Zalecenia dla zbóż na wiosnę. Trzeba o tym pomyśleć już dziś
Chodzi oczywiście o tereny dotknięte powodzią. Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu przygotował dla nich konkretne zalecenia na wiosnę.
Jak wspomóc zboża wiosną?
Zbyt wyrośnięte rośliny lub osłabione z powodu podtopień, niedoboru powietrza czy składników pokarmowych niedostarczonych jesienią, na co uczula IOR-PIB, będą wymagały konkretnych zabiegów agrotechnicznych podczas startu wiosennej wegetacji.
- Słabo zahartowane, w słabej kondycji wizualnej, silnie uszkodzone, pożółkłe fizjologicznie zboża potrzebują wiosną wczesnego precyzyjnego nawożenia, w tym interwencyjnego dokarmiania dolistnego, które pobudzi procesy rozwoju fizjologicznego w okresie wiosennym - radzi Instytut.
Czytaj także: 76 substancji aktywnych wycofanych, żadna nie zatwierdzona. Eksperci: "Dramat"
Oprócz tego w wielu przypadkach wskazany będzie też zabieg fungicydowy, gdyż przebieg pogody w ostatnim czasie sprzyja występowaniu chorób grzybowych.
- Zwrócić tu należy uwagę na powszechnie występujące w glebie i powietrzu grzyby rodzaju Fusarium (...). Ważnym grzybem chorobotwórczym w okresie wiosennym, który ma dogodne warunki do rozwoju przy zwiększonej wilgotności jest (...) również Zymoseptoria tritici, który powoduje paskowaną septoriozę liści. Na terenach po-powodziowych, na takich gatunkach zbóż ozimych jak: żyto, jęczmień i pszenżyto należy spodziewać się także grzyba powodującego rynchosporiozę zbóż (R. secalis) - wskauzje IOR-PIB.
Co oprócz chorób zagraża zbożom?
Na terenach popowodziowych, oprócz chorób pochodzenia organicznego, należy spodziewać się, zdaniem Instytutu, fitotoksycznego działania różnych chemikaliów, szczególnie pochodzących z grup chemicznych herbicydów, a także wywołanych przez nadmiar pierwiastków należących np. do metali ciężkich.
Czytaj także: Czy oziminom grozi wymarznięcie? Raport z pól [ZESTAWIENIE]
Oddziaływanie wymienionych czynników prawdopodobnie będzie miało wpływ na wymarzanie poszczególnych odmian uprawianych zbóż ozimych.
- Tagi:
- zboża ozime