Masz agrest w ogrodzie? Ten zabieg dobrze wykonać w lutym
![](/media/cache/ff/f3/fff3fccf87c14804d137d0c7a05c2cc3.jpg)
Agrest to zwyczajowa nazwa rośliny o nazwie porzeczka agrest (Ribes uva-crispa). To krzew owocowy, który kiedyś pojawiał się dosyć często w przydomowych uprawach, potem jego popularność zmalała, dziś wraca do łask. Owoce agrestu są bogatym źródłem witamin, (zwłaszcza C, B i A) makroelementów (m.in. potas, wapń i magnez) oraz błonnika. Agrest nadaje się do mrożenia. Można z niego również przygotowywać dżemy, konfitury czy soki. Niektóre odmiany agrestu mogą być mocno kwaskowate, dlatego przygotowując przetwory można je mieszać z innymi, słodszymi owocami. Balansują wtedy ich smak. Sprawdzonym połączeniem jest np. dżem agrestowo-truskawkowy.
Czytaj też: Posadź zamiast borówki amerykańskiej. Obrodzi zdrowymi, słodkimi owocami
Pielęgnacja agrestu w lutym i marcu. Przy jakiej pogodzie najlepiej ciąć agrest?
W przeszłości agrest był uprawniany głównie jako krzew. Dziś w sklepach ogrodniczych jest też bogata oferta agrestu szczepionego na pniu (agrestu piennego). Roślina przypomina wtedy niewielkiej wysokości drzewka ozdobne, z gałęziami i owocami na wysokości ok. 1 metra.
Zarówno w przypadku agrestu rosnącego w formie krzaczastej, jak i piennej, kluczowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest cięcie. Bez tego agrest rozrasta się nadmiernie i dziczeje, a jego owoce stają się małe, twarde i kwaśne.
Do cięcia agrestu przystępujemy najczęściej w lutym lub na początku marca. Wiele zależy tu od pogody oraz lokalizacji (o cieplejszych regionach kraju cięcie wykonuje się wcześniej). Optymalne warunki do przeprowadzenia tego zabiegu to sucha i słoneczna pogoda z temperaturą w okolicach zera stopni. Nie może być zbyt chłodno – mróz powyżej 5 stopni to znak, że z cięciem agrestu lepiej poczekać. Z drugiej strony nie powinno się tego odkładać zbyt mocno w czasie. Krzew powinien być przycinany w stanie spoczynku, przed rozpoczęciem wegetacji. Wycinanie gałęzi agrestu po rozpoczęciu wegetacji może osłabić roślinę.
Czytaj też: Masz młode drzewka owocowe? O tym zabiegu musisz koniecznie pamiętać
Jak przycina się agrest krzaczasty?
Zarówno agrest pienny, jak i krzaczasty po raz pierwszy przycina się wczesną wiosną po przesadzeniu. W przypadku agrestu krzaczastego skraca się wszystkie pędy nad 2-3 oczkiem. Ponieważ agrest najlepiej owocuje na 2-5 letnich gałązkach, dlatego przez kolejne cztery lata w ramach ciecia zimowego (zimowo-wiosennego) wykonuje się głównie cięcie formujące i sanitarne, usuwając z korony wszystkie pędy chore, słabe, cienkie, zdeformowane, pokładające się lub rosnące do wnętrza. Zostawia się tylko te najsilniejsze. Jeśli są za długie – można je skrócić.
Tak prowadzony krzew po 4-5 latach powinien mieć dosyć luźną koronę, złożoną z mniej więcej 10-12 pędów 1-4 letnich. Od tego momentu co roku w lutym lub marcu wykonuje się cięcie prześwietlające polegające na wycinaniu najstarszych, co najmniej pięcioletnich gałązek.
Czytaj też: Pryszczyca. Co wywołuje tę groźną chorobę? Jakie ma objawy?
Jak przycina się agrest pienny?
Pierwsze cięcie agrestu piennego po posadzeniu polega na tym, że pozostawia się 2-3 najsilniejsze pędy szkieletowe, a pozostałe mocno przycina. W kolejnych 4-5 latach wykonuje się ciecie sanitarno-formujące oraz usuwa odrosty wyrastające z podkładki (żeby nie zagłuszyły odmiany szlachetnej). Po tym okresie korona powinna składać się z ok. 6-8 silnych, zdrowych gałązek. W kolejnych latach wykonujemy cięcia prześwietlające oraz usuwamy odrosty. Żywotność piennych odmian agrestu rekomendowanych dla upraw amatorskich to ok. 15 lat. Agrest krzaczasty jest bardziej długowieczny.
Czytaj też: Te warzywa i kwiaty musisz wysiać w lutym. Idealny czas na przygotowanie rozsady
Jakie jeszcze zabiegi pielęgnacyjne przy agreście wykonuje się lutym?
Dobrym rozwiązaniem dla agrestu jest ściółkowanie. Można do tego użyć przekompostowanej kory, trocin lub zrębków. Jeżeli mamy taką ściółkę i w trakcie wykonywania lutowego (lub marcowego) cięcia zauważymy jej braki – warto je uzupełnić. Dzięki temu pod drzewkiem lub krzewem na wiosnę nie pojawią się nowe chwasty (lub przynajmniej pojawią się z mniejszej ilości). Jeżeli ktoś jesienią zastosował obornik, z ewentualnym uzupełnieniem powinien wstrzymać się przynajmniej do marca. Obornik rozłożony pod drzewkami lub krzewami pełni funkcję zarówno nawozu, jak i ściółki. Jego stosowanie powinno odbywać się zgodnie z przepisami (nawozy naturalne w postaci płynnej lub stałej można stosować w terminie od 1 marca do 30 listopada).
Generalnie nawożenie krzewów owocowych, jeśli je stosujemy, powinno odbywać się 1-2 razy do roku, w tym na wiosnę. W przypadku nawozów sztucznych – na rynku dostępne są specjalne mieszanki dla krzewów owocowych, a nawet do samego agrestu. Stosując je warto przestrzegać zaleceń producentów. Wielu z nich wskazuje, by wiosenne nawożenie agrestu przeprowadzać najwcześniej w kwietniu.
Czytaj też: Najważniejsze zasady inkubacji jaj kurzych. O tym trzeba pamiętać