Ceny żywca: cena w Polsce wyższa niż w Europie
W marcu prawie we wszystkich krajach Unii wzrosły ceny wieprzowiny. Wyjątek stanowią - Bułgaria, Finlandia, Grecja i Cypr.
Średnia cena klasy E dla całej Unii kształtowała się w tym okresie na poziomie 141,09 EUR/100 kg, czyli była o 2,6% wyższa niż w lutym 2015 r., ale jednocześnie o 10% niższa od ceny z marca 2014 r.
W marcu największą miesięczną dynamikę wzrostu cen wśród krajów Wspólnoty zanotowano na Łotwie (+12,9%), we Francji (+7,8%), w Hiszpanii (+7,7%), Portugalii (+6,2%), Danii (+5,1%), Szwecji (+4,7%), Estonii (+4,5%), na Litwie (+4,0%), w Irlandii (+4,0%), Czechach (+3,4%), Belgii (+3,2%), Rumunii (+3,2%), Holandii (+3,1), Słowacji (+2,7%), Austrii (+2,5%), Słowenii (+2,4%), we Włoszech (+1,4%) oraz w Chorwacji (+1,4%).
W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w marcu br. kształtowała się na poziomie 141,69 EUR/100 kg, tj. była o 0,8% wyższa niż w lutym 2015 r.
Cena w naszym kraju była o 0,4% wyższa od średniej dla całej Wspólnoty.
Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju w marcu przewyższała o 9,5% średnią cenę reprezentatywną tego gatunku mięsa w Danii, natomiast w stosunku do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 2,5% niższa.
Uruchomiony przez Unię mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przyczynił się do złagodzenia załamania cenowego na rynku. Jednakże działanie to wspiera głównie przetwórców, a nie rolników produkujących żywiec.
- Tagi: