Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Byki o złotówkę droższe. Duża szansa dla producentów

Byki o złotówkę droższe. Duża szansa dla producentów

Hodowla - Bydło i mleko 29 kwietnia 2024 12:01 Romka Antczak Aktualizacja: 29 kwietnia 2024 12:22
Byki o złotówkę droższe. Duża szansa dla producentów
Źródło: fotolia.com
Eksport bydła do Algierii szansą na wyższe ceny dla polskich hodowców
Spis treści:

    Robiąc przegląd cen w skupach, zauważyliśmy, że w jednym z nich płacą za byki więcej o złotówkę niż w innych. Postanowiliśmy sprawdzić, z czego wynika ta różnica.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przedstawiciel firmy Pigtar, skupujący bydło, oferuje o złotówkę więcej niż inni pośrednicy. Dlaczego różnica w stawkach jest tak duża? Czy to się opłaca? Okazuje się, że tak. Dlaczego? Firma sprzedaje bowiem bydło do Algierii. Od marca jest to nowy kierunek na mapie eksportu z Polski.

    Eksport bydła z Polski do Algierii

    Kilka lat trwały przygotowania do tego, aby można było eksportować bydło do Algierii. Od marca jest taka możliwość. Sfinalizowanie warunków eksportu oraz opracowanie wzoru weterynaryjnego świadectwa dla bydła rzeźnego eksportowanego z Polski do Algierii daje możliwości nie tylko eksporterom, ale przede wszystkim polskim hodowcom i producentom bydła.

    Zacznijmy jednak od początku, jak to wszystko się zaczęło?

    - Handlujemy cały czas z Libanem na dość szeroka skalę i nasz partner handlowy z Libanu zaproponował, żebyśmy zrobili coś wspólnego dla Algierii. Zwróciliśmy mu wtedy uwagę, że chętnie, ale Polska nie ma świadectwa weterynaryjnego, które by nas upoważniało do sprzedaży do Algierii. Po jakimś czasie przyjechało dwóch doktorów z Algierii i po rozmowie wstępnej zobaczyli, jak działamy, co robimy i przyznali, że jest tu przyszłość - opowiada przedstawiciel firmy Pigtar, eksportującej bydło do Algierii.

    Ponieważ firma znała procedury eksportu bydła do Libanu, było już o wiele łatwiej poruszać się na tamtejszym rynku. Przedstawiciel firmy Pigtar podkreśla, że nie byłoby to możliwe, gdyby nie duże zaangażowanie  Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w osobie Jacka Zarzeckiego.

    - Łączność z była poprawna, zarówno z polskim ministerstwem rolnictwa, jak i z ministerstwem czy ambasadą w Algierii. Współpraca z instytucjami w Polsce korzystnie wpływa również na dalsze działania - mówi rozmówca.

    Eksport bydła do Algierii dla odważnych

    Cała logistyka, procedury i warunki, które trzeba spełnić, mogą zniechęcić, nie są łatwe, ale nie niemożliwe. Zadanie, jak przyznaje eksporter, jest wymagające i dla odważnych. Ważnym zapleczem jest również wykwalifikowana kadra, bo „papierologii”, na której trzeba się znać, jest sporo.  Pierwsze statki z żywymi zwierzętami już wypłynęły. Aktualnie pośrednik jest w trakcie przygotowywania kolejnej partii do wysyłki.

    - Pierwsze wysyłka kosztowała nas wiele pracy i pierwsze dwa, trzy statki zrobiliśmy z czystą satysfakcją, że to się udało, że to poszło. Mam znakomitych pracowników, którzy dzisiaj są już fachowcami od eksportu i importu zwierząt, bo znają procedury - przyznaje.

    Aby transport był ekonomiczny, na statek trzeba załadować bydło z min w 90% ładowności.

    - W zależności od wielkości statku wysyłamy 800 - 1300 szt. bydła - opowiada rozmówca.

    Wymagania, jakie muszą spełniać byki na eksport

    Algieria to rynek bardzo wymagający, jeśli chodzi o jakość towaru. Póki co, na tamtejszy rynek trafiają dobrej jakości byki, głównie rasy limousine i innych ras mięsnych.

    - Zamówienia i zainteresowanie są cały czas i myślę, że dzięki temu, że mamy dobrą cenę, to jest ona dla producentów, mówię tutaj o tym dobrym bydle mięsnym, na tyle ciekawa, że chce im się sprzedawać i produkować - mówi eksporter.

    Siedziba firmy Pigtar znajduje się w woj. lubuskim. Firma jednak skupuje bydło w całym kraju. Najważniejsza dla niej jest jakość skupowanego żywca. Musi ono spełniać określone wymagania i kryteria.  Jakie?

    • bydło musi pochodzić z gospodarstwa wolnego od chorób zakaźnych typu białaczka, bruceloza, gruźlica
    • musi być odrobaczone na pasożyty wewnętrze i zewnętrzne. Termin odrobaczenia jest dowolny, jednak okres karencji musi się kończyć min. 15 dni przed załadunkiem
    • należy zaaplikować odpowiedni preparat na tzw. kuczmany, wszystkie krwiopijce, pchły, wszy itd., które mają zdolność przenoszenia choroby niebieskiego języka

    - Przy pierwszym transporcie polewaliśmy zwierzęta preparatem w dniu załadunku, czyli przed wejściem na pokład samochodu, w naszym przypadku na bazie eksportowej lub u rolnika. Tam jest karencja 14 dni, a płyną 7 -8 i stoją jeszcze 5 dni w porcie w Algierii. Teraz lekarze podpowiedzieli nam, żebyśmy to zrobili kilka dni wcześniej.  I tak zaczynamy robić. Jest to logiczne - stosujesz preparat 10 dni wcześniej, później transport i mija karencja, więc w Algierii mogą iść prosto do uboju - mówi przedstawiciel firmy Pigtar.

    • świadectwo weterynaryjne musi być wystawione w dniu wyjazdu bydła do portu

    Wymogi te i dobra cena dotyczą byków, bo na razie tylko te płyną do Algierii. Firma zainteresowana jest jednak cały czas wysokiej jakości jałówkami, które eksportują Libanu.

    Problemy na własnym podwórku

    Pośrednik zapewnia, że kontakty zarówno ze stroną algierską, jak i polską przebiegają pozytywnie. Problemy, z jakimi się spotyka, najczęściej mają miejsce, jak mówi, „na własnym podwórku”. Głównie są to zaniedbania rolników.

    - Jeżdżę osobiście do weryfikacji stada, bo tak to się odbywa i później dopiero rusza procedura eksportowa. Niestety, często rolnicy czynią pewne rzeczy weterynaryjne, nie dbając o wpis w trakcie leczenia, nie wpisując w karcie leczenia zdarzenia, także tu są bardzo duże zaniedbania. Jakość bydła mają dobrą, ale niestety cała reszta leży. Jeśli ktoś ma 200 - 300 sztuk bydła i nie ma przepędu, nie ma poskromu, to później jak takiego tura 800 kg zakolczykować? Często nieświadomie tracą na tym, bo później mówią, że nie chcą, bo to świadectwo, bo te kolczyki, wolą 50 groszy dostać mniej i sprzedać tu na miejscu. Ale nie przeliczyli szybko, że 800 kilo razy 50 groszy, to jest 400 złotych i często na kilku czy kilkunastu sztukach to są tysiące złotych, która zaczyna brakować w budżecie gospodarstwa.

    Ceny bydła w skupach

    Stawki za byki mięsne wśród firm znajdujących się w bazie Wieści Rolniczych oscylują aktualnie od 11,00 do 12,50 zł/kg. Przedstawiciel Pigtar-u płaci natomiast 13,00 - 13,50 zł/kg. Za byki eksportowe/limousine z kolei oferuje aż 14,00 - 14,50 zł/kg.

    • Tagi:
    • Algieria
    • wywóz bydła
    • eksport bydła
    • bydło
    Romana Antczak
    Redaktor działu Ceny Rolnicze na portalu wiescirolnicze.pl i w ogólnopolskim miesięczniku Wieści Rolnicze. Sonduje ceny w najważniejszych firmach skupujących żywiec wieprzowy, wołowy oraz zboża. Dostarcza dane o cenach warzyw i owoców z największych giełd owocowo-warzywnych w Polsce.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową

    19 października 2025
    Bydło i mleko

    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce

    18 października 2025
    Ceny rolnicze

    Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?

    17 października 2025
    Bydło i mleko

    Wartość ekspotru tego mięsa wzrosła o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?

    7 października 2025
    Ceny rolnicze

    Szok, co się dzieje na rynku bydła?

    6 października 2025
    Bydło i mleko

    Bardzo dobra informacja dla hodowców bydła. Gdzie trafi polska wołowina?

    20 września 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Bydło i mleko

    Spadło pogłowie bydła. O ile wzrosły ceny?

    13 września 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Analizy rynkowe
    Do Europy płynie tanie masło z Ameryki. Czy rynek mleka czeka załamanie?
    19 października 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
    19 października 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Niebieski język zbiera kolejne żniwo
    18 października 2025
    Bydło i mleko
    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce
    18 października 2025
    Trzoda chlewna
    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
    17 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
    17 października 2025
    Hodowla
    Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
    16 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności