Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
      Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon
      Rolnicy nie inwestują w dobre maszyny i dlatego nie zarabiają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
      ARiMR wypłaca dopłaty, ale też kontroluje rolników. W jaki sposób?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  •  Co podać na świąteczny obiad?

 Co podać na świąteczny obiad?

Dla domu - Kulinaria 23 grudnia 2022 07:00 HD
 Co podać na świąteczny obiad?
Źródło: Hotblog
Święta mamy dosłownie za chwilę i wydaje nam się, że menu wigilijne mamy już ustalone. Ale co ze świątecznym obiadem? Ja stawiam na mało pracochłonne, ale smaczne dania, bo przecież nie chcę spędzić całego świątecznego dnia w kuchni. Mięsa i dodatki możemy wstępnie przygotować wcześniej, a w świąteczny dzień tylko je wykończyć. 
Spis treści:

    Święta mamy dosłownie za chwilę i wydaje nam się, że menu wigilijne mamy już ustalone. Ale co ze świątecznym obiadem? Ja stawiam na mało pracochłonne, ale smaczne dania, bo przecież nie chcę spędzić całego świątecznego dnia w kuchni. Mięsa i dodatki możemy wstępnie przygotować wcześniej, a w świąteczny dzień tylko je wykończyć. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wieczór wigilijny upływa nam pod znakiem postnych, tradycyjnych potraw, to m.in. barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i ryby w wielu wersjach. Jednak obiad świąteczny to już całkiem inna „bajka”. Tu możemy puścić już wodze kulinarnej fantazji i śmiało serwować dania mięsne.  Najlepiej sprawdzą się aromatyczne pieczenie, wędliny, a także potrawy podane w towarzystwie gęstego, gorącego sosu. Świąteczny czas to także idealny moment na łączenie mięsa z owocowymi dodatkami, zwłaszcza śliwką, żurawiną, jabłkami, lub bardziej egzotycznie – cytrusami. Boże Narodzenie to też moment, kiedy na świąteczny obiad z chęcią serwujemy kaczkę, indyka lub gęś. Jeśli przy świątecznym stole zasiądą fani oryginalnych, zimowych smaków, warto postawić na potrawy z dodatkiem miodu, cynamonu, kardamonu czy goździków. Pamiętajmy, że bożonarodzeniowy obiad warto zakończyć pysznym, słodkim deserem.

    Grzybowe cappuccino

    składniki:

    500 g mrożonych leśnych grzybków (można też wykorzystać suszone grzyby, które trzeba wcześniej namoczyć i ugotować w tej samej wodzie)

    • oliwa
    • 2 cebule
    • bulion warzywny
    • sól
    • biały pieprz
    • 250 ml śmietany kremówki
    • 2 łyżki mascarpone
    • łyżka zmielonych, suszonych grzybów

    wykonanie:

    Grzyby rozmrażam. Kroję w kawałki. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy, smażę na niej pokrojone w piórka cebule do zeszklenia. Dodaję grzyby i smażę jeszcze ok. 10 minut, aż grzyby będą miękkie. Doprawiam pieprzem i solą. Zagotowuję około 2 szklanek bulionu, dodaję do niego zawartość patelni i jeszcze chwilę gotuję. Całość miksuję, doprawiam do smaku. Śmietanę ubijam i mieszam z serkiem mascarpone. Doprawiam solą i białym pieprzem. Zupę rozlewam do filiżanek. Najładniej prezentuje się w niewysokich szklankach z grubego szkła. Na wierzch każdej porcji nakładam po łyżce śmietany, posypuję proszkiem grzybowym

    Gęsia pierś ze śliwką

    składniki:

    • pierś z młodej gęsi owsianej bez kości, ze skórą (waga piersi z kością ok. 1-1,2 kg)
    • 2 duże winne jabłka
    • duża garść suszonej żurawiny
    • suszone śliwki
    • 1 pęczek świeżej szałwii
    • sól

    składniki marynaty:

    • 2 ząbki czosnku
    • 3-4 łyżki oleju
    • po 1 łyżce majeranku, rozmarynu, tymianku, gałki muszkatołowej i pieprzu w ziarenkach

    wykonanie:

    Składniki na marynatę ucieram w moździerzu. Pierś z gęsi myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Skórę nacinam ostrym nożem. Mięso nadziewam śliwką (nakłuwam mięso ostrym nożem, po czym wciskam w otwór kawałek śliwki), solę z obu stron, nacieram marynatą i pokrojoną szałwią. Odstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. Przed smażeniem wyciągam mięso co najmniej godzinę wcześniej. Pierś obsmażam na suchej, rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, najpierw skórą od dołu. Przekładam piersi do naczynia żaroodpornego. Obkładam kawałkami jabłek i żurawiną. Piekę mięso przez około 30 minut w 180°C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewam je wytopionym tłuszczem. Przed pokrojeniem mięso musi kilka minut „odpocząć”. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką, np. z czerwonej kapusty.

    Gęś pieczona w całości

    składniki:

    • 1 młoda gęś, może być mrożona
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki suszonego majeranku
    • 3 kwaśne lub kwaśno-winne jabłka
    • duża garść suszonych śliwek
    • 1 pomarańcza
    • gałązki świeżego tymianku i rozmarynu (można pominąć)

    wykonanie:

    Jeśli gęś mamy mrożoną, powinna ona się powoli rozmrażać - najlepiej w lodówce. Może to potrwać nawet 2 dni. Gęś dokładnie myję i usuwam pozostałości piór - jeśli takie będą. Dobrze jest ją wymoczyć 2-3 godziny w osolonej, zimnej wodzie. Osuszam ją ręcznikiem papierowym. Nacieram solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz, a majerankiem tylko w środku. Do środka wkładam gałązki świeżych ziół. Odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Jabłka dzielę na cztery części i usuwam gniazda nasienne. Mieszam z przyprawami, suszonymi śliwkami i plastrami pomarańczy (wcześniej jeszcze całe pomarańcze sparzam gorącą wodą). Tak przygotowanym farszem nadziewam wnętrze gęsi. Spinam gęś wykałaczkami i nitką. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 160 stopni C. Gęś wkładam do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Piekę ją pod przykryciem - przez 45 minut na każdy kilogram mięsa i farszu (w sumie trwa to około 4-5 godzin). Przez ostatnie 45 minut gęś piekę bez przykrycia, polewając wierzch wytopionym tłuszczem. Po wyjęciu z piekarnika pozwalam gęsi „odpocząć” kilka minut, by soki się ustabilizowały. Podaję ją z wielkopolskimi pyzami (kluskami na parze) oraz czerwoną kapustą lub buraczkami

    Faszerowana pierś indycza

    składniki :

    • 1 filet z indyka (ok. 1 kg)
    • 3 łyżki oliwy
    • sól i pieprz

    składniki na nadzienie:

    • 20 dag mięsa mielonego – najlepiej wieprzowego
    • 2 ząbki czosnku
    • sól i pieprz
    • pęczek natki pietruszki
    • 1/2 cebuli

    dodatkowo do dekoracji:

    • ziarna granatu
    • gałązki świeżego rozmarynu

    wykonanie:

    Filet z indyka rozcinam z jednej strony, rozkładam na desce i przy użyciu tłuczka do mięsa, rozbijam go na cieńszy, około dwu centymetrowy filet. Przyprawiam go solą i pieprzem oraz nacieramy 1 łyżką oliwy. Na rozgrzany olej na patelni wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażam ją na złoty kolor. Dodaję drobno posiekany czosnek, mięso mielone, sól oraz pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Mieszam. Wykładam gotowy farsz na środku rozbitego fileta. Zawijam w roladę, a w miejscu złączenia wbijam wykałaczki albo zawiązuję sznurkiem, aby się nie rozwinęła. Nadzianego indyka wkładam do naczynia żaroodpornego łączniem do doły i smaruję go 2  łyżkami oleju. Na dno naczynia wlewam jeszcze 4 łyżki wody. Roladę wkładam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piekę przez około 35-40 minut. Gotową pierś dekoruję pestkami granatu i gałązkami rozmarynu.

    Polędwica Wellington

    składniki:

    • 60 dag polędwicy wołowej
    • 3-4 łyżki musztardy kremskiej
    • 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 jajko
    • olej do smażenia
    • składniki na masę pieczarkową:
    • 30 dag pieczarek
    • 1 ząbek czosnku
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula

    wykonanie:

    Mięso myję, osuszam, posypuję solą i pieprzem. Obsmażam z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjmuję na talerz i jeszcze ciepłe smaruję musztardą. Na maśle smażę obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodaję drobno pokrojone pieczarki (można je przetrzeć na tarce przez duże łezki) i smażyć na mocnym ogniu, żeby nie puściły soku. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam do ostygnięcia. Rozkładam ciasto francuskie i układam na nim plastry szynki. Na to rozsmarowuję masę pieczarkową. Na wierzchu układam mięso. Zawijam i zlepiam brzegi ciasta. Układam „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nacinam nożem w kilku miejscach. Smaruję rozmąconym jajkiem. Piekę przez ok. 30 minut (lub dłużej, jeśli mięso ma być bardziej wypieczone), w piekarniku nagrzanym do 200 stopni – uważając żeby nie przypalić ciasta. Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło. 

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    składniki:

    • 6 kaczych udek
    • 5 ząbków czosnku
    • olej
    • 2 łyżki ziół prowansalskich
    • sól, pieprz ziołowy
    • słodka papryka
    • majeranek
    • ziele angielskie
    • liść laurowy

    wykonanie:

    Mięso nacieram wszystkimi przyprawami (oprócz ziela angielskiego i liścia laurowego) oraz posiekanym czosnkiem. Przykrywam folią i wstawiam do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Udka wyjmuję, obsmażam na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie duszę je w garnku około 3 godzin, dodając trochę wody oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wygodniejszą opcją jest umieszczenie mięsa w piekarniku i pieczenie go w temperaturze około 180 stopni przez około 2 godzin. W tym czasie podlewam je powstałym sosem. Podaję z ziemniakami i buraczkami lub czerwoną kapustą.

    Czytaj także:

    Domowy grzaniec

    • Tagi:
    • przepisy
    • świąteczny obiad
    • Boże Narodzenie
    HD
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Te ziemniaki nie nadawały się do "legalnej" sprzedaży. Teraz rząd zmieni prawo

    16 października 2025
    Prawo i finanse

    Ten błąd może rolnika kosztować utratę prawa do emerytury. Lepiej uważać

    13 października 2025
    Przepisy

    Tego już na działce nie postawisz. Nowy zakaz wejdzie w życie w 2026 roku

    13 października 2025
    Prawo i finanse

    Zmiany mają wzmocnić pozycję rolników. Europarlament przyjął specjalny dokument

    10 października 2025
    Przepisy

    Darmowe wyjazdy dla rolników. Można pojechać nad morze lub w góry

    10 października 2025
    Hodowla

    To będzie obowiązek większości rolników. Można go odroczyć o 2 lata, ale jest warunek

    9 października 2025
    Przepisy

    1431 zł odszkodowania z KRUS. Jednak są sytuacje, w których go nie dostaniesz

    9 października 2025
    Koła gospodyń wiejskich

    Nawet 10 tys. zł wsparcia. Wnioski trzeba składać do ARiMR

    3 października 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Sąsiad odciągnął ją od płonącego ciągnika
    18 października 2025
    Bydło i mleko
    Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce
    18 października 2025
    Newsy
    Rolniku! Wzrosną stawki tych opłat
    18 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
    15 października 2025
    Dla domu
    To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
    12 października 2025
    Dla domu
    Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
    11 października 2025
    Dla domu
    Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
    8 października 2025
    Dla domu
    Znalazłeś tego grzyba? Leśnicy przestrzegają przed "inwazją"
    8 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności