Najlepsza odżywka do zamiokulkasa? Jej skuteczność zbadano naukowo

Roślina ta należy do rodziny obrazkowatych. Naturalnie występuje w strefie klimatu zwrotnikowego oraz podzwrotnikowego, głównie w Afryce. Rośnie w runie wilgotnych lasów tropikalnych, czyli w miejscach, do których dochodzi stosunkowo mało promieni słonecznych. Pod koniec XX w. holenderskie firmy ogrodnicze wprowadziły zamiokulkasa do uprawy jako roślinę doniczkową.
Zamiokulkas nadaje się do pomieszczeń o niewielkim nasłonecznieniu, ale lubi wysokie temperatury. Większy chłód może spowodować u niego zrzucanie liści. Pielęgnując go należy też unikać przeciągów oraz transportowania w czasie zimy. Zamiokulkas preferuje doniczki szersze niż wyższe (bo wtedy ma lepsze warunki do rozrastania się kłącza). Podlewa się go umiarkowanie. Mniej groźne są dla niego krótkotrwałe okresy suszy, niż przelanie.
Roślina ta potrzebuje dosyć regularnego nawożenia – w okresie wzrostu co ok. 2 tygodnie. Woda ryżowa to jeden z nawozów, jakie można stosować regularnie. Ma on tę przewagą nad innymi, że do jego przygotowania potrzebujemy tylko dwóch składników, które większość z nas ma w domu.
Czytaj też: Szukasz roślin do cienia? Puszyste, różowe wiechy kwitną aż do września
Jakie korzyści przynosi zamiokulkasowi podlewanie wodą ryżową?
Woda ryżowa to znana domowa odżywka, którą można stosować do różnych roślin doniczkowych. Zawiera witaminy i minerały korzystne dla roślin (w tym witaminy z grupy B oraz potas i magnez). Z kolei skrobia z ryżu może wspomóc rozwój mikroorganizmów w glebie, co wpływa pozytywnie na zdrowie roślin.
Czytaj też: Hit do ogrodów rustykalnych. Wraca do mody, kwitnie aż do października
Dowody na skuteczność wody ryżowej
Stosowanie wody ryżowej jako sposobu na odżywienie roślin stosowane jest w Azji. Tam przeważnie używa się wody po płukaniu ryżu oraz sfermentowanej wody ryżowej. Jest to odżywka na tyle znana, że prowadzone są nawet badania naukowe mające na celu ustalenie, jaki rodzaj wody jest najlepszy (bierze się pod uwagę np. intensywność płukania ryżu oraz okres fermentacji). Wyniki takich analiz znajdziemy np. w artykule „Chemiczna i mikrobiologiczna charakterystyka odpadów z płukanego ryżu w celu oceny ich potencjału jako nawozu roślinnego i poprawy zdrowia gleby” opublikowanym w listopadzie 2021 r. na łamach czasopisma „Agronomy”.
Autorzy, czyli naukowcy z Universiti Putra Malaysia w Malezji oraz z Federal University Dutse w Nigerii w swojej pracy przywołują również wyniki wcześniejszych badań. Wykazano w nich, że „podlewanie roślin za pomocą WRW (washed rice water – red.) zwiększyło wysokość, średnicę łodygi i plon pomidorów, szpinaku wodnego (popularne warzywo kuchni azjatyckiej – red.), bakłażanów, pak choi, sałaty, pieczarek, adenium (róża pustyni, sukulent pochodzący z Afryki – red.), chili i roślin gorczycy” – czytamy w artykule.
Metody przygotowania wody ryżowej
Wodę ryżową można przygotować na kilka sposobów. Najprostszy polega na wsypaniu suchego ryżu do naczynia, zalaniu go czystą wodą (mniej więcej w proporcji jeden do trzech – jedna cześć ryżu na trzy części wody). Ryż dokładnie przepłukujemy wodą (mieszając ją, a nawet pocierając delikatnie ziarenka). Następnie mieszankę przecedzamy. Mętna woda, którą otrzymamy w ten sposób, gotowa jest do użycia.
Druga metoda skupia się ma wykorzystaniu wody, która zostaje nam po gotowaniu ryżu. Ważna uwaga – ryż gotujemy w dużo większej ilości wody niż zwykle (np. 1 szklanka ryżu na 4–5 szklanek wody). Nie dodajemy do niej żadnej soli, przypraw czy tłuszczu. Po ugotowaniu odcedzamy ryż, a wodę studzimy. Przed wykorzystaniem jej do podlewania roślin rozcieńczamy ją z czystą wodą w proporcji 1:1.
Trzeci sposób to przygotowanie wody ryżowej fermentowanej. Jak ją przygotować? Zalewamy 1 szklankę ryżu 3 szklankami wody. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 5–7 dni, do momentu, aż pojawi się lekko kwaśny zapach. Odcedzamy wodę i przechowujemy w lodówce. Przed użyciem rozcieńczamy czystą wodą w proporcji 1:1.
Czytaj też: Dlaczego zamiokulkas nie rośnie? Uważaj na te 3 powszechne błędy w uprawie
O czym trzeba pamiętać podlewając zamiokulkasa wodą ryżową?
Przy podlewaniu zamiokulkasa wodą ryżową trzeba zachować umiar. To znaczy, że traktujemy ją jak rodzaj nawozu, a nie jak coś, czym zwykle podlewa się roślinę. Najczęściej zalecana częstotliwość użycia wody ryżowej to raz na 4 tygodnie. W przeciwnym razie ilość skrobi zawartej w wodzie ryżowej może sprawić, że zamiast pomóc zamiokulkasowi, tylko mu zaszkodzimy. Warto też zwrócić uwagę, że badania dotyczące pozytywnego wpływu wody ryżowej na rośliny mówią przeważnie o wodzie uzyskanej z płukania ryżu, a nie jego gotowania.
Wreszcie – niektóre poradniki mówią o tym, że do podlewania roślin można wykorzystać wodę z ryżu gotowanego w torebce. Zważywszy na fakt, że taki sposób gotowanie ryżu sam w sobie jest dosyć kontrowersyjny (np. ze względu na ryzyko uwolnienia bisfenolu A z woreczka w trakcie obróbki cieplnej), warto się zastanowić, czy woda, która pozostanie po tym gotowaniu, faktycznie jest najlepszym materiałem na odżywkę dla roślin.
Czytaj też: Podatek od deszczu: Właściciele jakich działek muszą go płacić? Stawki w 2025