Co zrobić z grządkami po warzywach? Wysiej to z końcem sierpnia

Dobór roślin i mieszanek roślin na poplon zależy od miejsca, celu wysiewu, powierzchni pola lub ogrodu oraz pory roku. Część roślin na poplon można używać uniwersalnie, inne są wskazane na grządki po konkretnych warzywach np. ogórkach lub pomidorach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj też: Pachnie migdałami, jest superłatwa w uprawie. Teraz jest dobry czas na sianie
Dlaczego warto stosować poplon po warzywach?
Poplon lub międzyplon to jeden z kluczowych zabiegów rolnictwa ekologicznego. Stosuje się go po uprawie zbóż i warzyw. W ogródku warzywnym poplon stanowi cenną, zieloną masę, która przyniesie glebie same korzyści:
- poprawia jej strukturę, podłoże staje się lepiej przepuszczalne i spulchnione,
- zmniejsza ryzyko erozji gleby,
- wzbogaca glebę o materię organiczną i minerały,
- poplon z roślin motylkowych dostarcza podłożu dużej ilości azotu, pobieranego dzięki bakteriom korzeniowym,
- ziemia w ogródku nie leży odłogiem, a gleba jest wzbogacana i czynna biologicznie,
- zielona masa będzie rozkładać się aż do sezonu wiosennego – wiosną zastąpi skutecznie obornik i nawozy sztuczne,
- skutecznie ogranicza rozrost chwastów,
- część roślin na poplon posiada właściwości fitosanitarne, czyli oczyszczające i odkażające glebę.
Kiedy wysiewa się rośliny na poplon?
Przyjmuje się, że optymalny termin wysiewu to druga połowa lipca i pierwsza połowa sierpnia. W tym czasie trwają zbiory pierwszych, wczesnych warzyw. Gdy grządki zaczynają pustoszeć, po warzywach można wysiewać pierwsze rośliny na poplon. W praktyce wielu rolników decyduje się na wysiew poplonu pod koniec sierpnia i w I połowie września. Termin wysiewu jest także dostosowywany do szybkości wzrostu danej rośliny.
Większość roślin na poplon osiąga odpowiednią objętość zielonej masy w okresie od 60 do ok. 80 dni. Poplon wysiewany pod koniec sierpnia lub z początkiem września należy przeorać lub przekopać w październiku (w zależności od szybkości wzrostu roślin). Inna opcja to ścięcie górnej części roślin na zieloną ściółkę. Wiosną podłoże można wzbogacić kompostem.
Czytaj też: Nie popełniaj tych błędów. To dlatego lawenda usycha
Facelia błękitna na poplon po warzywach. Uniwersalna i miododajna
Facelia błękitna (Phacelia tanacetifolia) to top polecanych roślin zarówno na przedplon, jak i poplon. Jest to roślina do stosowania uniwersalnego – na poplon ścierniskowy lub poplon po warzywach. Ma niskie wymagania glebowe, dobrze poradzi sobie także na podłożu ubogim w składniki odżywcze. Wschodzi szybko, a kwitnie po ok. 50 dniach od wysiewu. Facelia może poszczycić się imponującą odpornością na trudne warunki uprawy (susza, przymrozki), ale także na szkodniki i popularne choroby roślin. Pszczelarze cenią ją za miododajność i polecają jako cenny pożytek dla pszczół m.in. pod koniec lata, gdy kończy się sezon kwitnienia większości roślin.
Gorczyca biała na poplon. Błyskawiczny wzrost i oczyszczanie gleby
Spośród sprawdzonych roślin na poplon najszybszy wzrost masy zielonej przypisuje się gorczycy białej (Sinapis alba). Jest to kolejna roślina o wyjątkowo łatwej uprawie. Rośnie praktycznie na każdym typie gleby i nie ma specjalnych wymagań pielęgnacyjnych. Jest rośliną miododajną, przyciągającą pożyteczne owady. Ważną cechą gorczycy białej są właściwości fitosanitarne, czyli m.in. wpływ na ograniczenie występowania nicieni glebowych. Gęsta, zielona masa pod nawóz powstaje już po ok. 50-70 dniach. Przekopanie lub przeoranie podłoża (przy siewie po zbiorach letnich i wczesnojesiennych) zaleca się wykonać w październiku.
Czytaj też: Zmiany w sprzedaży domu ze spadku. W życie weszły nowe przepisy
Łubin wąskolistny na poplon. Regeneruje glebę i dostarcza azot
Łubin wąskolistny (Lupinus angustifolius) to doskonały wybór na poplon z kilku powodów. Pierwszym jest szybki przyrost masy zielonej. Wzrost rośliny od momentu wysiewu trwa ok. 8 tygodni. Zalecany termin wysiewu na poplon ścierniskowy lub po warzywach to zazwyczaj druga połowa sierpnia. Zalecany termin zaorania uprawy: październik. Łubin jest rośliną motylkową, czyli posiada zdolność wiązania azotu. Ogranicza też występowanie popularnych patogenów podłoża. Ma silne, szybko rosnące korzenie, które dobrze napowietrzają glebę. Ze względu na dość gęsty, zwarty pokrój dodatkowo ogranicza rozrost chwastów. Roślinę stosuje sią zarówno na poplon po uprawach zbóż, jak i na grządkach warzywnych.