Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Byki o złotówkę droższe. Duża szansa dla producentów

Byki o złotówkę droższe. Duża szansa dla producentów

Hodowla - Bydło i mleko 29 kwietnia 2024 12:01 Romka Antczak Aktualizacja: 29 kwietnia 2024 12:22
Byki o złotówkę droższe. Duża szansa dla producentów
Źródło: fotolia.com
Eksport bydła do Algierii szansą na wyższe ceny dla polskich hodowców
Spis treści:

    Robiąc przegląd cen w skupach, zauważyliśmy, że w jednym z nich płacą za byki więcej o złotówkę niż w innych. Postanowiliśmy sprawdzić, z czego wynika ta różnica.

    Przedstawiciel firmy Pigtar, skupujący bydło, oferuje o złotówkę więcej niż inni pośrednicy. Dlaczego różnica w stawkach jest tak duża? Czy to się opłaca? Okazuje się, że tak. Dlaczego? Firma sprzedaje bowiem bydło do Algierii. Od marca jest to nowy kierunek na mapie eksportu z Polski.

    Eksport bydła z Polski do Algierii

    Kilka lat trwały przygotowania do tego, aby można było eksportować bydło do Algierii. Od marca jest taka możliwość. Sfinalizowanie warunków eksportu oraz opracowanie wzoru weterynaryjnego świadectwa dla bydła rzeźnego eksportowanego z Polski do Algierii daje możliwości nie tylko eksporterom, ale przede wszystkim polskim hodowcom i producentom bydła.

    Zacznijmy jednak od początku, jak to wszystko się zaczęło?

    - Handlujemy cały czas z Libanem na dość szeroka skalę i nasz partner handlowy z Libanu zaproponował, żebyśmy zrobili coś wspólnego dla Algierii. Zwróciliśmy mu wtedy uwagę, że chętnie, ale Polska nie ma świadectwa weterynaryjnego, które by nas upoważniało do sprzedaży do Algierii. Po jakimś czasie przyjechało dwóch doktorów z Algierii i po rozmowie wstępnej zobaczyli, jak działamy, co robimy i przyznali, że jest tu przyszłość - opowiada przedstawiciel firmy Pigtar, eksportującej bydło do Algierii.

    Ponieważ firma znała procedury eksportu bydła do Libanu, było już o wiele łatwiej poruszać się na tamtejszym rynku. Przedstawiciel firmy Pigtar podkreśla, że nie byłoby to możliwe, gdyby nie duże zaangażowanie  Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w osobie Jacka Zarzeckiego.

    - Łączność z była poprawna, zarówno z polskim ministerstwem rolnictwa, jak i z ministerstwem czy ambasadą w Algierii. Współpraca z instytucjami w Polsce korzystnie wpływa również na dalsze działania - mówi rozmówca.

    Eksport bydła do Algierii dla odważnych

    Cała logistyka, procedury i warunki, które trzeba spełnić, mogą zniechęcić, nie są łatwe, ale nie niemożliwe. Zadanie, jak przyznaje eksporter, jest wymagające i dla odważnych. Ważnym zapleczem jest również wykwalifikowana kadra, bo „papierologii”, na której trzeba się znać, jest sporo.  Pierwsze statki z żywymi zwierzętami już wypłynęły. Aktualnie pośrednik jest w trakcie przygotowywania kolejnej partii do wysyłki.

    - Pierwsze wysyłka kosztowała nas wiele pracy i pierwsze dwa, trzy statki zrobiliśmy z czystą satysfakcją, że to się udało, że to poszło. Mam znakomitych pracowników, którzy dzisiaj są już fachowcami od eksportu i importu zwierząt, bo znają procedury - przyznaje.

    Aby transport był ekonomiczny, na statek trzeba załadować bydło z min w 90% ładowności.

    - W zależności od wielkości statku wysyłamy 800 - 1300 szt. bydła - opowiada rozmówca.

    Wymagania, jakie muszą spełniać byki na eksport

    Algieria to rynek bardzo wymagający, jeśli chodzi o jakość towaru. Póki co, na tamtejszy rynek trafiają dobrej jakości byki, głównie rasy limousine i innych ras mięsnych.

    - Zamówienia i zainteresowanie są cały czas i myślę, że dzięki temu, że mamy dobrą cenę, to jest ona dla producentów, mówię tutaj o tym dobrym bydle mięsnym, na tyle ciekawa, że chce im się sprzedawać i produkować - mówi eksporter.

    Siedziba firmy Pigtar znajduje się w woj. lubuskim. Firma jednak skupuje bydło w całym kraju. Najważniejsza dla niej jest jakość skupowanego żywca. Musi ono spełniać określone wymagania i kryteria.  Jakie?

