w uprawie 

    Jedną z kluczowych zalet derenia jadalnego jest łatwość uprawy i przystosowanie do polskich warunków klimatycznych. Drzewo rośnie naturalnie na skałach wapiennych, więc optymalną będzie gleba żyzna i wapienna. Derenie są drzewami południowymi, optymalne stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione, ale roślina poradzi sobie także w półcieniu. Derenie dobrze znoszą suszę. Co istotne, są również odporne na mróz i większość szkodników drzew. Słabe owocowanie może być wynikiem posadzenia drzewa w mocno zacienionym miejscu. Zalecane jest coroczne przycinanie gałęzi, najlepiej w lecie i wczesną jesienią (dereń przycinany wczesną wiosną mocno “płacze” puszczając soki). 

    Czytaj też: Nie zapomnij o pozimowym cięciu róż. Będą szybciej rosły i obficiej kwitły

    Owoce derenia. Bomba witamin i przeciwutleniaczy 

    Za powracającą popularnością derenia stoi przede wszystkim coraz większa wiedza dotycząca prozdrowotnych właściwości jego owoców. Mocno doceniane są także walory smakowe owoców pochodzących z różnych odmian. Derenie owocują pod koniec lata tworząc ciekawą kolorystycznie kompozycję. Owoce posiadają twarde pestki, a po dojrzewaniu samodzielnie opadają na ziemię. W zależności od odmiany derenie wytwarzają niewielkie owoce: 

    • o wielkości od 1 cm do 4 cm, największe owoce wśród polskich odmian derenia daje odmiana Szafer, 
    • o kształcie okrągłym, owalnym, podłużnym lub gruszkowatym, 
    • jasnożółte, różowe, czerwone, ciemnoczerwone,
    • o smaku lekko kwaskowatym, słodkim lub cierpkim (ze względu na wysoką zawartość substancji garbnikowych). 

    Owoce derenia zawierają witaminę C, witaminę P i A, a także minerały - m.in. potas i magnez. Wyróżniają się wysoką zawartością cennych przeciwutleniaczy.  

    Czytaj też:
    Zaskakujące odkrycie. Syn rolnika znalazł na polu skarb sprzed 2,5 tysiąca lat

    Na słodko i słono. Co można przyrządzić z owoców derenia? 

    Dojrzałe owoce derenia mają szerokie zastosowanie kulinarne. Można je jeść na surowo lub w formie przetworzonej. Co ciekawe, owoce te można przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono. Dereń doskonale sprawdzi się jako zdrowy składnik konfitur, dżemów, marmolad, przecieranych past, a także kompotów, likierów i nalewek (“dereniówka”). Owoce derenia można również przygotować na słono, w formie kiszonej i w zalewach. W XVIII w. dereń był znany jako “polska oliwka”. Zgodnie ze starą recepturą owoce derenia można zalać zalewą solną z dodatkiem wybranych przypraw, liści dębu i liścia laurowego. Dereń można również suszyć, a wysuszone owoce wykorzystać jako dodatek do herbat lub sosów. Warto jednocześnie pamiętać, że owoce będą wymagać drylowania, w niektórych przypadkach konieczne będzie przecieranie. 

    Czytaj też: Przytnij porzeczki, a zbierzesz kosze pełne owoców. Nie przegap tego terminu 

    Źródło: Tarko T., Duda-Chodak A., Pogoń P. Charakterystyka owoców pigwowca japońskiego i derenia jadalnego. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 6, 73, s. 100–108, 2010
    • Tagi:
    • dereń jadalny
    • derenie
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Warto wiedzieć
    Technika
    Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
    21 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
    21 grudnia 2025
    Zboża
    Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
    21 grudnia 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    W przyszłym sezonie zbierzesz kosze borówki. Rewelacyjny trik przed zimą
    16 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Które rośliny przycinać w grudniu? Co z malinami, hortensjami i różami?
    14 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Zimowe pędzenie warzyw. Prosty sposób naszych babć na świeżą zieleninę
    14 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Ostatnia chwila na przedzimowy siew marchwi i kopru. Świeże warzywa będą już wiosną
    8 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    To najważniejszy zimowy zabieg w ogrodzie. Zbliża się jego termin
    5 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności