Grzybowe cappuccino
Jak wykonać coś szybkiego i jednocześnie smacznego na świąteczny obiad? To proste, poniżej proponujemy przepis na zupę pt. „grzybowe cappuccino”.
Składniki :
- 500 g mrożonych leśnych grzybków (można też wykorzystać suszone grzyby, które trzeba wcześniej namoczyć i ugotować w tej samej wodzie)
- oliwa
- 2 cebule
- bulion warzywny
- sól
- biały pieprz
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mascarpone
- łyżka zmielonych, suszonych grzybów
Wykonanie :
Grzyby rozmrażamy. Kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, smażymy na niej pokrojone w piórka cebule do zeszklenia. Dodajemy grzyby i smażymy jeszcze ok. 10 minut, aż grzyby będą miękkie. Doprawiamy pieprzem i solą. Zagotowujemy około 2 szklanek bulionu, dodajemy do niego zawartość patelni i jeszcze chwilę gotujemy. Całość miksujemy, doprawiamy do smaku. Śmietanę ubijamy i mieszamy z serkiem mascarpone. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Zupę rozlewamy do filiżanek. Najlepiej prezentuje się w niewysokich szklankach z grubego szkła. Na wierzch każdej porcji nakładamy po łyżce śmietany, posypujemy proszkiem grzybowym.
Chcesz więcej ciekawych i pysznych przepisów? Odwiedź wskazówki autorki na naszym Hotblogu. <-- klik.