    • bydło musi pochodzić z gospodarstwa wolnego od chorób zakaźnych typu białaczka, bruceloza, gruźlica
    • musi być odrobaczone na pasożyty wewnętrze i zewnętrzne. Termin odrobaczenia jest dowolny, jednak okres karencji musi się kończyć min. 15 dni przed załadunkiem
    • należy zaaplikować odpowiedni preparat na tzw. kuczmany, wszystkie krwiopijce, pchły, wszy itd., które mają zdolność przenoszenia choroby niebieskiego języka

    - Przy pierwszym transporcie polewaliśmy zwierzęta preparatem w dniu załadunku, czyli przed wejściem na pokład samochodu, w naszym przypadku na bazie eksportowej lub u rolnika. Tam jest karencja 14 dni, a płyną 7 -8 i stoją jeszcze 5 dni w porcie w Algierii. Teraz lekarze podpowiedzieli nam, żebyśmy to zrobili kilka dni wcześniej.  I tak zaczynamy robić. Jest to logiczne - stosujesz preparat 10 dni wcześniej, później transport i mija karencja, więc w Algierii mogą iść prosto do uboju - mówi przedstawiciel firmy Pigtar.

    • świadectwo weterynaryjne musi być wystawione w dniu wyjazdu bydła do portu

    Wymogi te i dobra cena dotyczą byków, bo na razie tylko te płyną do Algierii. Firma zainteresowana jest jednak cały czas wysokiej jakości jałówkami, które eksportują Libanu.

    Problemy na własnym podwórku

    Pośrednik zapewnia, że kontakty zarówno ze stroną algierską, jak i polską przebiegają pozytywnie. Problemy, z jakimi się spotyka, najczęściej mają miejsce, jak mówi, „na własnym podwórku”. Głównie są to zaniedbania rolników.

    - Jeżdżę osobiście do weryfikacji stada, bo tak to się odbywa i później dopiero rusza procedura eksportowa. Niestety, często rolnicy czynią pewne rzeczy weterynaryjne, nie dbając o wpis w trakcie leczenia, nie wpisując w karcie leczenia zdarzenia, także tu są bardzo duże zaniedbania. Jakość bydła mają dobrą, ale niestety cała reszta leży. Jeśli ktoś ma 200 - 300 sztuk bydła i nie ma przepędu, nie ma poskromu, to później jak takiego tura 800 kg zakolczykować? Często nieświadomie tracą na tym, bo później mówią, że nie chcą, bo to świadectwo, bo te kolczyki, wolą 50 groszy dostać mniej i sprzedać tu na miejscu. Ale nie przeliczyli szybko, że 800 kilo razy 50 groszy, to jest 400 złotych i często na kilku czy kilkunastu sztukach to są tysiące złotych, która zaczyna brakować w budżecie gospodarstwa.

    Ceny bydła w skupach

    Stawki za byki mięsne wśród firm znajdujących się w bazie Wieści Rolniczych oscylują aktualnie od 11,00 do 12,50 zł/kg. Przedstawiciel Pigtar-u płaci natomiast 13,00 - 13,50 zł/kg. Za byki eksportowe/limousine z kolei oferuje aż 14,00 - 14,50 zł/kg.

     

    • Tagi:
    • Algieria
    • wywóz bydła
    • eksport bydła
    • bydło
    Romana Antczak
    Redaktor działu Ceny Rolnicze na portalu wiescirolnicze.pl i w ogólnopolskim miesięczniku Wieści Rolnicze. Sonduje ceny w najważniejszych firmach skupujących żywiec wieprzowy, wołowy oraz zboża. Dostarcza dane o cenach warzyw i owoców z największych giełd owocowo-warzywnych w Polsce.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Najświeższe wieści ze skupów bydła

    13 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Ubojnie podbijają ceny za bydło

    7 maja 2025
    Bydło i mleko

    Ci rolnicy otrzymają premię finansową. Kto i na jakich warunkach?

    29 kwietnia 2025
    Hodowla

    ARiMR startuje z nowym naborem. By dostać wsparcie trzeba mieć to zaświadczenie

    24 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny bydła pod ścianą? Kolejne zmiany w stawkach

    23 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Doją 1250 krów. To jedna z największych ferm mlecznych w Polsce [VIDEO]

    16 kwietnia 2025
    Ekonomika

    Mięso laboratoryjne zaleje Unię Europejską? Czeka nas rewolucja?

    8 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Pryszczyca - jak wygląda sytuacja w Polsce?

    4 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Przepisy
    Co z tym wilkiem? Europa zmienia przepisy. A Polska?
    14 maja 2025
    Uprawa gleby
    Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy