Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Nasi przodkowie zajadali się tymi owocami, teraz wracają do łask. Bomba witamin

Nasi przodkowie zajadali się tymi owocami, teraz wracają do łask. Bomba witamin

Owoce i warzywa 27 lutego 2025 15:02 Katarzyna Pryga
Owoce derenia jadalnego mają szerokie zastosowanie kulinarne
Owoce derenia jadalnego mają szerokie zastosowanie kulinarne
Źródło: Adobe Stock
Wczesne kwitnienie, ozdobny wygląd i wyjątkowo ciekawe, zdrowe owoce. Zalety derenia jadalnego były dobrze znane naszym przodkom. Po latach ta ciekawa roślina znów jest doceniana. Dlaczego warto posadzić dereń w sadzie lub w ogrodzie?
Spis treści:

    Dereń jadalny (Cornus mas L.), zwany też dereniem właściwym, to roślina uprawiana na całym świecie, a pochodząca z południowo-wschodniej Europy oraz zachodniej Azji. W naturalnym środowisku dereń osiąga od ok. 3 metrów do nawet 10 metrów wysokości. Charakterystyczną cechą rośliny jest bardzo wczesne kwitnienie. Drzewko obsypuje się drobnymi, żółtymi kwiatami. W Polsce derenie kwitną na przełomie marca i kwietnia, jeszcze przed forsycjami, z którymi bywają często mylone. Dereń jadalny owocuje nierównomiernie. W zależności od odmiany owoce pojawiają się od sierpnia do października. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Derenie mają szerokie zastosowanie. Ze względu na ozdobny wygląd bywają często stosowane jako element nasadzeń w parkach, na terenach zieleni miejskiej i na żywopłoty (dość łatwo poddają się formowaniu). Drzewa doskonale radzą sobie na terenach zurbanizowanych, są odporne na zanieczyszczenie środowiska. Uprawiane także dla wyjątkowo zdrowych owoców. 

    Czytaj też: Przygotuj budleję Dawida do wiosny. Zbliża się termin kluczowego zabiegu

    Dereń: Roślina niewymagająca i łatwa w uprawie 

    Jedną z kluczowych zalet derenia jadalnego jest łatwość uprawy i przystosowanie do polskich warunków klimatycznych. Drzewo rośnie naturalnie na skałach wapiennych, więc optymalną będzie gleba żyzna i wapienna. Derenie są drzewami południowymi, optymalne stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione, ale roślina poradzi sobie także w półcieniu. Derenie dobrze znoszą suszę. Co istotne, są również odporne na mróz i większość szkodników drzew. Słabe owocowanie może być wynikiem posadzenia drzewa w mocno zacienionym miejscu. Zalecane jest coroczne przycinanie gałęzi, najlepiej w lecie i wczesną jesienią (dereń przycinany wczesną wiosną mocno “płacze” puszczając soki). 

    Czytaj też: Nie zapomnij o pozimowym cięciu róż. Będą szybciej rosły i obficiej kwitły

    Owoce derenia. Bomba witamin i przeciwutleniaczy 

    Za powracającą popularnością derenia stoi przede wszystkim coraz większa wiedza dotycząca prozdrowotnych właściwości jego owoców. Mocno doceniane są także walory smakowe owoców pochodzących z różnych odmian. Derenie owocują pod koniec lata tworząc ciekawą kolorystycznie kompozycję. Owoce posiadają twarde pestki, a po dojrzewaniu samodzielnie opadają na ziemię. W zależności od odmiany derenie wytwarzają niewielkie owoce: 

    • o wielkości od 1 cm do 4 cm, największe owoce wśród polskich odmian derenia daje odmiana Szafer, 
    • o kształcie okrągłym, owalnym, podłużnym lub gruszkowatym, 
    • jasnożółte, różowe, czerwone, ciemnoczerwone,
    • o smaku lekko kwaskowatym, słodkim lub cierpkim (ze względu na wysoką zawartość substancji garbnikowych). 

    Owoce derenia zawierają witaminę C, witaminę P i A, a także minerały - m.in. potas i magnez. Wyróżniają się wysoką zawartością cennych przeciwutleniaczy.  

    Czytaj też:
    Zaskakujące odkrycie. Syn rolnika znalazł na polu skarb sprzed 2,5 tysiąca lat

    Na słodko i słono. Co można przyrządzić z owoców derenia? 

    Dojrzałe owoce derenia mają szerokie zastosowanie kulinarne. Można je jeść na surowo lub w formie przetworzonej. Co ciekawe, owoce te można przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono. Dereń doskonale sprawdzi się jako zdrowy składnik konfitur, dżemów, marmolad, przecieranych past, a także kompotów, likierów i nalewek (“dereniówka”). Owoce derenia można również przygotować na słono, w formie kiszonej i w zalewach. W XVIII w. dereń był znany jako “polska oliwka”. Zgodnie ze starą recepturą owoce derenia można zalać zalewą solną z dodatkiem wybranych przypraw, liści dębu i liścia laurowego. Dereń można również suszyć, a wysuszone owoce wykorzystać jako dodatek do herbat lub sosów. Warto jednocześnie pamiętać, że owoce będą wymagać drylowania, w niektórych przypadkach konieczne będzie przecieranie. 

    Czytaj też: Przytnij porzeczki, a zbierzesz kosze pełne owoców. Nie przegap tego terminu 

    Źródło: Tarko T., Duda-Chodak A., Pogoń P. Charakterystyka owoców pigwowca japońskiego i derenia jadalnego. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 6, 73, s. 100–108, 2010
    • Tagi:
    • dereń jadalny
    • derenie
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
    20 października 2025
    Drób
    Ostatnie dni na złożenie wniosku. ARiMR podzieli między rolników 120 mln zł
    20 października 2025
    Przepisy
    Prawie 350 zł do emerytury z KRUS. To jeden z mniej znanych dodatków
    20 października 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Zaskakujący sposób na niskie ceny. Rolnik spod Poznania postawił warzywomat
    17 października 2025
    Przepisy
    Rolnicy na to czekali. Jest pierwsza udowodniona zmowa cenowa
    12 października 2025
    Owoce i warzywa
    Sieci handlowe chcą wykorzystać akcję samozbiorów?
    12 października 2025
    Owoce i warzywa
    Co tak naprawdę dzieje się na rynku papryki? „Serce mi się kraje"
    6 października 2025
    Owoce i warzywa
    Nowy rynek otwiera się na borówkę z Polski. Ogłoszono oficjalną decyzję
    30 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności